Potențialul de investiții și antreprenorial începe să fie mare pentru regiune, iar România devine un exemplu internațional. Mi-a atras atenția un studiu relevant conform căruia fondurile de private equity au investit în regiune 2,7 miliarde de euro într-un singur an, iar Polonia și Cehia au primit împreună mai bine de jumătate din această sumă, iar România este a patra destinație pentru investitorii care vin în regiune, cu 311 milioane de euro. În acest context, merită să ne uităm la potențialul României pe zona de investiții, din perspectiva evoluției fondurilor de venture capital și a celor de private equity.
Potrivit raportului Invest Europe-EDC, regiunea noastră are referințe puternice în mediul global al startup-urilor tehnologice, un exemplu fiind grupul ceh de securitate cibernetică Avast, care a trecut prin cea mai mare ofertă publică initială din domeniul tehnologiei (IPO) de la Bursa din Londra, cu o evaluare de 2,4 miliarde de lire sterline. În aceeași perioadă, firmă de automatizare a proceselor robotizate UiPath, pornită în România, a obținut o evaluare de 7 miliarde de dolari printr-o nouă rundă de finanțare.
Contextul este foarte optimist, în opinia mea: în primul rând, antreprenorii trebuie să știe că sunt foarte mulți bani în piată, peste 100 de milioane de euro asteaptă să fie investite în ecosistemul de early-stage startups în România. În plus, dacă fondurile vor crește și noi reușim să construim parteneriate sau chiar să includem bazele antreprenoriatului în educația formală (universități, licee, mastere), prin conștientizarea potențialului și a riscurilor în antreprenoriat, atunci suntem pe drumul cel bun.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În acest cadru, mulți specialiști analizează impactul succesului UiPath asupra ecosistemului de venture capital și de private equity. Așa cum am identificat, numai Angels Den este în contact cu peste 50 de investitori instituționali care se uită cu precădere în Europa de Est. Odată cu apariția și ascensiunea UiPath, dar și a altor studii de caz similare, România este din ce în ce mai mult în vizorul Investment Manager-ilor.
Care sunt principalele avantaje ale României în comparație cu țări ca Cehia și Polonia? Dar invers, ce poate asimila România de la cele două țări? Cred că țara noastră poate invăța în special despre curajul de internaționalizare, dar și despre seriozitatea în execuție.
Chiar dacă este posibil să avem un talent pool mai mare, să existe percepția cu privire la cât de ”smart” suntem, este important să realizăm că niciun plan, nicio viziune nu a ajuns să influențeze o industrie sau o piață fără execuție disciplinată.
Cum stă România la private equity
Potrivit analizei citate mai sus, fondurile de private equity au investit în 2018 în regiune 2,7 miliarde de euro, iar România este destinația a 11,5% din investiții, adică 311 milioane de euro, fiind a patra destinație din regiune.
Pentru a crește ecosistemul de private equity, este nevoie de mai mulți investitori în zona de early stage. În măsură în care vor fi mai mulți investitori de tip early stage și fonduri care se concentrează pe acest tip de investiții de la care antreprenorii ridica primii bani, printr-un seed round sau pre-seed round. Vor crește și firmele locale cu putere de tracțiune, se vor internaționaliza, vor deveni campioni regionali și globali, astfel încât se vor înmulți fondurile de private equity care se uită și pariază pe România.
În ultimul an, am identificat mai multe fonduri dispuse să investească peste 3 milioane de euro și această piață este foarte mică tocmai din cauza faptului că nu există un ecosistem dezvoltat de investiții în early-stage. Există câteva inițiative construite de antreprenori și comunități de business, dar accesul la finanțare este la fel de important precum accesul la mentorat și la echipe foarte bune. De aici și nevoia accesului la talente încă din mediul universitar, de mentori care apar ca business angels, venind cu know-how și finanțare.
CITEȘTE ȘI Dependența de China sau cum am devenit cu toții chineziPentru a face asta, facilitățile fiscale pentru investițiile în startups trebuie să devină foarte atractive. De asemenea, existența unui întreg ecosistem de învățare pentru investitorii care nu sunt încă familiarizați cu acest tip de produs de investment. Avem si sunt binevenite programe precum Human Finance, o platformă de finanțare care conectează fondatorii cu investitorii.
Pentru a crește această piață, în opinia mea, este nevoie de:
-
- Educație și cât mai multă comunicare și evenimente care să abordeze acest tip de investiții
- Mentori credibili, cu experiență în managementul unor companii care au avut istoric creșteri similar cu ale unui startup
- High net worth individuals care să ia contact cu acest produs de investment și care vor acoperi mare parte din necesarul rundelor de finanțare early stage
- Educație în rândul antreprenorilor la început de drum cu privire la bune practici și tips&tricks cu privire la finanțări
- O îmbunătățire, un restart al mindset-ului și conștientizarea că primul pas e încrederea. Încrederea care pare că a dispărut în România atât în instituții cât și în viitor, urmată de acțiune
- Predictibilitate fiscală și facilități pentru creșterea companiilor de acest tip și nu împovărarea lor cu cât mai multe taxe. Dacă există stimulente fiscale pentru corporații, cu siguranță ar trebui să ne îndreptăm atenția către ecosistemul care poate inova (și genera un procent semnificativ din PIB)
Estimări pentru 2019-2020
În tot acest context optimist, estimez că 2019 va fi un an record pentru investiții la nivelul Europei, dar și al regiunii. Doar în prima jumătate a anului 2019 putem observa o creștere de 60% a investițiilor, până la peste 10 miliarde de euro.
Totuși, sunt rezervat cu privire la 2020, ținând cont că cele mai mari economii par a avea din ce în ce mai multe provocări. Iar dacă cel mai mare pol de investiții (Londra) va fi afectat, cu siguranță vom resimți asta și către Europa de Est (Polonia fiind una din țările care primește investiții masive). În acest caz, ponderea în investițiile early stage va scădea, iar sumele alocate vor fi redirecționate din ce în ce mai mult către cele de tip later-stage.
Adrian Enache a dezvoltat startup-ul OmniPerform, cu o creștere de peste 70% YoY, și, în prezent, este implicat în finanțarea ecosistemului de startup-uri în Marea Britanie, ca CEO al Angels Den Funding