Cel mai mare investitor de pe Litoral, Mohammad Murad, l-a acuzat vineri pe ministrul Dobre, într-o conferință la Mamaia cu hotelierii și autoritățile de la mare, că organizează astfel de dezbateri doar pentru a-și face imagine, fără să rezolve problemele care-i apasă pe oamenii de afaceri. El a spus că de la întâlnirea trecută de pe litoral cu ministrul, de acum o lună, niciuna dintre problemele ridicate atunci nu a fost rezolvată.
Murad spune că la începutul lunii martie, atunci când Dobre s-a întâlnit la mare cu operatorii din turism, aceștia au ridicat o serie de probleme cum ar fi cea a lipsei spațiilor verzii, a câinilor vagabonzi din stațiuni, lipsa promovării litoralului și multe altele. Joi și vineri ministrul s-a reîntors pe litoral pentru a discuta din nou cu hotelierii și autoritățile, inițiativă considerată un simplu exercițiu de imagine de către Mohammad Murad, proprietarul lanțului Phoenicia și președinte al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
"M-aș fi bucurat să fi vorbit acum de probleme rezolvate în urma întâlnirii cu dumneavoastră de acum o lună și să ne apucăm acum de următoarele. Să ne fi spus: <<s-au rezolvat între timp următoarele>>, iar noi vă dăm acum alte probleme de rezolvat", i s-a adresat Murad ministrului Dobre. El i-a mai spus că astfel de întâlniri, în urma cărora nu se rezolvă nimic, sunt ratate. "A trecut acea perioadă în care să ne vedem ca să ne creăm imagine", a adăugat el.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul se plânsese anterior că sala este oarecum goală, iar Murad i-a răspus că atunci când oamenii de afaceri vor vedea că în urma unor astfel de dezbateri se rezolvă și problemele lor, vor umple sălile la viitoarele întâlniri cu ministrul. "Vorbim despre intentii și sunt convins că aveți cele mai bune intenții, dar intențiile nu ne dau un rezultat bun și corect, important este să putem comunica", a mai spus omul de afaceri.
Murad s-a mai plâns și de faptul că actuala guverbare se apucă să schimbe legi, după care încep consultările cu mediul de afaceri pentru a corecta greșelile care se strecoară odată cu modificările. N-ar fi mai bine, a întrebat hotelierul, ca aceste schimbări legislative să se facă după ce a fost consultat și mediul de afaceri?
Președintele FPTR a afirmat că litoralul nu este promovat suficient și l-a întrebat pe ministru care sunt agenții de marketing care se ocupă cu promovarea acestei destinații. "Eu cred că problema noastră este promovarea. Trebuie să facem un lanț de promovare central", a mai spus acestea. Totodată, el i-a reproșat ministrului că nicio firmă românească, din 1990 șin până acum, n-a primit de la stat nicio facilitate pentru investițiile făcute, așa cum se întâmplă, în schimb, cu companiile străine. "Să-mi ziceți un singur caz în care o firmă privată românească a primit din partea vreunui Guvern din 1990 vreun avantaj dacă a făcut investiții. Vreau să-mi răspundeți la această întrebare când aveți timp, și îi transmit și primului ministru că este un lucru care trebuie luat în considerare. Eu nu mă dau român, dar mă simt ca un român", a mai spus investitorul de origine libaneză stabilit în urmă cu 33 de ani în România.
El s-a referit și la ANAF, care vine în control pe litoral "cu zeci de mașini", dar nu reușește să aibă un dialog civilizat cu hotelierii. "Ne dau amenzi de 5.000 de lei sau ne fac dosare dacă găsesc unu-doi angajați la negru, dar noi, patronii, de ce nu ne putem duce prin ministere și, dacă găsim acolo sute de angajați care dorm pe scaune, să le putem face dosare penale?", a întrebat șeful patronatelor din turism.
Omul de afaceri a vorbit și despre lipsa personalului din hoteluri și despre faptul că mulți dintre angajații din sistemul privat visează să lucreze la stat. "Nu avem oameni, domnule ministru. Nu găsim, pentru că mulți văd munca la privat ca pe ceva temporar până reușesc să se angajeze la stat, unde iau 3-4.000 de lei pe lună și nu fac nimic, decât să stea la privat, unde muncesc și nu ne permitem să le dăm mai mult de 2.000 de lei. Munca la stat este un lux, iar la privat e o soluție temporară", a mai spus el.
Șeful patronatelor din turism i-a solicitat ministrului o serie de întâlniri în care să încerce să rezolve problemele din turism. "Domnule ministru, aveți foarte multe teme de rezolvat. Haideți să stăm la o masă, iar după fiecare întâlnire să ne lăudăm cu ce am pus pe hârtie", a încheiat Murad.