EXCLUSIV Retailerul GSM Fonomat, în 2008 cu peste 180 magazine și afaceri de 10 milioane euro, a ieșit din insolvență după 4 ani

EXCLUSIV Retailerul GSM Fonomat, în 2008 cu peste 180 magazine și afaceri de 10 milioane euro, a ieșit din insolvență după 4 ani
scris 17 nov 2016

Retailerul GSM Fonomat, care avea în 2008 o rețea de peste 180 de magazine și afaceri care depășeau 10 milioane de euro, dar a căzut de pe piață după ce contractul cu Orange i-a fost reziliat și a acumulat datorii către Vodafone, a ieșit din insolvență după 4 ani. După eșecul afacerii, firma s-a ocupat mai mult de consultanță, pregătindu-și acum revenirea pe piață.

La acest moment, primii trei jucători pe piața distribuției de bunuri și servicii telecom sunt Germanos Telecom Romania - 188,5 milioane de lei, Arsis Trading - 138,1 milioane de lei și Euro GSM - 99,5 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News

În urmă cu o lună, Profit.ro a anunțat că Fonomat își pregătește revenirea "curată" pe piață, după ce a plătit, în interval de o lună, 24,7 milioane de lei (5,5 milioane de euro), din care 18,1 milioane de lei către Orange.

Acum, informațiile sunt că altădată profitabilul retailer GSM, nume important pe piață în urmă cu 8 ani, a ieșit din insolvență, în această lună.

În prezent, firma se ocupă mai mult cu servicii de consultanță pentru afaceri și management.

Înființat în 1998 în Ploiești, sub denumirea "Dasimpex GSM", având ca obiect de activitate comercializarea de produse GSM - în condițiile în care piața de profil românească abia începea să se dezvolte - în parteneriat cu cea care avea să devină Orange Romania, dealerul a fost cumpărat în august 2006 de Fondul de investiții cu capital spaniol Kahn International Advisers și a fuzionat cu alte societăți românești cu activitate similară, ajungând astfel la o rețea de 109 magazine și luptându-se direct cu alți retaileri precum Germanos și Euro GSM.

După un proces de rebranding, în 2008, firma și-a schimbat denumirea din Dasimpex în Fonomat și a fuzionat cu Plus GSM, dealer Orange Romania, preluând astfel încă 55 de magazine.

Până la finalul acelui an, firma și-a mărit portofoliul de magazine la 183 de unități, bazat pe faptul că, în anul precedent, aprilie 2007, încheiase cu Orange un parteneriat strategic valabil 3 ani, prin care devenea agent exclusiv al principalului operator telecom la nivel național. Clauzele contractuale prevedeau că înțelegerea este reînnoită automat pe câte 2 ani, dacă niciuna dintre părți nu cere rezilierea cu cel puțin 6 luni înainte de expirare.

Acționarul majoritar al RCS&RDS va lansa două emisiuni de obligațiuni, în euro și în lei, prin care vrea să atragă 692 milioane euro CITEȘTE ȘI Acționarul majoritar al RCS&RDS va lansa două emisiuni de obligațiuni, în euro și în lei, prin care vrea să atragă 692 milioane euro

Fonomat se angaja să asigure un anumit număr minim de magazine, o bază de clienți și un anumit volum de abonamente, oferind exclusivitate Orange, liderul local al pieței de telecomunicații mobile.

În septembrie 2009 însă, Orange a cerut rezilierea contractului la finalul celor 3 ani, astfel că înțelegerea nu a mai putut fi reînnoită în aprilie 2010, când retailerul opera 169 de magazine.

Pentru a rămâne pe piață la același nivel, Fonomat a încheiat un contract pe 5 ani cu Vodafone, principalul concurent al Orange, începând însă să acumuleze datorii. Pentru a le compensa, Fonomat a inițiat negocieri pentru a-i ceda Vodafone magazinele sale, ajunse în 2011 la doar 43 de unități, negocieri care însă au eșuat, generând intrarea Fonomat în incapacitate de plată.

Pe acest fond, în anul imediat următor, Fonomat și-a cerut insolvența cu datorii totale de 55 de milioane de lei, dintre care 40,7 milioane de lei către Orange, care solicita daune și contravaloarea mai multor zeci de mii de cartele sim care ar fi fost pierdute.

Instanța a acceptat însă ca Orange, alături de alți creditori chirografari, să încaseze doar 44,6% din sumă, operatorul fiind astfel limitat la a primi doar 18,1 milioane de lei. De asemenea, datoria totală de achitat a fost redusă prin decizia instanței de la 55 milioane de lei  la 24,7 milioane de lei.

Compania Yahoo, dată în judecată de un fost angajat care o acuză de discriminare a bărbaților CITEȘTE ȘI Compania Yahoo, dată în judecată de un fost angajat care o acuză de discriminare a bărbaților

Cu această facilitate, Fonomat a avut de plătit toate datoriile, în cuantumul acceptat de instanță, într-un interval de 30 de zile de la data confirmării planului de către judecătorul sindic, creanțele fiind la acest moment achitate din disponibilul aflat în cont.

În ultimii ani, Fonomat a ajuns, conform datelor raportate Ministerului Finanțelor, de la un număr mediu de 372 angajați, în 2010, la doar 2 angajați, cu o cifră de afaceri netă de 50 milioane lei (dar cu pierdere de 14,7 milioane de lei în 2010), 17,4 milioane de lei în 2011 (pierdere de 10,6 milioane de lei) și 1,1 milioane de lei în 2012 (pierdere de 3,5 milioane de lei). 

În 2013, când a declarat 3 angajați, a înregistrat un profit de 28.003 lei la o cifră de afaceri netă de 85.348 lei, iar în 2014, tot cu 3 angajați, a anunțat un profit de 25,4 milioane lei la o cifră de afaceri de 80.312 lei, pentru ca anul trecut să revină pe pierderi, cu un minus de 16,8 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 599.386 lei.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, la acest moment, primii trei jucători pe piața distribuției de bunuri și servicii telecom sunt Germanos Telecom Romania - afaceri de 188,5 milioane de lei, Arsis Trading - 138,1 milioane de lei și Euro GSM - 99,5 milioane de lei.

Primii 10 jucători de profil au cumulat anul trecut afaceri de 653,1 milioane de lei (147 milioane de euro), în urcare cu 1% față de 2014, reiese din datele transmise de companii la Ministerul Finanțelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
fonomat
orange
vodafone
insolventa