Până la Marea Liberalizare din 2021, Hidroelectrica și Nuclearelectrica pot fi obligate de ANRE să-și vândă 65% din producție la preț reglementat

Până la Marea Liberalizare din 2021, Hidroelectrica și Nuclearelectrica pot fi obligate de ANRE să-și vândă 65% din producție la preț reglementat
scris 11 dec 2019

Hidroelectrica și Nuclearelectrica pot fi obligate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să vândă la preț reglementat (costuri plus o rată de profit de 5%) nu mai puțin de 65% din energie electrică produsă în perioada 1 iunie-31 decembrie 2020, reiese dintr-un proiect de ordin elaborat de ANRE. Potrivit unui proiect anterior, în respectiva perioadă, cele două companii ar fi trebuit să vândă 40% din producție la preț reglementat.

Decizia ANRE va ține probabil prețurile la energie pentru populație la un nivel relativ constant, însă va pune o presiune suplimentară pe prețurile energiei pentru consumatorii non-casnici.

Urmărește-ne și pe Google News

Chiar în ziua în care ANRE posta pe site proiectul de ordin, prim-ministrul Ludovic Orban declara că a discutat cu miniștrii Economiei și Finanțelor despre introducerea unei scheme de ajutor de stat pentru companiile care au avut de suferit de pe urma Ordonanței de Urgență nr. 114/2018 (OUG 114), prin creșterea prețului la energie electrică sau la gazul metan. Premierul susține că altfel ar fi în pericol locurile de muncă a sute de mii de români.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Însă nu numai Hidroelectrica și Nuclearelectrica ar putea fi obligate să livreze furnizorilor energie la preț reglementat, ci și producătorii care dețin/exploatează comercial unități/grupuri dispecerizabile în cogenerare și care care beneficiază de schema de sprijin de tip bonus, ca și cei care dețin/exploatează comercial unități/grupuri dispecerizabile termoenergetice și cu motoare cu ardere internă.

Proiectul confirmă intenția autorităților de a liberaliza piața energiei electrice în totalitate de la 1 ianuarie 20121, și nu de la 1 iulie 2021, termen agreat în prealabil de ANRE.

EXCLUSIV Cum a ajuns Transgaz marele câștigător al prăbușirii prețului gazelor? Depogaz a stopat înmagazinările în numele furnizorilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum a ajuns Transgaz marele câștigător al prăbușirii prețului gazelor? Depogaz a stopat înmagazinările în numele furnizorilor

“Obligațiile de vânzare și cantitățile maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligații de vânzare pe bază de contracte reglementate sunt stabilite de ANRE în ordinea ascendentă a prețurilor determinate conform prezentei metodologii”, precizează proiectul de act normativ.

Potrivit proiectului, ANRE stabilește, pentru producători, obligații de vânzare a unor cantități ferme de energie electrică pe bază de contracte reglementate pentru fiecare perioadă contractuală și cantități maxime de energie electrică ce pot fi impuse ca obligații de vânzare pe bază de contracte reglementate pentru perioada contractuală 1 iulie 2020-31 decembrie 2020 (nivel maxim de 65% din cantitatea de energie electrică livrată în cazul Hidroelectrica și Nuclearelectrica).

Scopul, “în măsura în care acest lucru este posibil, cu respectarea legislației în vigoare” este menținerea unor valori rezonabile și ușor comparabile ale tarifelor/prețurilor reglementate aplicate clienților casnici de către FUI, menținerea tarifelor/prețurilor reglementate aplicate clienților casnici de către FUI pentru perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2020 la un nivel relativ constant.

Inițial, ANRE elaborase un proiect de ordin în care piața era liberalizată total de 1 iulie 2021. Potrivit primului proiect, Hidroelectrica și Nuclearelectrica aveau obligații de vânzare pe bază de contracte reglementate de 100% din necesarul de consum al clienților casnici pentru luna ianuarie 2020, respectiv 80%, pentru luna februarie 2020.

După cele două luni de iarnă, cele două companii ar fi fost nevoite să acopere 60% din consumul clienților casnici din regim reglementat până pe 1 iunie 2020, 40% până pe 1 ianuarie 2021 și 20% până pe 1 iulie 2021.

În lunile ianuarie și februarie 2019, consumul consumatorilor casnici în regim reglementat a fost de 1,58 TWh. Cum consumul pe ianuarie a fost de 0,88 TWh, iar cel pe februarie a fost de 0,77 TWh, rezultă, în urma aplicării procentului de 80% pentru cea de-a doua lună, “necesar de consum al clienților casnici” de 1,49 TWh.

În 2019, Nuclearelectrica a fost obligată să furnizeze la preț reglementat 1,37 TWh, reprezentând 13,4% din cantitatea totală produsă, iar Hidroelectrica 1,63 TWh de energie, echivalentul a aproape 10% din producția de anul trecut.

În funcție de deciziile ANRE care vor stabili noile cantități pe care cele două companii sunt obligate să le vândă la preț reglementat, ele ar putea fi nevoite să achiziționeze de pe piețele centralizate operate de OPCOM energie la preț de piață, de peste 3-400 lei/MWh, pentru a o vinde furnizorilor la un preț de 188,3 lei/MWh (Nuclearelectrica), respectiv 111,6 lei/MWh (Hidroelectrica). Iar cum cerererea pe aceste piețe va fi majorată prin apariția celor doi "cumpărători" neașteptați, prețurile ar putea să explodeze.

În termen de numai 2 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, toți actorii, producători sau furnizori, sunt obligați să trimită o serie de date, fie resrospectivă, fie estimări, privind consumul, valori de producție cantități orare, etc.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
pret reglementat
anre
hidroelectrica
nuclearelectrica