Am studiat două date statistice apărute în ultimele săptămâni:
- România este pe penultimul loc în ceea ce privește absorbția fondurilor europene în perioada 2016 - 2020
- România este pe locul doi în ceea ce privește ponderea salariilor bugetarilor din total PIB
CITEȘTE ȘI Punct de inflexiune. Românii abandonează masiv narațiunea oficială privind COVID. Presiune decisivă în sensul revenirii la normalitateAș vrea să comentez puțin:
Într-o țară europeană de nivel mediu, cele două statistici sunt exact pe dos: podium la absorbția de fonduri și loc codaș la cheltuieli cu salariile bugetare.
Referitor la absorbția de fonduri europene, știm cu toții că stăm foarte rău, dar drama este că nu facem nimic să îmbunătățim acest lucru. Nu îmbunătățim legislația, în sensul flexibilizării și ușurării accesului la aceste fonduri, nu implicăm oameni de valoare la nivelul decizional în acest domeniu. Ne îmbătăm cu apă rece și tot sperăm că sumele vehiculate la nivelul UE pentru anii următori ne vor salva și vor intra în economie fără nici un efort suplimentar față de nerealizările de acum. Eu sunt sceptic și văd că nici în acest moment nu se face nimic pentru ca atunci când bani vor veni, să fim pregătiți și să avem deja proiecte gata de pus pe masă. Cine știe, poate Guvernul lucrează pe tăcute și aflăm că totul e pregătit să absorbim fondurile salvatoare și nu să rămânem cei mai buni explicatori din UE cu motivele pentru care nici de această dată nu am accesat banii care, teoretic, ne sunt destinați.
Faptul că salariile bugetarilor sunt ca pondere o piatră de moară asupra bugetului țării nu mai surprinde pe nimeni. Toate guvernele anunță că vor reduce aceste cheltuieli, dar nimeni nu o face. Teama de implicațiile electorale este mai puternică, iar anul acesta cu două ieșiri la vot face ca tema să fie de neatins. Se vorbește atât de mult de digitalizare încât aproape că subiectul s-a demonetizat prin repetare și neaplicare. Sau poate se face într-un mod atât de discret încât nici nu se vede! Dacă totuși se face eficient și eu sunt cârcotaș, înseamnă că aparatul de stat s-a debirocratizat și funcționează mai bine, dar și că același aparat a devenit mai suplu și că nu mai are nevoie de atâția oameni. Ați auzit cumva de reducerea aparatului birocratic existent? Eu nu.
Am să închei, totuși, într-un ton optimist, cu o veste bună. E drept că trecem printr-o perioada foarte dificilă cu criză sanitară, economică, șomaj în creștere și multe, multe alte probleme. Vestea bună este că în tot acest timp Parlamentul lucreaza pentru țară. Mai ales în ultimele două săptămâni, când toți aleșii, indiferent de culoarea politică, s-au concentrat cu toate forțele pe lupte pentru ciolan. Trebuie ocupate funcții grase la stat în organizații deosebit de importante într-un stat normal. Criteriile ocupării acestor funcții să fie competența, experiența, studiile de specialitate, CV-ul? FALS! Criteriul este cel al recompensării membrilor de partid. Contează faptul că instituții vitale vor fi conduse pe criterii poltice de oameni fără legătură cu domeniul? Important este că membrii de partid, indiferent de culoarea pollitică, primesc o stipendie pe ani buni de acum înainte. Important e că nivelul de independență și competență al acestor instituții se prăbușește, dar măcar oamenii noștri de la partide sunt bine.
Felicitări lor și vai nouă!
Marian Alecu este cel care a adus McDonald's în România și a condus mulți ani operațiunile lanțului de restaurante. Alături de fratele și de fiul său deține sau este acționar în mai multe companii cu afaceri în domeniul hotelier, restaurante, producție de bijuterii și consultanță