Noul mod de taxare a clădirilor nemulțumește pe toată lumea, spune Jianu, partener Biriș Goran

Noul mod de taxare a clădirilor nemulțumește pe toată lumea, spune Jianu, partener Biriș Goran
scris 5 feb 2016

Scopul noului sistem de taxare a clădirilor a fost nivelarea cotelor de impozit în funcție de destinație, însă rezultatul nemulțumește pe toată lumea, a declarat, în cadrul conferinței TaxEU, Ruxandra Jianu, partener Biriș Goran.

Schimbarea sistemului de taxare a clădirilor, din acest an, în funcție de destinație, în loc de statutul proprietarului – persoană fizică sau juridică, a avut ca scop nivelarea cotelor de impozit, a declarat Ruxandra Jianu. Însă, în opinia sa, rezultatul nu este cel scontat. „A ieșit o combinație care a nemulțumit pe toată lumea. Ideea era că diferența dintre cota pentru persoane juridice și cele fizice era de 100 ori și producea distorsiuni pe piața închirierii. Reașezarea impozitelor pe clădiri era principial corectă, dar în loc să se obțină o nivelare a cotelor în funcție de destinație au început să apară discrepanțe”, a spus aceasta.

Urmărește-ne și pe Google News

Cotele de impozit sunt, din acest an, între 0,08% și 0,2% pentru clădiri rezidențiale și între 0,2% și 1,3% pentru cele nerezidențiale, în funcție de decizia consiliilor locale. Acestea pot stabili si o majorare de până la 50%, față de cotele din Codul fiscal.

PFA și firmele de apartament trebuie să se înregistreze și să aducă documente pentru a li se stabili taxele locale CITEȘTE ȘI PFA și firmele de apartament trebuie să se înregistreze și să aducă documente pentru a li se stabili taxele locale

De exemplu, în București, pentru clădiri nerezidențiale, persoanele fizice au cota de 0,2%, iar cele juridice de 1,5%. Cote diferite au fost aprobate de consiliile din toate marile orașe, cu excepția Timișoarei, unde ambele cote sunt de 0,6%.

Pe de altă parte, Ruxandra Jianu a arătat că au apărut interpretări excesive ale direcțiilor de taxe locale în cazul impozitării clădirilor mixte pentru care nu se pot delimita spațiile și care sunt folosite atât ca sediu social al unei firme sau PFA, cât și ca locuință.

Ea a explicat că, potrivit Codului fiscal, impozitul este nerezindețial doar dacă sunt  îndeplinite cumulativ condițiile de desfășurare a activității economice la sediu și de deducere a cheltuielilor cu utilitățile.

Direcțiile de taxe locale au înțeles din Codul fiscal că dacă se desfășoară activitate, chiar dacă nu se deduc utilitățile, impozitul este nerezidențial, cel puțin pentru o cotă parte din clădire. Ministerul de Finanțe va modifica normele Codului Fiscal pentru a lămuri calcularea impozitului pentru aceste clădiri.

viewscnt
Afla mai multe despre
jianu
taxe
clădiri