Există o preocupare tot mai mare în rândul companiilor în ceea ce privește categoria de angajați middle management, care presupune team leaderi, supervizori, manageri, afirmă Bianca Vuță, Partener HR Design. Construcția acestei categorii este extrem de importantă pentru că, potrivit acesteia, acolo se produce o schimbare de mentalitate, de obiceiuri și de comportamente, atât la nivelul de bază al angajaților, cât și la nivelul superior al acestora.
„Există această distanță care se produce între accesul oamenilor către CEO, fondator, prin intermediul interpușilor și, bineînțeles, și invers, controlul care vine de sus, de la fondator, CEO, vis-a-vis de tot ce se petrece la nivelul angajaților din organizația sa. Segmentul acesta de management este extrem de delicat.
Lucrăm să facem acordul între mentalitatea oamenilor care vin pe acesta segment. Dacă sunt aduși din exterior, ei vin cu o anumită experiență, cu un anumit mindset care e necesar a fi acordat cu obiceiurile și comportamentele din organizație. Și lucrăm la acceptarea celor din funcțiile de execuție a unui alt membru în echipă, alt manager, către care să raporteze, să meargă atunci când sunt situații de rezolvat sau chiar cu care să construiască o relație cât se poate de profesională.
Este extrem de multă muncă și e necesar câteodată și timp îndelungat pentru aceste acorduri. Vorbim întâi de mentalitate, apoi de comportamente și bineînțeles mai apoi ne dorim și rezultatele în planul performanței organizației respective”, a spus, la emisiunea Pastila de HR de la PROFIT NEWS TV, Bianca Vuță, Partener HR Design.
CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Florin Scarlat, CEO Net Communications Systems: Partea financiară nu reușește tot timpul să țină angajații motivați. Este o provocare continuă pe partea de ITEa adaugă că angajații din categoria middle management sunt fericiți atunci când există un nivel de acceptare, apreciere din partea celorlalți, dar și când munca lor are rezultate.
„Categoria de angajați din middle management este extrem de supusă presiunii. Și atunci, acești angajați sunt fericiți când presiunea aceasta dispare, în sensul în care lucrurile merg pe drumul cel bun. Dar, eu cred că fericirea vine atunci când știi că ești acceptat, apreciat pentru ceea ce faci, când știi că munca ta are niște rezultate pe care le poți vedea în mod direct prin ceea ce tu faci ca manager și prin intermediul oamenilor pe care îi conduci”, spune aceasta.
Despre motivarea angajaților, Bianca Vuță consideră că „începe să devină un subiect care ar trebui tratat individual”.
„Noi identificăm prin instrumentele noastre încă din faza de recrutare sistemul motivațional al unui individ. Iar de la individ la individ sistemul motivațional suportă mici modificări. Unii oameni preferă să muncească într-un anumit fel, poate să facă o muncă repetitivă, alții au nevoie de foarte multă variație, unii au nevoie să lucreze cu informații generale și să privească la nivel sistemic, alții au nevoie să vadă lucrurile mai în detaliu.
Un alt instrument pe care îl folosim este acela de descoperire a valorilor angajaților. Și reușim să identificăm ceea ce este specific pentru fiecare om în parte și, plecând de acolo, putem să construim planuri, modalități sau programe pentru a motiva angajații în funcție de nevoile lor traduse în valori. Nu cred că mai putem vorbi de beneficii generale, de acțiuni care să se aplice pentru toți angajații mai ales într-o organizație extrem de mare”, precizează ea, adăugând că pentru organizații așteptările în ceea ce privește angajații sunt legate de seriozitate și responsabilitate, în timp ce candidații și angajații au nevoie de apreciere și să fie recunoscuți pentru valoarea pe care o au.
„E important să ne uităm la plusurile, la lucrurile bune pe care fiecare om le are în interiorul său”, subliniază Bianca Vuță.