Firmele se feresc să integreze prin muncă persoane cu dizabilități, preferă compensare prin plăți la buget sau achiziții

Firmele se feresc să integreze prin muncă persoane cu dizabilități, preferă compensare prin plăți la buget sau achiziții
scris 2 oct 2015

Bugetul de stat câștigă anual cel puțin 160 milioane de lei ca urmare a faptului că angajatorii se feresc să angajeze persoane cu dizabilități și să contribuie astfel la integrarea lor socială. Companiile preferă în schimb să plătească sume compensatorii la bugetul de stat sau să cumpere produse realizate de persoanele cu handicap.

Potrivit legislației, companiile și instituțiile publice cu cel puțin 50 de angajați sunt obligate să angajeze persoane cu handicap într-un cuantum reprezentând 4% din numărul total de angajați.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe piață funcționează așa-numitele unități protejate, în care cel puțin 30% din angajați sunt persoane cu dizabilități și care sunt scutite de la plata impozitului pe profit, dacă 75% din acesta este reinvestit în companie.

Firmele care nu sunt unități protejate și angajează persoane cu dizabilități pot deduce, la rândul lor, cheltuielile cu amenjarea spațiului de lucru și formarea persoanelor respective, primind și subvenție de la stat.

Chiar și în aceste condiții, angajatorii au mari reticențe să încheie contracte de muncă persoanelor cu handicap, spre deosebire de practica din alte state europene.

“În ceea ce privește încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap, au fost constatate mai puține situații în care angajatorii au optat pentru angajarea acestora, aspect motivat de faptul că specificul activității desfășurate nu permite încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap”, a precizat pentru Profit.ro Inspecția Muncii.

Legea asigură celor care nu angajează persoane cu handicap în cota stabilită două opțiuni: plata lunară la buget a unei sume reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă pentru care firma nu a angajat persoane cu handicap sau achiziționarea de produse sau servicii realizate de persoanele cu handicap angajate în unitățile protejate, în sumă echivalentă cu suma datorată la buget.

În urma controalelor efectuate în ultimii ani, Inspecția Muncii a constatat că, în general, angajatorii verificați respectă legea, dar nu în sensul că angajează persoane cu handicap, ci că plătesc contribuția la buget sau cumpără produse.

Astfel, potrivit datelor furnizate pentru Profit.ro de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în 2013 au fost vărsate la buget, în schimbul neangajării persoanelor cu handicap, aproximativ 160 de milioane de lei de către 7.300 de angajatori. Anul trecut, circa 7.400 de angajatori au virat la buget peste 174 de milioane de lei, iar în primele opt luni din acest an un număr de 7.500 de firme au plătit peste 124 milioane lei, ca urmare a neangajării persoanelor cu handicap.

Oricât de meritorie ar fi plata acestor sume la buget, legislația nu impune utilizarea fondurilor astfel atrase strict pentru integrarea socială a persoanelor cu dizabilități. Prin urmare, aceste persoane nu pot fi sigure că vor beneficia, în cadrul unor programe de integrare, de sumele plătite de firme, astfel că cea mai benefică formă de inserție socială pentru mulți dintre ei rămâne tot locul de muncă. 

Inspecția Muncii a constatat și situații în care angajatorii au optat pentru plăți la buget, dar nu au achitat contribuția sau nu au respectat integral angajamentul pentru achiziția de produse și servicii de la unități protejate. Astfel, anul trecut, în urma a aproximativ 3.000 de controale, Inspecția Muncii a sancționat 24 de angajatori, iar în primele opt luni din acest an, după circa 2.000 de controale, au fost sancționați 36 de angajatori.

Pentru astfel de fapte sunt aplicate amenzi în cuantum cuprins între 15.000 lei și 20.000 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
dizabilitati
angajatori
buget
inspectia muncii
anaf