Cele mai utilizate tentative de fraudă sunt phishing-ul, spoofing-ul și cele de tip investițional. Gabriela Folcuț, director executiv al Asociației Române a Băncilor (ARB) explică cum se pot proteja oamenii de spoofing, tentativă de fraudă care este de regulă realizată prin intermediul telefonului, email-ului, SMS-urilor sau chiar și pe WhatsApp.
„Băncile nu vor solicita niciodată clienților să furnizeze date cu caracter sensibil, cum sunt datele de pe card sau datele de acces la internet sau mobile banking. Nu te încredere în cel care te sună sau trimite emailuri verifică atunci când nu ești sigur de veridicitatea mesajului sau apelului telefonic care pare venit de la bancă sau de la o instituție publică. Sunt la un număr care chiar aparține instituției și nu unul sugerat de cel care te sună.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Evită efectuarea unor plăți ca urmare a unor sfaturi primite telefonic indiferent dacă pretinde că este de la bancă sau din partea autorităților. Nu furniza sub nicio formă datele de pe fața și spatele cardului și nici datele de acces la internet sau mobile banking, username și parola. Datele de pe card se folosesc doar de către posesorul cardului când face plăți online pe site-uri securizate. Semnalează imediat orice tentativă de fraudă pentru a-i proteja și pe alții”, atenționează Gabriela Folcuț.
ARB alături de mai multe instituții publice precum Directoratul Național de Securitate Cibernetică, ANCOM și Poliția Română au demarat ample proiecte de conștientizare asupra tentativelor de fraudă, dar și de educație digitală, tocmai pentru a preveni aceste fraude care au loc de cele mai multe ori fie în mediul online, pe rețelele de socializare, fie prin intermediul email-ului sau chiar și prin apel telefonic, SMS sau WhatsApp.