Începând cu 1 septembrie 2020, valoarea punctului de pensie va fi majorată cu 14%, respectiv de la 1.265 lei la 1.442 lei, prevede proiectul celei de-a doua rectificări bugetare din acest an.
Cifra a fost confirmată anterior de Profit.ro.
În scenariul actual, pentru a doua rectificare bugetară, creșterea economică pentru anul 2020 este estimată la -3,8%, revizuită de la -1,9% în scenariul precedent.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe piața muncii, efectele pandemiei au condus la reducerea cu 0,4% a numărului mediu de salariați (calculat ca medie aritmetică a efectivelor lunare) în primele 5 luni ale anului 2020 față de aceeași perioadă a anului 2019, până la 4.953,5 mii persoane.
Tot pe piața muncii este prognozat ca numărul mediu de salariați să ajungă la 5.060 mii persoane, de la 5.087 mii persoane, iar câștigul salarial mediu brut pentru anul 2020 este proiectat în scădere la 5.114 lei/lună, de la 5.212 lei/lună.
Conform proiectului, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat sunt diminuate cu suma de 6,82 miliarde lei, prin:
- diminuarea veniturilor curente ale sistemului public de pensii cu suma de 427 milioane lei, datorată, în principal, revizuirii prognozei indicatorilor macroeconomici pe anul 2020 precum și modificărilor legislative, aprobate pe perioada stării de urgență, în domeniul contribuțiilor sociale.
- diminuarea subvenției acordate de la bugetul de stat cu suma de 6,39 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI Clubul de fotbal Dinamo a fost vândut. În premieră, după 72 de ani, are un proprietar străinÎn același timp, proiectul prevede diminuarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii cu suma de - 6,82 miliarde lei ca urmare a:
- diminuării alocațiilor bugetare ca urmare a execuției bugetare pe primele 6 luni ale anului precum și a măsurilor referitoare la majorarea punctului de pensie în anul 2020, astfel: titlul ”Cheltuieli de personal” cu suma de - 6 milioane lei; titlul ”Bunuri și servicii” cu suma de - 29 milioane lei; titlul ”Asistență socială” cu suma de - 6,8 miliarde lei;
- majorării alocațiilor bugetare la titlul ”Dobânzi” cu suma de 11,9 milioane lei;
- diminuarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferente sistemului de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale cu suma de 3 milioane lei din care: cu suma de 2 milioane lei la titlul ”Cheltuieli de personal” și cu suma de 1 milion lei la titlul ”Bunuri și servicii”.
Excedentul sistemului de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale se majorează cu suma de 3 milioane lei.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul va prelungi starea de alertă cu încă 30 de zile. Restricțiile pentru restaurante se mențin. Purtarea măștii în anumite spații publice - obligatorieLa bugetul asigurărilor pentru șomaj se propune:
- majorarea veniturilor sistemului asigurărilor pentru șomaj cu suma de 2,9 miliarde lei prin:
- diminuarea veniturilor curente cu suma de 27,5 milioane lei,
- majorarea subvenției de la bugetul de stat cu suma de 2,9 miliarde lei.
- majorarea veniturilor Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale cu suma de 107 milioane lei;
- majorarea cheltuielilor sistemului asigurărilor pentru șomaj, per sold, cu 2,95 milioane lei după cum urmează:
- majorarea cu suma de 3 miliarde lei la titlul ”Asistență socială”, pentru plata indemnizației pentru șomaj și a indemnizațiilor destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă
- majorarea cu suma de 1 milion lei la titlul ”Dobânzi”
- diminuarea cu suma de 50 milioane lei la titlul ”Transferuri între unități ale administrației publice”;
- diminuarea cheltuielilor Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, la titlul ”Alte cheltuieli”, cu suma de 1,3 miliarde lei, pe baza execuției înregistrată pe primele 6 luni ale anului.
Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale se închide cu un excedent de 1,1 miliarde lei.