Torrent Pharmaceuticals, companie cu sediul în India, oferă 2 miliarde euro pentru divizia europeană a grupului farmaceutic francez Sanofi, Zentiva, cu operațiuni și în România.
Torrent Pharma își asigură fonduri de la mai multe bănci autohtone și străine pentru licitație, termenul limită fiind 28 martie, conform portalului livemint.
Recent, mai multe firme din India și-au exprimat interesul prealabil pentru achiziționarea diviziei europene a grupului farmaceutic francez Sanofi, în contextul în care Profit.ro a anunțat că francezii au scos la vânzare divizia de medicamente generice Zentiva, cu operațiuni și în România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Firmele interesate sunt Homegrown Aurobindo, Zydus Cadila, Torrent Pharma și Intas.
Portofoliul de produse al companiei este evaluat la 1,5-2 miliarde dolari.
Vânzarea face parte din planul Sanofi de a iniția un proces de separare a diviziei sale din Europa de medicamente generice, în vederea vânzării.
La momentul la care au decis vânzarea, reprezentanții Sanofi România au transmis Profit.ro că fabrica Zentiva (fosta Sicomed) din București nu va face obiectul unor negocieri separate, ci va fi parte dintr-o tranzacție europeană.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Rosal Grup, fondat de Prigoană, a cumpărat o firmă care transformă deșeuri urbane în combustibili petrolieri, cu certificate CO2, lansată de un fost intern BNRPortofoliul local de medicamente al companiei cuprinde și Algocalmin, lider de piață pe aria sa terapeutică.
Sanofi a achiziționat Zentiva în 2009, plătindu-i aproape 2,6 miliarde de dolari pentru companie. Zentiva este în prezent cea de-a treia companie farmaceutică generică din Europa, cu profituri anuale de peste 150 de milioane de dolari
"Sanofi a analizat cu mare atenție toate opțiunile disponibile privind viitorul diviziei de generice în Europa și a decis să inițieze procesul de separare, în vederea vinderii acesteia. Obiectivul companiei este de a identifica un potențial cumpărător dornic să asigure o creștere durabilă a acestui business, pe termen mediu și lung. Activitatea de generice rămâne una importantă pentru Sanofi în alte părți ale lumii, continuând să ne consolidăm contribuția în acest domeniu pe piețele emergente", se arată într-un document semnat de Emmanuelle Valentin, președintele Consiliului de Administrație al Zentiva.
În România, grupul francez Sanofi este prezent printr-o divizie comercială - Sanofi România - și prin fabrica Zentiva București (fosta Sicomed).
Compania este liderul pieței farmaceutice locale, cu o cotă de piață de 12% în termeni de volum și 6,7% în termeni de valoare.
Zentiva în era Sanofi: De la 0% la 46% exporturi
În 2009, fosta fabrica Sicomed din București a fost inclusă în tranzacția prin care Sanofi a preluat grupul farma ceh Zentiva. La acel moment, fabrica din București depindea 100% de piața locală, iar intrarea într-un grup farmaceutic mondial, cu o cifră de afaceri de aproximativ 40 miliarde de dolari, aproape un sfert din PIB-ul României, a fost oportunitatea pe care managementul fabricii a valorificat-o, povestea în urmă cu un an pentru Profit.ro Margareta Tănase, Directorul Fabricii Zentiva România.
CITEȘTE ȘI Tranzacție pe piața de modă din România: Polonezii de la CCC au semnat cumpărarea unuia dintre cei mai mari jucătoriAstfel, compania a ajuns de la 0% la 46% exporturi din vânzări, odată cu transferul mai multor produse, pentru fabricație, ambalare sau testare. Targetul fabricii era ca, până în 2018, să ajungă la 50% exporturi din totalul producției. Principalele piețe sunt Germania, Franța, UK, Italia, Cehia, Slovacia, Polonia. Dintre produsele pentru export, medicamentul cu cele mai mari volume este Novaminsulfon, pe bază de metamizol, substanța activă din formula tradiționalului Algocalmin.
Algocalminul are peste 50 de ani, aceeași vârstă ca și unitatea care îl produce, înființată în 1962 sub denumirea de Uzina de Medicamente București (redenumită Sicomed după 1990 și ulterior Zentiva, în 2005).