România, al șaselea cel mai abrupt declin economic din UE în T2

România, al șaselea cel mai abrupt declin economic din UE în T2
scris 14 aug 2020

România a înregistrat al șaselea cel mai semnificativ declin economic din Uniunea Europeană în trimestrul al doilea, relevă datele publicate de Eurostat vineri.

Produsul intern brut al României s-a contractat cu 12,3% în aprilie-iunie raportat la trimestrul precedent.

Urmărește-ne și pe Google News

Este al șaselea cel mai abrupt declin la nivelul UE, după Spania (-18,5%), Ungaria (-14,5%), Portugalia (-13,9%), Franța (-13,8%) și Italia (-12,4%).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Economia României a scăzut cu 12,3% în trimestrul 2 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Economia României a scăzut cu 12,3% în trimestrul 2

Economia UE s-a contractat cu 11,7% în trimestrul al doilea față de precedentele trei luni, cea mai severă scădere începând cel puțin cu anul 1995, de când sunt publicate datele Eurostat. Zona euro a consemnat un declin de 12,1%, de asemenea o contracție record.

Toate țările pentru care sunt disponbile date au înregistrat scăderi în trimestrul al doilea, în condițiile în care măsurile luate de guverne pentru frânarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus au afectat puternic economiile.

Cele mai mici scăderi au fost observate în Finlanda (-3,2%) și Lituania (-5,1%).

România, Bulgaria și Suedia sunt singurele țări care nu au intrat în recesiune tehnică la finele lunii iunie, grație evoluției pozitive din primul trimestru al anului.

Toate celelalte 17 state UE pentru care sunt disponibile date, anume Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Spania, Franța, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, Slovacia și Finlanda, au intrat oficial în recesiune tehnică, după două trimestre de scădere consecutivă.

Raportat la al doilea trimestru din 2019, economia României s-a contractat cu 10,5% în perioada aprilie-iunie, față de un declin de 14,1% la nivelul UE.

Cele mai mari scăderi anuale au fost înregistrate în Spania (-22,1%), Franța (-19%) și Italia (-17,3%), iar cele mai mici în Lituania (-3,7%), Finlanda (-5,2%) și Polonia (-7,9%).

viewscnt
Afla mai multe despre
contractie economica
eurostat
scadere pib
uniunea europeana