În general, angajații nu părăsesc o companie, ci părăsesc un șef, consideră Cătălin Pozdarie, CEO al retailerului de echipamente sportive Hervis România, care va ajunge la circa 700 de angajați până la finalul anului. Acesta este și punctul slab al majorității companiilor, însă se uită frecvent de acest aspect.
„Deci, dacă vorbim despre cum să-ți păstrezi angajații, trebuie în primul rând să-ți înveți șefii cum să se poarte cu angajații. Dacă reușești acest lucru, deja ai străbătut 80% din drum, pentru că dacă ei știu cum să-și păstreze angajații atunci lucrurile vor fi mult mai ușoare”, subliniază acesta.
Întrebat cum pot fi motivați angajații și ce îi face fericiți, Cătălin Pozdarie afirmă că, în cadrul unui business de retail, depinde de pozițiile ocupate de aceștia. În ceea ce privește angajații din magazine, aceștia sunt extrem de dificil de mulțumit.
„Acolo ne confruntăm cu o fluctuație foarte mare de personal, care variază între 60% și 100% pe an, ceea ce, practic, nu-ți permite să dezvolți nici măcar o relație profesională cu angajații respectivi, să-i înveți lucrurile de bază pe care ei trebuie să le comunice când interacționează cu clienții. Asta e una din cele mai mari provocări ale noastre.
Datorită acestei fluctuații nu poți să asiguri bagajul de informații necesar pentru o interacțiune la nivel profesional care să permită de exemplu vânzarea unor produse de nivel calitativ superior. Mă refer la ski-uri, biciclete și chiar și la pantofi. Acest lucru poți să-l faci doar învățându-l pe angajat. Noi avem o platformă online care ne permite să interacționăm cu angajații noștri și să le transferăm aceste cunoștințe. Asta nu înseamnă însă că ei o și fac sau că au timpul necesar să o facă”, explică el.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Andreea Constantin-Vîlcioiu, Director General al Spitalului Zetta: Nici nu mai înțelegem ce-și doresc candidații. Pe ei nu-i interesează decât care este pachetul salarial și dacă de Sărbători există zile libereCEO-ul Hervis adaugă și că el crede foarte mult în ideea că „dacă angajatul e mulțumit, atunci și clientul e mulțumit”. Însă, problema constă în faptul că „nu mai există meserie de vânzător în România”.
„Nu mai există o școală profesională care să te învețe cum să interacționezi cu un client, nu mai există plăcerea de a interacționa cu acel client. Am și uitat ce înseamnă să interacționezi cu un client într-un mod profesional corect. Și atunci, toate aceste lucruri duc la o extraordinare greutate de a învăța oamenii și de a-i păstra. În plus, ei au alte interese, ei văd această poziție de vânzător doar ca pe o trambulină să se ducă spre altceva. De aia și există această fluctuație foarte mare. Este o provocare foarte mare legată de cum îi înveți, cum îi păstrezi pe cei pe care i-ai învățat și, în ultimul rând, cum îi promovezi”, mai spune acesta.
Cătălin Pozdarie atrage atenția și asupra faptului că, din puncte de vedere legal, nu se prea permite existența ucenicilor în România, pe care să-i învețe să practice meseria de vânzător într-un mod corect.
„Noi împreună cu alți retaileri și cu Ambasada Austriei în România am încercat la un moment dat să punem pe picioare un sistem dual de învățământ în cadrul unui liceu din București, care să ne permită să avem acces la ucenici pe care să-i aducem în magazinele noastre și să-i învățăm meseria efectivă.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Flavius Pleșu, co-fondatorul OutThink, avertizează antreprenorii la început de drum: Nu angajați de la competitorii voștri cei mai mari sau experimentați oameni. Aveți nevoie de misionari, nu de mercenariDin păcate, rezultatele au fost foarte slabe pentru că interesul vis-a-vis de meseria de vânzător este extrem de scăzută, nu mai este văzută ca o meserie, nimeni nu o mai practică ca pe o meserie. Cred că aveam 2-3 ucenici pe an, ceea ce este extrem de puțin. Și a trebuit să renunțăm la acest proiect pentru că nu dădea rezultatele așteptate și era un efort foarte mare de comunicare și de interacțiune cu autoritățile. De aceea sistemul de ucenici în România nu prea există, cel puțin în domeniul de retail. Poate în alte domenii”, precizează el.
„Cred că oamenii buni trebuie păstrați cu orice cost pentru ei sunt cei care asigură continuitate businessului. E foarte greu de transpus acest lucru”, subliniază Cătălin Pozdarie.