"Unul din principalele scopuri ale legilor într-o societate democratică este de a pune o povară pe inteligență și de a o reduce la impotență”. Însă povara este pusă nu numai pe inteligența cetățenilor, cum susținea H.L Mencken, autorul acestei butade, ci și pe cea a “legiuitorilor”. Nu de puține ori ne mirăm cum o persoană pe care o cunoșteam, odată intrată în politică, își schimbă nu numai comportamentul, tabieturile sau caracterul, ci pare a înregistra mutații și în ceea ce privește capacitățile intelectuale.
Probabil că aceasta este una din explicațiile faptului că, odată ajuns la putere, un partid este predispus să comită gafe peste gafe. “Ciocu' mic la ei, nu la noi, că acu' suntem noi la putere!” este expresia care caracterizează politicile publice, în special la început de mandat.
Cel mai bun exemplu este cel al liberalilor care, îmbătați de propriul succes în alegerile prezidențiale, par a fi uitat să efectueze calcule simple de aritmetică, și și-au pus astfel propriul președinte într-o situație delicată.
Luați de valul propriilor promisiuni electorale de a elimina orice formă de suprataxare impusă de fostul guvern (lucru lăudabil în sine), “toți oamenii președintelui” din Parlament au adoptat o lege prin care coboară nivelul accizelor la carburanți sub nivelul minim impus de UE.
CITEȘTE ȘI Liberalii se iau la trântă cu CE pentru doar 5 bani/l de carburanți. Parlamentul a votat un nivel al accizelor sub cel minim din UEAstfel și-au pus propriul președinte în fața unei dileme: fie promulgă o lege care încalcă legislația europeană și se alătură grupului liderilor rebeli din estul Europei, fie le dă cu legea în cap și o retrimite în Parlament pentru ca fanii săi să refacă socotelile. Orice soluție ar adopta, fie președintele, fie “oamenii săi”, inițiatori ai proiectului de lege, în frunte cu ministrul de finanțe, Florin Cîțu, vor ieși sifonați. Asta dacă nu se va decide ca guvernul, la solicitarea Ministerului de Finanțe, să emită între timp o Ordonanță de urgență prin care accizele să fie ridicate la nivelul minim din UE. Caz în care toată lumea, opoziția, dar și colegii de partid, îl vor acuza exclusiv pe Cîțu că scumpește carburanții.
Paradoxal, tot acest război cu UE a fost declanșat pentru 5 bani (6 bani cu TVA)! Acesta este diferența dintre impactul pe care l-ar avea respectarea nivelului minim al accizelor din UE (39 bani/l) și cel al actualei legi votate de Parlament (45 bani/l).
La fel de paradoxal este faptul că și dacă ar fi respectat legislația europeană, liberalii nu și-ar fi încălcat promisiunile electorale. Pentru că impactul reducerii accizelor până la minimele impuse de UE ar fi fost cu un ban/l peste cel al reintroducerii supraaccizei de guvernul PSD.
În plus, Profit.ro și-a permis aroganța de a le semnala liberalilor cu o săptămână înaintea votului final că ar trebui să-și refacă socotelile pentru a nu încălca legislația europeană. Marți, când proiectul de lege s-a aflat pe masa comisiei de buget-finanțe a Camerei Deputaților, ei ar fi putut introduce un amendament prin care să modifice nivelul accizelor la nivelul minim din UE. Însă nu au făcut acest lucru, iar plenul (inclusiv membrii PSD care probabil că-și râdeau în barbă) a votat cu un singur vot împotrivă proiectul de lege al liberalilor.
Însă probabil că PNL țintește mai sus. Poate că s-a întors la sloganul tradițional al partidului, “Prin noi înșine”, și vrea să convingă Bruxelles-ul că nivelul minim al accizelor comunitare este prea ridicat, caz în care le urăm succes.
Sau poate că speră ca președintele Iohannis, când va primi “informarea”, nu o va citi și nu se va considera informat!