VIDEO Moment istoric. Roverul Perseverance, lansat de NASA, a atins suprafața planetei Marte

VIDEO Moment istoric. Roverul Perseverance, lansat de NASA, a atins suprafața planetei Marte
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 feb 2021

Roverul Perseverance, trimis de NASA pe Planeta Roșie, a ajuns joi seară pe suprafața planetei marte. Perseverance este cel mai complex laborator științific trimis până acum într-o astfel de misiune. Este al treilea vehicul trimis de pe Pământ, după cele ale Emiratelor Arabe Unite și Chinei, care a parcurs distanța Pământ - Marte în acest an, profitând de o fereastră de oportunitate.

„I am safe on Mars” (Sunt în siguranță pe Marte) este primul mesaj transmis de Perseverance, de la peste 220 de milioane de kilometri depărtare.  

Urmărește-ne și pe Google News
eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți

Sonda robotică care transportă cel mai mare și mai scump vehicul de explorare extraterestră construit vreodată a amartizat la ora României 22:55 în craterul din emisfera nordică. Obiectivul principal al misiunii este căutarea de urme de viață.

Dacă această călătorie ar fi avut loc acum 3.500 de milioane de ani, Perseverance ar fi ajuns într-un lac alimentat de un râu cu sedimente – ceea ce se crede că era craterul Jazero, care are un diametru de 45 de kilometri. În acea epocă, Marte era o planetă albastră, precum Pământul. Este cunoscut că pe această planetă „geamănă” Terrei existau condiții de bază pentru dezvoltarea vieții. În același timp, pe Pământ au apărut primele forme de viață. Însă, în urmă cu multe milioane de ani, Marte a început să își piardă din atmosferă și a devenit, treptat, un deșert înghețat.

Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan CITEȘTE ȘI Interviu: Ren Zhengfei după ceremonia de deschidere a Laboratorului de Inovație Minieră Inteligentă din Taiyuan

Perseverance, care a fost lansat în luna iulie 2020, are forma unei mașini cu șase roți și greutatea de 1 tonă, echipată cu șapte instrumente științifice cu ajutorul cărora va încerca să analizeze compoziția atomică și chimică a fundului lacului azi dispărut.

„Perseverance este vehiculul de explorare marțiană cel mai ambițios pe care l-a lansat NASA”, a explicat Thomas Zurbuchen, șeful științific al agenției spațiale a SUA, citează El Pais. Destinația lui reprezintă operațiunea „cea mai complicată” de până acum.

Vehiculul este cel mai greu, complex și scump: aproximativ 2.200 de milioane de euro.

Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România CITEȘTE ȘI Creșterea puternică a Kindred Group în 2020, alimentată inclusiv de ascensiunea Unibet și Vlad Cazino în România

Partea decisivă a amertizării a avut loc în jurul orei României 22:45. Totul a început cu pătrunderea în atmosfera Marte, care are o densitate de 100 de ori mai scăzută decât a Pământului, ceea ce i-a frânat mult mai puțin viteza de 20.000 de kilometri pe oră. Retrorachetele, parașutele enorme și o macara au adus roverul la o viteză foarte scăzută.

Critice au fost cele șapte minute dinainte de amartizare – „șapte minute de teroare”, după cum a spus NASA.

Toată secvența a fost automată. Responsabilii controlului misiunii nu ar fi putut face nimic pentru a corecta traiectoria sau soluționa vreo problemă.

FOTO-SPION Primele imagini de la teste cu noul crossover Dacia CITEȘTE ȘI FOTO-SPION Primele imagini de la teste cu noul crossover Dacia

Primele date vor fi transmise de Perseverance în câteva ore. Imediat după amartizare, camerele au trimis automat prima imagine.

SUA sunt acum singura țară care a dus 5 vehicule pe Marte.

viewscnt
Afla mai multe despre
marte
nasa