Schimbări minore, dar de efect, aduse Legii 31/1990 privind societățile

scris 24 dec 2019

Vești bune pentru antreprenorii și investitorii care vor să înceapă o afacere în România. Modificările anticipate la Legea nr. 31/1990 privind societățile („Legea Societăților”) referitoare la măsuri menite să ușureze procesul de înființare sau de funcționare a unei societăți sunt pe cale să devină realitate. Aceasta, după ce – la mai bine de doi ani de la lansarea acestei inițiative – proiectul de lege relevant a trecut de Camera Deputaților.

Noile modificări vin cu eliminarea unor obligații și formalități la înființarea de societăți cu răspundere limitată („SRL”), care continuă să fie forma de societate preferată în România, reprezentând aproape 70% din înmatriculările de persoane fizice și juridice realizate în primele zece luni ale anului, conform datelor statistice comunicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului.

Urmărește-ne și pe Google News

Printre criticile aduse frecvent de către investitori legislației din România se numără caracterul birocratic al procesului de înființare a unei societăți. În chiar expunerea de motive a legii nou adoptate este indicat locul codaș al țării în clasamentul Doing Business realizat de Banca Mondială. Ediția curentă a acestui raport plasează România pe locul 91 din 190 de țări incluse în cercetare, după ușurința cu care se înființează o societate, din perspectiva procedurilor necesare și a duratei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Asociat unic în SRL fără număr

În prezent, Legea Societăților nu permite unei persoane fizice sau juridice să fie asociat unic decât într-o singură SRL. Restricția a fost introdusă de legiuitor în ideea limitării posibilității unei persoane de a avea mai multe capacități juridice. Astfel, în lipsa ei, o persoană și-ar putea crea singură mai multe persoane juridice cu răspundere limitată, în realitate fiind vorba însă de aceeași persoană care ar putea încerca în acest fel să își diminueze răspunderea în vederea întreprinderii unor acțiuni comerciale cu rea-credință pe mai multe căi în vederea înșelării altor participanți la circuitul comercial.

Care sunt așteptările hotelierilor de la noul guvern? CITEȘTE ȘI Care sunt așteptările hotelierilor de la noul guvern?

În forma disponibilă pe site-ul Camerei Deputaților, noua lege elimină această interdicție prin abrogarea integrală a art. 14 din Legea Societăților. În ciuda potențialelor riscuri descrise mai sus, o astfel de măsură este bine-venită. O dată, pentru că legea ar trebui să plece de la prezumția de bună-credință a antreprenorului. În al doilea rând, pentru că, în practică, se recurgea oricum la artificii care duceau la ocolirea restricției și care, în plus, îngreunau procesul de înființare.

Astfel, dacă o persoană era asociat unic într-o SRL și intenționa să își mai înființeze încă o SRL pentru a desfășura alte activități, era suficient să găsească cel puțin o altă persoană cu care să fie asociat în noua SRL, pentru a ocoli restricția din Legea Societăților. În multe cazuri, persoana suplimentară venea ca asociat în SRL, uneori deținând chiar o singură parte socială, doar pentru a complini cerința legală, iar nu pentru că ar fi avut un interes real în acea activitate.

Mai puțină hârțogărie legată de sediul social

În prezent, în cazul înmatriculării sau schimbării sediului social al unei societăți trebuie depus la Registrul Comerțului documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului în care se va stabili sau este stabilit sediul social.

În cazul în care în evidențele organului fiscal figurează că pentru spațiul respectiv există mai multe cedări ale dreptului de folosință, art. 17 alin. 3 lit. b) și c) și alin. 4 din Legea Societăților instituie obligația depunerii la Registrul Comerțului a unei declarații autentice prin care să se certifice că imobilul în care va fi sau este stabilit sediul social permite, prin structura lui și suprafața sa utilă, funcționarea mai multor societăți în încăperi diferite sau în spații distinct partajate.

De asemenea, există și o interdicție care prevede că numărul societăților ce funcționează într-un imobil nu poate depăși numărul de încăperi sau spații distincte obținute prin partajare.

Această limitare, precum și declarația în formă autentică, sunt eliminate prin legea de modificare. Astfel, declarația autentică și partajarea spațiului nu mai sunt necesare, ceea ce va permite că într-un anumit spațiu să poată exista teoretic un număr nelimitat de sedii sociale ale unor societăți.

Regimul fiscal și atragerea investitorilor în România CITEȘTE ȘI Regimul fiscal și atragerea investitorilor în România

Această măsură va contribui, desigur, la debirocratizarea procesului de înființare a unei societăți. Însă ea poate, în egală măsură, să facă loc unor situații greu de controlat de către autorități, generate de faptul că într-un imobil își vor putea stabili sediul social un număr foarte mare de societăți, chiar dacă spațiul acelui imobil ar fi foarte mic. O astfel de ocazie ar putea fi exploatată de cei care au intenția de a înființa în mod facil și confortabil mai multe societăți „fantomă”, pe care să le utilizeze cu rea-credință.

În plus, odată cu eliminarea restricției de mai sus, controlul autorităților asupra respectării de către societăți a condițiilor de funcționare s-ar putea dovedi mai dificil.

Sediu social acasă, fără acordul vecinilor

Conform Legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, în cazul în care o persoană dorește să își stabilească sediul social al firmei într-un imobil cu regim de locuință, aceasta trebuie să obțină avizul scris al comitetului executiv al asociației de proprietari și al proprietarilor direct afectați cu care se învecinează, pe plan orizontal și vertical.

Noua lege de modificare a Legii Societăților introduce o excepție și prevede că un astfel de aviz nu mai este necesar în cazul în care administratorul/administratorii respectivei firme declară pe proprie răspundere că la sediul social nu se va desfășura activitate.

O astfel de schimbare este benefică pentru multe persoane care au nevoie pentru firmele lor doar de o adresă oficială de corespondență, aceștia nedesfășurând activitatea propriu-zisă a firmei la sediul social.

Ce urmează?

Legea de modificare a Legii Societăților urmează să meargă spre promulgare la Președintele României. Odată publicată în Monitorul Oficial și intrată în vigoare, prevederile ei vor avea un impact real și imediat asupra reducerii birocrației la înființarea unei SRL și este de anticipat că se vor reflecta și în reducerea timpului necesar acestor proceduri.

Rămâne de urmărit în ce măsură vor reuși aceste modificări să genereze schimbările preconizate de noua lege, și anume creșterea numărului de societăți și inițiative antreprenoriale fără efort suplimentar din partea statului.

Vlad Săndulescu este avocat la Schoenherr și Asociații SCA

viewscnt
Afla mai multe despre
opiie
vlad sandulescu