Subvențiile Airbus: SUA au undă verde de la OMC să impună tarife pentru importuri europene de 7,5 miliarde dolari. Decizia poate declanșa un război comercial transatlantic ce va amenința creșterea economiei globale

Subvențiile Airbus: SUA au undă verde de la OMC să impună tarife pentru importuri europene de 7,5 miliarde dolari. Decizia poate declanșa un război comercial transatlantic ce va amenința creșterea economiei globale
scris 2 oct 2019

Statele Unite ale Americii au obținut, miercuri, aprobarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) în vederea impunerii de tarife vamele pentru importuri din Uniunea Europeană în valoare de 7,5 miliarde de dolari pe an, în disputa privind subvențiile publice acordate Airbus.

Decizia ar putea declanșa un război comercial transatlantic, care, alături de disputa dintre SUA și China pe tema tarifelor vamale, va amenința creșterea economiei globale.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte ca SUA să poată impune eventualele tarife, decizia arbitrilor OMC comunicată astăzi trebuie adoptată formal de organismul de soluționare a litigiilor al OMC, proces care poate dura între 10 zile și 4 săptămâni, scrie Reuters.

Uniunea Europeană a inițiat procedurile legale la OMC împotriva SUA privind tarifele la oțel și aluminiu CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană a inițiat procedurile legale la OMC împotriva SUA privind tarifele la oțel și aluminiu

SUA și UE sunt angajate din 2004 într-o dispută comercială legată de subvențiile primite de Airbus și Boeing, părțile acuzându-se reciproc că măsurile de susținere acordate au constituit ajutor de stat ilegal.

În deciziile anterioare, OMC a stabilit că atât compania europeană Airbus, cât și rivalul american Boeing au beneficiat de subvenții ilegale în valoare de miliarde de dolari. O decizie pe tema impunerii de tarife de către UE pentru importuri americane este așteptată în următoarele luni.

Comisia Europeană a anunțat că a luat notă de decizia Comitetului de arbitraj al OMC în litigiul privind subvențiile acordate Airbus și a reiterat că impunerea de tarife de către SUA ar reprezenta o decizie contraproductivă, în contextul disputei similare referitoare la Boeing.

“Rămânem la părerea că, chiar dacă SUA obțin autorizația organismului de soluționare a litigiilor, optarea pentru aplicarea de contramăsuri în acest moment ar fi o dovadă de miopie și ar fi contraproductivă”, potrivit unui comunicat al Comisiei.

EXCLUSIV Statul a intrat în control la companii de livrări rapide. Acțiune surpriză pentru taxe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Statul a intrat în control la companii de livrări rapide. Acțiune surpriză pentru taxe

Executivul de la Bruxelles a reamintit că a elaborat deja o listă preliminară de produse americane ce ar urma să fie taxate în replică la subvențiile primite de Boeing.

“Impunerea reciprocă de contramăsuri nu ar face decât să producă pagube companiilor și cetățenilor de ambele părți ale Atlanticului și ar dăuna comerțului mondial și industriei aviației într-un moment fragil”, arată Comisia.

În aprilie, Comisia a redactat o listă cu bunuri americane propuse spre a fi taxate în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro, la câteva zile după ce Casa Allbă a amenințat că va taxa o serie de importuri europene, în contextul disputei privind subvențiile publice acordate Airbus și Boeing.

viewscnt
Afla mai multe despre
subventii airbus
subventii boeing
omc
tarife vamale
sua
uniunea europeana
taxe vamale
importuri