Monarhia garantează libertatea. Cazul Liechtenstein

Ionuţ Bălan
Ionuţ Bălan
scris 18 sep 2019

Principatul Liechtenstein, unul dintre cele mai mici și mai bogate state din lume, cu o populație de numai 38.000 de persoane, cu un PIB pe cap de locuitor de peste 140.000 de dolari și o rată a șomajului de sub 2%, și-a sărbătorit recent cea de-a 300-a aniversare. Cu această ocazie, de neimaginat în alte părți, dar aproape de rutină în mica țară alpină mărginită de Elveția și Austria, locuitorii au băut bere cu monarhul constituțional al principatului, prințul Hans-Adam II de Liechtenstein, pe peluza din fața palatului princiar din capitala Vaduz.

"Pentru noi, nu e ceva atât de neobișnuit, cum ar fi, să zicem, pentru americani să bea bere cu Donald Trump. Aici, suntem o mare familie. Ne vedem și ne întâlnim des unii cu ceilalți", spune un tânăr localnic de 26 de ani pentru Reuters, după ce tocmai a ciocnit un pahar cu prințul.

Urmărește-ne și pe Google News

Liechtenstein e poate singura monarhie constituțională din Europa în care suveranul deține putere politico-executivă reală, având drept de veto asupra oricărei legi emise de Parlament și putând demite miniștri și chiar întregul Guvern. Pe de altă parte, cu o populație atât de mică, Liechtensteinul își permite să fie o democrație directă, cetățenii fiind consultați adesea prin referendum. Ei pot chiar să retragă încrederea acordată prințului, fiind nevoie de 1.500 de semnături pentru a convoca un plebiscit pe această temă.

Dependența de China sau cum am devenit cu toții chinezi CITEȘTE ȘI Dependența de China sau cum am devenit cu toții chinezi

"Avem un sistem de guvernare foarte echilibrat aici în Liechtenstein, al cărui efect este coeziunea și prosperitatea. El este dovada că o combinație între monarhie, democrație directă și un grad mare de autonomie al municipalităților (acestea au chiar drept de secesiune potrivit Constituției – n.r.) funcționează foarte bine. Combinația obligă toate componentele guvernării să aplice politici credibile. Forța și reputația monarhiei se bazează în primul rând pe severitatea cu care familia princiară își tratează proprii membri, obligându-i la disciplină și inculcându-le un înalt simț al responsabilității. Democrația nu poate funcționa decât dacă este fundamentată pe idealurile libertății, responsabilității personale și respectului pentru proprietatea privată. Iar liberalismul se bazează pe creștinism", spune unul dintre membrii familiei monarhice, prințul Michael de Liechtenstein, președintele unei companii locale de asset management, totodată șeful think-tank-ului clasic-liberal European Center of Austrian Economics Foundation, într-un interviu acordat portalului claudiograss.ch.

El mai arată că, precum alchimia medievală, care a eșuat în demersul său de a transforma plumbul în aur, politicile fiscale și monetare ale autorităților contemporane, bazate pe deficit bugetar și quantitative easing, generează crize și nu creștere economică și prosperitate.

"Cea mai mare problemă a contemporaneității, nu doar din punct de vedere economic, ci și politic, este problema datoriilor. Este greu de imaginat felul în care se va sfârși nebunia creării de tot mai multe datorii și stimulării economiei prin expansiunea continuă a masei monetare. Ne putem imagina că deznodământul va fi o catastrofă de mari proporții. Există deja oameni care consideră că singura soluție ar fi un război major. Cum va fi acesta, e greu de spus. Poate că se va limita la sfera cibernetică, dar poate va implica și desfășurarea de forțe militare tradiționale", consideră Michael de Liechtenstein. 

Pe de altă parte, în pofida ancorării solide în tradiție, principatul Liechtenstein este extrem de deschis și stimulativ față de antreprenoriat, de inovație și de noile tehnologii.
"Societatea, precum natura, se află într-un proces continuu de schimbare și evoluție. Inovația și noile tehnologii sunt necesare și trebuie încurajate. Dacă vrei să le limitezi și să le controlezi, ucizi concurența, iar de aici rezultă o proastă alocare a resurselor. Liechtenstein este o țară mică. Ca și în natură, țările mici trebuie să dea dovadă de agilitate și vitalitate pentru a putea supraviețui", declară finanțistul familiei de Liechtenstein.

De altfel, precum Norvegia, Elveția și Islanda, Liechtenstein face parte din Spațiul Economic European, respectiv participă la piața unică a UE, însă nu este membru al Uniunii.
"Cel mai important dar, cea mai importantă moștenire care poate fi lăsată viitoarei generații este să fii un bun exemplu de persoană care își asumă responsabilități. De la vârste fragede, copiii trebuie învățați că există puține lucruri care li se cuvin pur și simplu și că cel mai mare dar al vieții este libertatea de alegere și responsabilitatea față de viața personală. Familiile care vor să-și prezerve averea trebuie să se raporteze la ea ca la o chestiune de responsabilitate. A înțelege asta îți permite să ajungi la reziliență", conchide prințul Michael de Liechtenstein.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
monarhie
pib
datorii
liechtenstein