Marii organizatori de evenimente din străinătate reclamă lipsa unui centru modern de conferințe în România. Hotelierii vor un centru pe locul unde va fi moscheea

Marii organizatori de evenimente din străinătate reclamă lipsa unui centru modern de conferințe în România. Hotelierii vor un centru pe locul unde va fi moscheea
scris 29 mai 2017

Hotelierii români susțin că Bucureștiul le este inferior capitalelor din regiune la capitolul centre mari de conferință și cred că o astfel de investiție, stringentă din punctul lor de vedere, ar putea fi ridicată în nordul Capitalei, pe un teren pe care PUZ-ul orașului chiar prevedea inițial acest lucru. Acolo, însă, va fi construită cea mai mare moschee din Europa, lucru cu care reprezentanții industriei hoteliere nu sunt de acord.

De câte ori iau în calcul România pentru un congres de amploare, marii organizatori de evenimente din străinătate se lovesc de o problemă care nu poate fi depășită: nu există un centru modern de conferințe care să găzduiască 2.000-3.000 de persoane și nici măcar ce trece de 1.000 de persoane. Hotelurile din București arată bine, orașul este tot mai atractiv, România este considerată o țară sigură, însă niciun argument nu este suficient, în opinia acestora, fără un astfel de centru de conferințe.

Urmărește-ne și pe Google News

 

 

În București este nevoie "imediată" de un centru important de conferințe, crede și Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România (FIHR). El amintește o declarație de anul trecut a lui Nicușor Dan, președintele USR, care spunea că, pe terenul pe care ar urma să fie construită moscheea, PUZ-ul Bucureștiului prevedea să fie construit un parc expozițional, cu centre de conferință și expoziții internaționale.

Numărul de evenimente internaționale organizate în Capitală este mult mai mic în comparație cu orașele învecinate, apreciază reprezentantul hotelierilor, care se plânge că la toate capitolele, pe segmentul organizării de evenimente, Bucureștiul este sub Budapesta, Zagreb sau oricare Capitală din regiune.

În acest context, în București este imposibil să fie organizate evenimente mari, de peste 1.000 de persoane, deoarece nu există un centru mare, în care să poată încăpea împreună toți acești oameni. Sălile mari din câteva hoteluri, chiar dacă sunt moderne, au capacități mai mici.

La polul opus, centrele de conferințe mai mari care există azi în Capitală nu sunt la standarde moderne. Ile prezintă ca exemplu centrul de conferințe de la Parlament, care, susține el, nu corespunde tehnic, logistic și ca management. Același lucru se întâmplă și cu Romexpo, care are deja peste 50 de ani vechime.

Logo-ul Bucureștiului va fi schimbat pentru că seamănă cu unul dintre logo-urile orașului Taipei CITEȘTE ȘI Logo-ul Bucureștiului va fi schimbat pentru că seamănă cu unul dintre logo-urile orașului Taipei

Contextul regional ar fi favorabil pentru România, pentru că Instanbul, care organiza multe evenimente, acum este ocolit de organizatori, iar celelate orașe din regiune au mărit tarifele, mai spune șeful hotelierilor. Oferta hotelieră din București, atât ca număr de camere, cât și din punct de vedere al calității, ar putea acoperi cererea care ar urma deschiderii unui astfel de centru modern de conferințe.

Ile mai vine și cu alte argumente: numărul de zboruri din și spre București este la nivelul dorit de organizatorii de evenimente de talie mare, iar piața caută permanent destinații noi. Aproximativ 83% dintre cei care organizează evenimente vor să schimbe zona de la un an la altul, arată studiile în domeniu.

Mai mult decât atât, Călin Ile crede că oportunitățile care bat la ușă în următorii trei ani fac "stringentă" existența unui centru de conferințe și evenimente: anul 2018 -  centenar România, care ar implica manifestări de amploare de natură socială, evenimente festive etc.; anul 2019, primul semestru - președenția UE (se estimează, spune Ile, o nevoie de circa 200 de evenimente sociale, economice, politice sau culturale pe care le poate genera acest semestru de președenție al UE pe care, cu capacitatea de conferințe actuală, Bucureștiul nu și le va permite, caz în care multe vor rămâne la Bruxelles sau în alte capitale europene); anul 2020 - Campionatul European de Fotbal, care va avea loc la București, și care va atrage o serie de evenimente, în afara meciurilor.

Deci, concluzionează președintele FIHR, sunt reunite toate argumentele pentru a putea spune că o astfel de investiție este necesară, în primul rând, ca să răspundă cererii mari de pe piață. "Nu mai vorbim de efectul multiplicator al unui astfel de centru de conferințe, care generează venituri în multe sectoare de activitate, și nu mai vorbim de imaginea pe care ar urma să o creeze Bucureștiului, fiind gazda unor evenimente mari internaționale", a mai spus acesta.

Conform acestuia, într-o conferință de săptămâna trecută cu investitorii din turism, Darren Blanchard, Senior Director of Business Development la The Carlson Rezidor Hotel Group (care deține în București hotelurile Radisson și Park Inn), a afirmat că un centru de conferințe multifuncțional în București este primul lucru pe care i l-ar recomanda ministrului Turismului. Din păcate, când a făcut aceste declarații, ministrul Turismului plecase de la eveniment, după ce a susținut un discurs de câteva minute în limba română, în fața unei săli cu invitați străini, cărora nu li se oferise traducere în engleză.

viewscnt
Afla mai multe despre
bucuresti
conferinte
moschee