Săptămâna trecută a intrat in vigoare o lege importantă pentru companii, care simplifică procedura de transfer a acțiunilor unei companii prin eliminarea perioadei de opoziție de 30 de zile. Termenul de opoziție a creat dificultăți inutile pentru investitori și a prejudiciat climatul general de afaceri, prin tergiversarea nejustificată a transferului de proprietate. În același timp, imaginea României a avut de suferit, întrucât introducerea sa a dus la o abatere de la practicile standard aplicate la nivel internațional în afaceri.
Termenul de opoziție a fost introdus în anul 2010, fără a consulta în prealabil mediul de afaceri, și a generat o multitudine de controverse. Pe parcursul celor 10 ani de existență nu a adus niciun beneficiu material (sau orice alt beneficiu tangibil) creditorilor, cei care ar fi trebuit să beneficieze de prevederile hotărârii.
Termenul de opoziție a creat dificultăți inutile pentru investitori și a prejudiciat climatul general de afaceri, prin tergiversarea nejustificată a transferului de proprietate. În același timp, imaginea României a avut de suferit, întrucât introducerea sa a dus la o abatere de la practicile standard aplicate la nivel internațional în afaceri.
S-a întâmplat în mod repetat ca procesele de tranzacționare ale clienților noștri să fie întrerupte, deoarece creditorii (care în toate cazurile erau autoritățile fiscale) au depus opoziții ce au întârziat transferurile cu câteva luni, iar în unele cazuri, cu mai mult de un an.
Mai îngrijorător era că astfel de contestații apăreau și în cazul unor sume de câteva sute de lei sau mai mici. Cu toate acestea, pentru a rezolva obiecțiile, au fost necesare cheltuieli inutile și multe luni în care tranzacțiile în sine au fost periclitate.
Impactul asupra mediului de afaceri
Pe lângă eliminarea termenului de opoziție de 30 de zile, la transferul acțiunilor unui SRL către o terță parte, mai sunt introduse și următoarele modificări:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
- au fost eliminate cerințele de capital minim (200 lei) și valoarea minimă per acțiune (10 lei) pentru societățile cu răspundere limitată.
- compania nu mai este obligată să își înregistreze sediul la autoritățile fiscale. Registrul Comerțului, după înregistrarea companiei, va prezenta autorităților fiscale competente documentul care dovedește dreptul de utilizare al companiei asupra sediului.
- obligația ca acordul de cumpărare să fie depus la Registrul Comerțului, pentru înregistrarea transferului de acțiuni, a fost eliminată.
Noile prevederi vor avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri. Cumulate cu tendința recentă de încurajare a investițiilor, vor îmbunătăți imaginea României ca mediu favorabil de afaceri și creează un mediu propice pentru atragerea investițiilor străine. Aceste modificări legislative sunt deosebit de importante într-un moment în care pandemia Covid-19 și noua criză economică se manifestă la nivel global.
Cui se adresează noile reglementări
În principiu, ele ajută orice companie cu răspundere limitată (SRL) care dorește să transfere acțiuni către un terț, dat fiind că orice potențială opoziție a unui creditor nu ar mai suspenda transferul. În plus, ajută și investitorii străini, deoarece aceștia ar trebui să fie mai deschiși față de investițiile în companiile din România, având în vedere îmbunătățirea semnificativă a climatului general birocratic adus de aceste amendamente.
Ce se întâmplă în alte legislații din UE
În forma precedentă, nu aveam cunoștință de dispoziții similare în alte țări membre ale UE. Odată cu implementarea noilor modificări, credem că România se aliniază cu celelalte state (în special țările occidentale) în implementarea măsurilor favorabile investițiilor.
Andrei Vartires este Associate Dentons București