Stimate Domnule Ministru,
Sunt sigur ca ați făcut tot ce e omenește posibil să realizați reconversia economiei românești spre produse necesare priorității noastre naționale - SĂNĂTATEA. Cred că milioane de măști de producție indigenă, mii de ventilatoare și alte produse de primă necesitate stau la poarta spitalelor, așteptând să fie folosite. Dacă este așa, vă felicit ca un om care capătă pe zi ce trece încredere că sistemul sanitar românesc este îmbinarea celor două elemente obligatorii: medici buni (și, slavă Domnului, au dovedit asta) și echipamente pentru protecția personalului medical și salvarea bolnavilor (unde, cum tocmai spuneam, economia păstorită de Dvs. își aduce contribuția).
Cred că și în aceste condiții speciale, gândirea Dvs. strategică trebuie să se îndrepte și spre viitorul apropiat și să ajute mediul economic din această țară să repornească activitatea. Sunt un mărunt antreprenor și (poate tocmai de aceea) îmi fac mii de gânduri: ce se va întâmpla cu activitatea firmelor mele, cum voi reporni, o să mai am clienți, o să am bani de salarii etc.
La nivelul întregii comunități economice au loc astfel de discuții și nimeni nu are răspunsul. Sprijinul oferit de stat a fost bun, ne ajută să trecem cele doua luni de stare de urgență, dar după? Viața economică se va relua, dar când? Urmărim măsurile din alte țări și vedem timide semne de început al activității. Noi avem măcar o idee? Și, dacă da, avem și o strategie cu primii pași care trebuie făcuți? Realizăm că sunt domenii vitale care sunt ”condamnate” să înceapă acum și că trecerea acestui sezon este ireversibilă? Facem ceva pentru a le da semnalul de începere? În București vezi zilnic pâlcuri de 40-50 de oameni care taie iarba (e drept, încă necrescută, dar nu contează) pe 10 metri pătrați, dar credeți că lucratul pământului, pe mii de hectare, ar fi un risc mai mare? O să spuneți că e agricultură, dar pentru mine tot activitate economică este, tot sursă de salarii date pe muncă și tot sursă de venituri pentru stat.
Sunt sigur că realizați că activitatea economică la nivelul întregii țări nu se poate relua de la o zi la alta, și atunci ne-ar trebui măcar o idee despre o posibilă dată de reluare a activității. Avansați o dată și, dacă, Doamne ferește, virusul nu ne permite, ne repliem cu toții.
Mediul economic privat nu are nevoie de un TĂTUC, categoric NU. Are, totuși, nevoie de cineva care, aflat vremelnic în poziția Dvs., să spună ceva. Mergeți des la întâlnirile cu președintele țării, aveți acces la date importante, sunteți acolo ca să asigurați bunul mers al economiei. Folosiți, vă rog, tot ce știți pentru a ajuta mediul de afaceri!
S-au trimis către Guvern, către Ministrul Finanțelor sau către Dvs. zeci de propuneri ale mediului de afaceri, cu lucruri concrete, estimări, cifre. Poate nu sunt cele mai bune pentru Dvs., dar ele reprezintă măcar rodul gândirii oamenilor care azi duc în spate milioane de salarii (de fapt, vieți). Credeți-ne, om ști și noi ceva despre muncă, bani, salariați, taxe. Poate vă aplecați și asupra acestor propuneri.
Vă interesează cumva cât sunt de amărâți oamenii care lucrau în sectorul privat și stau acum acasă pe maximum 2.300 ron (sărutmâna și pentru ei!) și care văd că vecinul lor, vatman, stă acasa pe 5.500 ron. Oare vatmanul face „telemuncă”? Dacă sunteți de acord cu asta, e ok, pentru că o să ne scutiți de placa ”nu sunt bani la buget”. Știm că sunt puțini, dar știm și că îi cheltuiți aiurea.
Excelență,
A fi ministru al Economiei într-o țară este o mare Onoare și o mare Responsabilitate! E momentul să dovediți că meritați această Onoare și că vă ridicați la înălțimea acestei Responsabilități! Un manager valoros se arată în condiții dificile! Ieșiți la rampă și transmiteți pălmașilor și patronilor mesajul Dvs. că Guvernul se bazează pe mediul economic privat și că este pregătit, că împreună cu el va face eforturi să treacă peste prăpastie. Noi suntem cei care plătesc TVA, impozit pe profit, CAS, CASS și încă alte zeci de taxe. Și o să o facem în continuare, dar parcă prea suntem lăsați singuri la greu.
Marian Alecu este cel care a adus McDonald's în România și a condus mulți ani operațiunile lanțului de restaurante. Alături de fratele și de fiul său deține sau este acționar în mai multe companii cu afaceri în domeniul hotelier, restaurante, producție de bijuterii și consultanță.