Piața românească de litigii business a scăzut și este rămasă în urmă ca dezvoltare față de Polonia sau Cehia

Piața românească de litigii business a scăzut și este rămasă în urmă ca dezvoltare față de Polonia sau Cehia
scris 14 iul 2017

Piața românească de litigii business a scăzut în ultimii 2 ani, lipsa unor tranzacții mari într-o anumită perioadă reflectându-se printr-o activitate mai redusă, inclusiv prin mai puține procese. Piața de litigii din România este rămasă în urmă ca dezvoltare comparativ cu alte țări din regiune, precum Polonia sau Cehia, particularitatea fiind că rămâne dominată de firme românești.

"Cred că, în ultimii 2 ani, piața de litigii business a mai scăzut. Din momentul în care a început să crească apetitul pentru tranzacții, a scăzut piața de litigii. De asemenea, lipsa unor tranzacții mari  într-o anumită perioadă se reflectă printr-o activitate mai redusă, inclusiv prin mai puține litigii la un moment dat. Nu au mai intrat investitori, nu s-au mai semnat atât de multe contracte, ori nesemnându-se contracte, nu apar nici disputele. Se epuizează și partea de insolvență... Mi se pare că, în ultimii 2-3 ani, pe piața de litigii a început să se simtă o restrângere. Efectele noilor creșteri economice, din perspectivă de tranzacții, din perspectivă de dezvoltare, se vor resimți în 2-3 ani pe partea de litigii”, a declarat pentru Profit.ro Simona Neagu, counsel și coordonator al practicii de litigii Clifford Chance Badea.

Urmărește-ne și pe Google News

Din total, cele mai multe litigii au fost, în ultimii ani, în domenii de business care au o relație directă cu consumatorii, precum cel bancar. De altfel, în general, industriile care lucrează cu consumatori sunt înclinate către un număr mai mare al litigiilor.

Reguli dure pregătite pentru consultanți fiscali, contabili, bănci și avocați, vor fi afectate și multinaționalele CITEȘTE ȘI Reguli dure pregătite pentru consultanți fiscali, contabili, bănci și avocați, vor fi afectate și multinaționalele

"Apoi sunt industriile care lucrează cu statul și care sunt, la rândul lor, înclinate spre litigii, pentru că discutăm de achiziții publice. Fie că ai proceduri de achiziție publică, fie că ai de aplicat contractul de achiziție publică, procentajul litigiilor este întotdeauna foarte mare. Aici poate să intre industria farma, poate să intre industria de construcții. Tot ceea ce lucrează cu statul este o industrie expusă litigiilor”, explică avocatul.

O altă constatare este că piața de litigii din România este rămasă în urmă ca dezvoltare comparativ cu alte țări din regiune, precum Polonia sau Cehia, particularitatea pieței fiind că rămâne dominată de firme românești. Unul dintre motivele care țin departe de România marile firme de avocatură specializate în litigii este dimensiunea mai redusă a pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
litigii
piata
business
avocati