Moscova: Este treaba istoricilor să caute tezaurul României trimis în urmă cu o sută de ani în Rusia

Moscova: Este treaba istoricilor să caute tezaurul României trimis în urmă cu o sută de ani în Rusia
scris 16 dec 2016

Ministerul de Externe de la Kremlin afirmă că este treaba comisiei ruso-române de istorici să caute tezaurul României, care a fost trimis în urmă cu o sută de ani în Rusia pentru a fi salvat de trupele inamice din Germania, Austro-Ungaria și Bulgaria. Declarația vine după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a amintit miercuri că nu s-a întors încă aurul trimis pentru ”păstrare, nu confiscare” în Rusia, la aniversarea a 100 de ani de la plecarea primului vagon spre Sankt Petesburg, transmite TASS.

În timpul primului război mondial, autoritățile de la Iași au decis să trimită pentru păstrare rezerva de aur a Băncii Naționale, dar și alte bijuterii, colecții de artă, arhive și obiecte de cult, care reprezentau tezaurul României, în Imperiul Rusiei. Cele două state au semnat în acel moment un tratat pentru a asigura întoarcerea tezaurului după război, însă asta nu s-a întâmplat în ultimul veac, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Plecarea aurului nostru este atestată de documente autentice semnate de ambele părți, guvernul român și guvernul rus, dar nu s-a mai întors nici după o sută de ani”, a declarat miercuri Isărescu la Iași.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cadou de sărbători pentru apropiații lui Putin: o antologie cu cele mai memorabile citate ale liderului de la Kremlin CITEȘTE ȘI Cadou de sărbători pentru apropiații lui Putin: o antologie cu cele mai memorabile citate ale liderului de la Kremlin

Potrivit BNR, tezaurul românesc este compus din 1,738 de cutii cu monede și lingouri de aur, precum și mai multe lădiți cu bijuteriile reginei Maria, care aveau în acel moment o valoare estimată la 7.000.000 de lei în aur.

Alte 188 de cutii au fost trimise în 1917 înspre Rusia.

În anii 1935-1956 s-au întors o parte din valorile trimise în Rusia, însă nicio restituire a aurului nu s-a făcut de către autoritățile de la Moscova spre România.

”Comisia s-a reunit în repetate rânduri... Ultima asemenea întâlnire a a avut loc în stațiunea română de la Sinaia. Partenerii au căzut de acord să-și intensifice munca, inclusiv prin crearea unui grup comun de experți pentru a studia documentele recuperate din arhive”, se arată în declarația ministerului de Externe de la Moscova.

Rezultatele acestei activități vor fi sumarizate în cadrul următoarei întâlniri, care este programată să aibă loc în a doua jumătate a anului viitor la Moscova.

viewscnt
Afla mai multe despre
moscova
tezaur