Kubo Ice Cream Company, producătorul înghețatei Amicii, unul dintre marii producători și distribuitori naționali, pe piață din 1994, dar aflat în insolvență de la sfârșitul anului 2016, a intrat în faliment. Profit.ro a anunțat anterior că producătorul de înghețată trebuie să achite 3,6 milioane euro către creditori pentru a rămâne pe piață, circa 2,7 milioane euro din această sumă reprezentând datorii față de bănci.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Datoriile sunt către BRD, ING și Unicredit.
Către buget, datoriile se ridică la 1,5 milioane lei, alte restanțe fiind către diverși furnizori.
În vara anului 2016, acționarii companiei căutau din nou un partener de business, după ce în 2008 negociaseră vânzarea cu un fond de investiții, afacerea căzând odată cu izbucnirea crizei financiare.
CITEȘTE ȘI Administratorul Domeniului Știrbey din Buftea, având printre fondatori foști angajați din Guvern, a intrat în insolvență, după planuri eșuate pentru un hotel exclusivist. Insolvența - cerută și în 2010, dar din "eroare de procedură"Decizia de intrare în faliment a fost semnată acum de judecători și motivată prin articolul 145 alineatul 1 lit. B din Legea 85/2014 privind procedura insolvenței, care stabilește că judecătorul-sindic va decide, prin sentință sau, după caz, prin încheiere, intrarea în faliment în cazul în care debitorul nu și-a declarat intenția de reorganizare.
Documente aflate pe masa instanței, analizate de Profit.ro, relevă că planul de reorganizare a companiei nu a fost aprobat de creditori.
Decizia semnată de judecători, care dispune începerea falimentului, sigilarea bunurilor din avere și declanașarea operațiunii de lichidare, este executorie, cu posibilitate de apel.
În 2016, compania, cu sediul în Piatra Neamț, și-a justificat intrarea în insolvență prin faptul că are datorii mai vechi de 60 de zile și mai mari de 40.000 de lei și că a ajuns în stare de insolvență pentru că în activitatea sa financiară a înregistrat un dezechilibru concretizat în lipsa de lichidități necesare pentru plata datoriilor exigibile către creditor.
CITEȘTE ȘI După Electrecord, o nouă companie de tradiție cade: Româniafilm a intrat în insolvență. Director pentru Profit.ro: partea politică nu s-a îngrijit. De la 600 de cinematografe și mii de angajați la un portofoliu tăiatÎn februarie 2017, Profit.ro a prezentat însă un document în care compania reclama că a intrat în derivă după ce s-a văzut încolțit de furnizori din alte țări subvenționați mai bine de statul lor, obligat de Guvern să-și majoreze cheltuielile de personal deși concediase angajați și lovit de multinaționale, supermaketuri și hypermarketuri, care au venit cu prețuri mici și oferte promoționale, scoțându-i de pe piață și pe micii comercianți de cartier prin care își plasa produsele.
CITEȘTE ȘI FOTO Tranzacție: Fermele și fabricile companiei Avicola Crevedia, parte a grupului Agroli controlat de "Regele Puiului", au fost preluate de compania agricolă VitallKubo Ice Cream, cu peste 160 de angajați, este unul dintre marii producători și distribuitori naționali de înghețată, prezent pe piață din 1994 și având centre de lucru la Arad, Bacău, Baia-Mare, Brașov, București, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Neamț, Pitești, Turda.
Anul trecut, și fabrica de înghețată a firmei Antarctica din județul Timiș a intrat în faliment din cauza datoriilor către bănci.
Pe de altă parte, concurentul său, producătorul român de înghețată Betty Ice a fost cumpărat la începutul acestui an de gigantul anglo-olandez Unilever, al doilea mare jucător din industria alimentară.
Date financiare până la intrarea în insolvență, furnizate de termene.ro: