Șefii celor opt birouri funcționale de promovare externă a României, pe care ministrul Turismului, Mircea Dobre, vrea să le desființeze printr-un proiect de hotărâre pregătit să intre astăzi în ședința de guvern, îl acuză pe șeful lor că face afirmații nefondate, preluând selectiv și trunchiat pasaje dintr-un raport de audit al Curții de Conturi.
În timp ce secretarul de stat în ministerul Turismului Cristina Tărteață, fostă consileră la un birou parlamentar, fără experiență în turism, este într-o vizită de lucru în India, care costă statul român câteva mii de euro, ministrul Mircea Dobre se pregătește să treacă prin Guvern un proiect prin care vrea să desființeze birourile de promovare externă, pe motiv că sunt ineficiente.
Anterior, ministerul a transmis un comunicat în care susține că birourile de promovare externă au funcționat pe bugete create artificial, după bunul plac al reprezentanților din cadrul acestor birouri, fără a exista un control minimal asupra justeței sumelor avansate drept cheltuieli.
Ministrul a spus că au fost constatate discrepanțe majore la chiriile pentru birouri și locuințele angajaților între reprezentanțe din țări comparabile ca nivel de trai, acestea variind între 1.347 euro și 5.357 euro/ lună. Astfel, s-a ajuns la situația ca peste 70% din totalul bugetului alocat birourilor externe să reprezinte cheltuieli cu chiriile. Unele reprezentanțe nu au prezentat, la solicitarea conducerii instituției, contractele de închiriere a spațiilor sau anexele la acestea pentru prelungirea duratei lor.
"De asemenea, parte importantă a cheltuielilor făcute de reprezentanțele externe ale Ministerului Turismului nu au fost înregistrate în contabilitatea instituției, făcându-se deconturi fără documente justificative în spate. Pe parcursul anilor, suma nejustificată a ajuns la peste 500.000 Euro", s-a mai spus în comunicat.
Ca o reacție la acest lucru mai mulți turoperatori cred că ministrul ar trebui să anunțe Parchetul legat de aceste nereguli, iar faptul că deși le știe și nu a făcut-o până acum ar putea fi considerat tăinuire a infractorului.
Cele mai importante patronate din domeniu - FPTR, FIHR și ANAT - spun, la unison, că decizia este una proastă și că ministrul ar fi trebuit să se consulte cu industria înainte să ia o hotărâre crucială pentru promovarea turismului.
Acum, cei opt directori ai birourilor de promovare cred că acel comunicat transmis de Dobre este o justificare și un răspuns al acestuia la nemulțumirile reprezentanților mediului privat cu privire la inițiativa sa. Inițial, în propunerea de act normativ, se vorbea doar despre desființarea acestor birouri. La nemulțumirea reprezentanților din industria turistică, ministrul a schimbat declarația, spunând că le va redeschide, afirmă directorii birourilor externe.
"Suntem indignați de afirmațiile nefondate ale ministrului Turismului, care îi acuză <<în bloc>> pe șefii birourilor de promovare externă că au efectuat cheltuieli nejustificate. Toate cheltuielile făcute au fost necesare și legale și au fost însoțite de documente justificative", mai spun ei, adăugând că omisiunile și înregistrările eronate în evidențele contabile ale Autorității Naționale pentru Turism nu pot fi imputate birourilor din străinătate.
Șefii acestor birouri cred că au fost acuzați pe nedrept de ministrul Dobre, cu toată că în raportul Curții de Conturi la care face acesta referire birourile nu au fost acuzate de încălcarea vreunei prevederi legale. "Domnul ministru a preluat selectiv paragrafe dintr-un raport de audit și le-a prezentat ignorând explicațiile care au fost transmise de mai multe ori și care prezintă realitatea obiectivă. Birourile de turism nu au avut și nu au bugete proprii, iar toate sumele necesare pentru desfășurarea activității lor sunt virate de minister în baza necesarului de fonduri aprobat de direcțiile de specialitate", mai spus șefii reprezentanțelor externe.
Ei îi explică ministrului că discrepanța dintre chiriile plătite pentru sediile birourilor este rezultatul condițiilor pieței imobiliare, și nu a alegerii subiective a șefilor de birou. Faptul că nivelul chiriei la Varsovia este inferior celui de la Londra este ceva normal, deci "discrepanțele" de care vorbește ministrul nu sunt rezultatul vreunui abuz.
"Menționăm că închirierea sediului biroului sau a locuinței de serviciu se face cu aprobarea ministerului după o procedură în care sunt implicate mai multe direcții și ordonatorul de credite. Suntem convinși că nivelul cheltuielilor birourilor este similar sau inferior cu cel al altor reprezentanțe în străinătate ale României din țările respective. Faptul că birourile nu primesc fondurile necesare de la minister pentru achitarea facturilor și, ca urmare, se acumulează restanțe, nu este imputabil șefilor de birou. Domnul ministru acuză birourile că nu au pus la dispoziția conducerii contractele de închiriere. În fapt, la solicitarea ministerului, contractele au fost trimise de trei ori în 2016 și de doua ori în 2017", se mai arată în comunicat.