Opinii: Nu e destulă durere pe piețe (încă)

Opinii   
Opinii: Nu e destulă durere pe piețe (încă)

Salut,

Îți spun direct: piețele n-au suferit destul. Au primit o palmă, a se citi corecție, dar sunt încă în picioare. Dacă mulți investitori de retail sunt optimiști că “e doar o corecție”, înseamnă că încă nu s-a întâmplat adevărata capitulare. Îți voi spune de ce sunt încă optimiști. Pentru că au cumpărat mai demult, la prețuri bune. Portofoliile lor arată încă bine. Mai e loc de durere.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce nu cred în guru financiari și indicatori de sentiment

Hai să fim realiști.

Dacă ai băgat bani în S&P500 în ultimii 30 de ani și piața a scăzut cu 10%, știi deja că asta nu e durere adevărată. E o “zgârietură”.

Îi urmăresc de ceva timp pe câțiva guru financiari din România. Da, sunt ironic, dar nu le dau numele, îi las pe mușterii să se prindă singuri, deși sper să nu îi coste prea mult. Acești guru sunt euforici ca un dealer care și-a dublat clientela peste noapte și știe ca fraierii încă nu și-au dat seama ce cumpără. Cu zâmbete largi și mâinile adânc înfipte în buzunarele voastre, își dau cu părerea: “E doar o corecție, nimic grav, piețele își vor reveni curând. Dacă ai cash, e momentul să cumperi. Cumpără, cumpără. Fă DCA!”.

Și fix aici e răspunsul, lads & ladies. Dacă toți sunt optimiști, atunci nu e corecție adevărată.

Pumnul în bot va veni când aceiași experți în “buy the dip” vor începe să urle: “Gata, vând tot, fug din piață!”. Sau, mai rău, când vor scoate discursul de damage control: ”Stați liniștiți, nu intrați în panică. Portofoliul vostru e pe -50%, dar așa e în investiții, am mai trecut prin asta de câteva ori! În câțiva ani ne revenim și o să fim bogați!”

Pe bune? Fii atent la nuanțe: când cineva simte nevoia să-ți spună: “stai liniștit”, înseamnă că dracu’ a intrat deja pe ușă.

Dar să revenim. Optimismul încă trăiește, panica nu a venit.

Când va veni, nu o să mai vrea nimeni să audă de acțiuni. Și abia atunci va fi fundul pieței.

Și suntem departe de asta.

Îți place AAII Sentiment Survey? 52.9% dintre cei care au votat la ultimul sondaj sunt berish. Oricum aruncă-l pe geam. Nu contează. De ce? Acest indicator nu măsoară frica reală din piață. E un indicator al fricii relative. Oamenii răspund prin comparație cu sentimentele lor recente.

Cum îți spuneam mai sus: investitorii de retail sunt “long” pe acțiuni și-s încă fericiți pentru că au un cost de achiziție scăzut. Nu sunt încă suficient de clar? Să îți explic: dacă ai cumpărat o acțiune la 2 dolari și acum e 100$, nu-ți pasă dacă va scădea la 20$. Tot mai ai un 10x. Dar dacă ai cumpărat-o la 100$, o scădere la 20$ te va distruge”. De aia ți-am spun că măsurarea fricii relative nu este un indicator suficient de bun pentru a ne semnaliza că am atins fundul.

Trump și Powell: “Nu ne pasă de bursă”

Președintele Trump ne-a spus în față zilele trecute că nu îi pasă de bursă. Astăzi vom avea decizia Fed privind rata dobânzii. Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, va transmite probabil un mesaj similar cu cel al lui Trump: “nu vom interveni pentru a salva bursa”. Asta înseamnă că dobânda nu va fi redusă. De altfel, Fedwatch ne spune că există doar 1% șanse ca dobânda să fie redusă astăzi la 4 – 4.25%. 99% șanse să rămână la fel.

Și acum te rog să reflectezi la următoarea problemă: dacă barosanii care controlează banii spun că nu le pasă de bursa americană, de ce ai vrea sa fii long pe US stocks?

Să îți mai repet încă o dată lecția de baza:

-        Tipărești bani? Acțiunile cresc.

-        Închizi robinetul? Acțiunile scad.

-        Dai cu inflația în populație? Fed crește dobânzile, acțiunile scad.

-        Bagi iar lichiditate? Boom, avem din nou raliu pe acțiuni.

Este simplu, nu?

Aurul e prea “fierbinte” și o clarificare

Aurul a trecut de 3000$/uncia. E 3046$ când scriu aceste rânduri. Aplauze pentru cei care l-au cumpărat la 1800$.

Cum mi se pare că arată la 3000? S-ar putea să se corecteze. Sunt unii care îl văd la 6000$ sau chiar la 9000$ per uncie. Dar nu va urca cu liftul acolo. Se va mai corecta. Nu uita: doar căderea e cu liftul!

Vei spune: dar mi-ai zis zilele trecute să cumpăr aur? Da, dar îți sugerez să fii disciplinat. Nu cumpăra la ATH. Cumpără pe corecții. Nu îți dau eu semnalele. Fă-ți singur treaba.

În loc de concluzie

Piața crede că Fed va tăia dobânzile de 3 ori anul acesta.

Realitatea?

Dacă vine o criză pe bune, din aia adevărată, Fed taie de 5-6 ori. Va fi prea târziu. Ca de obicei.

Piața nu s-a prăbușit destul. Sentimentul nu e încă la pământ. Investitorii încă așteaptă un “bounce” pentru a vinde. Când va fi fundul real? Când piața va scădea atât de mult încât nimeni nu va mai dori să cumpere. Când lumea nu va mai vrea să audă de acțiuni. Dacă nu te doare burta de frică, piața mai are de scăzut. Când vei vedea panică adevărată, atunci vei ști. Acolo va începe oportunitatea. Pana atunci iti mai las ceva memorabil de pus pe frigider: “Vezi să nu fii primul care cumpără „the dip” și ultimul care iese la timp”.

Pe mâine, guys!

Acest material este oferit doar în scopuri educaționale și nu trebuie interpretat ca un sfat de investiții sau o ofertă sau o solicitare de cumpărare sau vânzare de valori mobiliare.

Justin Ștefan este comentator financiar și investitor retail

viewscnt
Afla mai multe despre
justin stefan
opinie