UPDATE Doi politicieni din România sunt la rândul lor vizați în ancheta Pandora Papers, de evaziune fiscală.
În 2016 a izbucnit un alt mare scandal, denumit atunci Panama Papers.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acum, mai mulți lideri de stat, printre care premierul Cehiei, regele Iordaniei sau președinții kenyan și ecuadorian, au ascuns bunuri prin societăți offshore, în special în scop de evaziune fiscală, potrivit unei anchete publicate duminică de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), informează AFP.
Ancheta, denumită "Pandora Papers", la care au colaborat circa 600 de jurnaliști, se bazează pe circa 11,9 milioane de documente, ce provin de la 14 societăți de servicii financiare, și a scos la iveală peste 29.000 de societăți offshore, arată Agerpres.
Printre personalitățile expuse se numără și cântăreața columbiană Shakira, modelul german Claudia Schiffer și legenda cricketului indian Sachin Tendulkar, conform Hotnews.
Potrivit acestor documente, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a înființat cel puțin 30 de societăți offshore, în țări sau teritorii cu fiscalitate avantajoasă. Prin intermediul acestor entități, el a cumpărat 14 proprietăți de lux în SUA și Regatul Unit, în valoare de peste 106 milioane de dolari.
În ceea ce-l privește pe premierul ceh Andrej Babis, el a plasat 22 de milioane de dolari în societăți paravan ce au servit la finanțarea achiziționării castelului Bigaud, o mare proprietate situată la Mougins, în sudul Franței.
Președintele ecuadorian Guillermo Lasso a depus fonduri în două trusturi al căror sediu se află în SUA, în Dakota de Sud.
În total, ICIJ a descoperit legături între active offshore și 336 de lideri și responsabili politici de prim rang, care au înființat aproape 1000 de societăți, dintre care mai mult de două treimi în Insulele Virgine britanice.
CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?Printre persoanele expuse se află de asemenea cântăreața columbiană Shakira, manechinul german Claudia Schiffer sau legenda indiană a cricketului Sachin Tendulkar.
În majoritatea țărilor, aceste fapte nu sunt pasibile de urmăriri penale, însă în cadrul liderilor de stat ICIJ pune în balanță discursurile anti-corupție susținute de unii dintre ei și plasamentele lor în paradisuri fiscale.
Înființat în 1997 de Centrul American pentru Integritate Publică, ICIJ a devenit o entitate independentă în 2017. Rețeaua sa numără 280 de jurnaliști de investigație din peste 100 de țări și teritorii, precum și circa 100 de media partenere.