VIDEO Pastila de HR - CEO Qualitance: Specialiștii în IT au tendința să devină mai individualiști, iar acest individualism duce la freelancing. Modelul de lucru remote sau hibrid - o oportunitate, dar și provocare

VIDEO Pastila de HR - CEO Qualitance: Specialiștii în IT au tendința să devină mai individualiști, iar acest individualism duce la freelancing. Modelul de lucru remote sau hibrid - o oportunitate, dar și provocare
scris 25 oct 2022

Există în continuare o cerere foarte mare de specialiști în IT pe piața locală a muncii, spune, la emisiunea Pastila de HR de la PROFIT NEWS TV, Radu Constantinescu, CEO Qualitance. Asta înseamnă că majoritatea companiilor nu reușesc să-și acopere pozițiile deschise într-un timp rezonabil, de 1-3 luni. Qualitance, spre exemplu, are la acest moment 70 de poziții deschise.

„Noi am reușit să facem niște lucruri bune. Colegii mei reușesc să creeze o continuitate a angajaților cheie în cadrul companiei, în jurul cărora încearcăm să creăm echipe și să creștem mai departe echipa. O oportunitate, dar și o provocare este și acest model de lucru remote sau hibrid în care eforturile de creștere a unor juniori sau angajați la început de drum se complică. Practic, lucrurile devin mai complicate în a-i învăța pe cei mai tineri cum să facă software.

Pentru un junior e important să stea mai mult lângă un mentor sau lângă o persoană cu mai multă experiență. Desigur că lucrul ăsta se poate face și remote, dar se pierd multe micro interacțiuni care se întâmplă în birou. Chestia asta adaugă o latență în ceea ce înseamnă curba de învățare sau curba de integrare și pune o oarecare presiune și pe nivelurile de management care trebuie să găsească modalitățile cele mai inspirate pentru a crea coeziune în echipe și pentru a crea acea chimie necesară”, mai spune acesta.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Pastila de HR - Bianca Vuță, Partener HR Design: Motivarea angajaților începe să devină un subiect care ar trebui să fie tratat individual. Angajații au nevoie de apreciere și recunoaștere CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Bianca Vuță, Partener HR Design: Motivarea angajaților începe să devină un subiect care ar trebui să fie tratat individual. Angajații au nevoie de apreciere și recunoaștere

Radu Constantinescu consideră însă că piața de IT a fost întotdeauna hiper-competitivă, cel puțin în ultimii 7-8 ani. Însă, dinamica actuală este și o consecință a pandemiei.

„Odată cu ieșirea din pandemie, probabil că trendul este ca specialiștii să încerce să creeze oportunități în jurul lor. Observ și o tranziție a multora către zona antreprenorială. Asta nu poate decât, pe termen lung, să însemne un nivel de responsabilizare mai mare. Acești specialiști pot să creeze niște companii interesante în viitor și, în același, timp cred că va genera și un nivel de responsabilizare mai mare în comunitate”, precizează antreprenorul.

Pentru a-și menține angajații fericiți, Radu Constantinescu pune accentul pe calitatea proiectelor în care se implică.

„Cred că ăsta a fost un diferențiator. Am avut proiecte interesante și proiecte din care oamenii au avut ce învăța. A contat și modul în care ne-am selectat proiectele, mereu ne-am uitat și la zona de sustenabilitate, ce valoare poate reieși din aceste proiecte. Contează însă și pachetul de beneficii pe care îl oferi angajaților, care trebuie să fie chiar un pic peste media pieței”, adaugă el.

VIDEO Pastila de HR - Florin Scarlat, CEO Net Communications Systems: Partea financiară nu reușește tot timpul să țină angajații motivați. Este o provocare continuă pe partea de IT CITEȘTE ȘI VIDEO Pastila de HR - Florin Scarlat, CEO Net Communications Systems: Partea financiară nu reușește tot timpul să țină angajații motivați. Este o provocare continuă pe partea de IT

CEO-ul Qualitance mai spune și că piața IT este caracterizată la acest moment atât de „quiet quitting”, cât și de trecerea angajaților către freelancing.

„Specialiștii au tendința să devină mai individualiști și să se uite mai mult la cum pot maximiza acest hipe în piață. Acest individualism duce și la freelancing, care înseamnă expunere către gestionarea clienților, nu doar dintr-o perspectivă tehnică, dar și dintr-o perspectivă de business, ceea ce nu poate însemna decât o creștere a capacității oamenilor din piață de a fi responsabili. Cred că este o interacțiune care ar trebui să crească nivelul de profesionalism la nivelul pieței de IT”, mai spune acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
radu constantinesc
qualitance