EXCLUSIV Un furnizor de internet a dat în judecată Consiliul Concurenței acuzând amenzi prea blânde pentru Netcity Telecom

EXCLUSIV Un furnizor de internet a dat în judecată Consiliul Concurenței acuzând amenzi prea blânde pentru Netcity Telecom
scris 19 mai 2020

Interlan Internet Exchange SRL București a dat în judecată Consiliul Concurenței (CC) și solicită anularea parțială și completarea unei decizii din decembrie 2019 prin care a amendat Netcity Telecom cu 2,2 milioane de lei pentru practici anticoncurențiale. Eric Andrei Băleanu, președintele Asociației Interlan, acționarul majoritar al Interlan Internet Exchange, susține că, prin emiterea deciziei, CC ar fi ajuns de fapt la o înțelegere cu Netcity Telecom, căreia i-ar fi aplicat sancțiuni mai blânde și pentru mai puține fapte în schimbul angajamentului de a recunoaște faptele și de a nu ataca în instanță decizia. În plus, Interlan solicită extinderea investigației și asupra unora dintre faptele pentru care CC a considerat că nu are suficiente indicii, precum și să pună în vedere Netcity Telecom și Primăriei Municipiului București (PMB) încetarea practicilor anticoncurențiale constatate, deoarece, în realitate, o serie dintre acestea ar continua și în prezent cu largul sprijin al municipalității.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"Interlan Internet Exchange SRL a cerut în instanță anularea parțială și completarea Deciziei CC nr. 93/16.12.2019 deoarece este nemultumiț de modul în care CC a finalizat investigația de concurență atât prin prisma faptelor anticoncurențiale reținute în sarcina Netcity Telecom SRL și a Municipiului București, cât și din perspectiva sancțiunilor aplicate și a măsurilor dispuse. Considerăm că prin emiterea deciziei în forma în care a fost dată, CC a ajuns de fapt la o înțelegere cu Netcity Telecom, căreia i-a aplicat sancțiuni mai blânde și pentru mai puține fapte în schimbul angajamentului Netcity de a recunoaște faptele și de a nu ataca în instanță decizia. Sunt articolele din decizia CC pe care noi le dorim anulate parțial și modificate. Ele fac referire fie la faptele anticoncurențiale ce au fost reținute în sarcina Netcity Telecom și a Municipiului București și intervalul de timp în care acestea au fost săvârșite, fie la cuantumul sancțiunilor aplicate, fie la faptele față de care CC a decis să închidă investigația de concurență, apreciind că nu există suficiente indicii", a transmis Băleanu pentru Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Sturza, elefant.ro: Ne îndreptăm spre o criză financiară, cei care au intrat în 2019 pe imobiliare și-au prins urechile în ușă. Perspective de vânzare a elefant.ro. \ CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul. Sturza, elefant.ro: Ne îndreptăm spre o criză financiară, cei care au intrat în 2019 pe imobiliare și-au prins urechile în ușă. Perspective de vânzare a elefant.ro. "Vânzările s-au dublat, dar mă sperie!"
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

El a adăugat că Interlan Internet Exchange solicită extinderea investigației și asupra unora dintre faptele pentru care CC a considerat că nu are suficiente indicii, dispunând astfel închiderea investigației pentru ele.

"Cerem, de asemenea, CC să notifice Guvernului existența acestor practici anticoncurențiale ale Netcity și Municipiului București, așa cum de altfel prevede Legea Concurenței. Nu în ultimul rând, cerem CC să pună în vedere Netcity Telecom și Municipiului București încetarea practicilor anticoncurențiale constatate, deoarece, în realitate, o serie dintre acestea continuă și în prezent cu largul sprijin al Municipiului București", a mai spus Băleanu.

În luna februarie a acestui an, Consiliul Concurenței a anunțat că a sancționat Netcity Telecom cu o amendă de 2,184 milioane lei (460.000 euro) pentru abuz de poziție dominantă. Investigația a început în 2016 în urma unor plângeri înaintate de INES Group și Interlan Internet Exchange.

Problemele existente au fost semnalate anterior, în exclusivitate, de Profit.ro.

Netcity Telecom este concesionarul rețelei Netcity, având ca responsabilități proiectarea, realizarea, deservirea tehnică și comercială a infrastructurii subterane Netcity a Municipiului București, cu scopul principal de găzduire a rețelelor de comunicații electronice instalate anterior, preponderent, pe stâlpii din capitală, arată news.ro.

Operatorul deține o poziție de monopol, având, prin contract de concesiune, dreptul exclusiv și nerestricționat de a implementa și administra rețeaua Netcity, pentru o perioadă de 49 de ani. Netcity reprezintă suport pentru rețele de comunicații și trebuie să fie pusă la dispoziția tuturor operatorilor de telecom care doresc să ofere servicii în București, în mod egal, transparent și nediscriminatoriu.

ROMATSA este din nou în dificultate, din cauza reducerii traficului aerian, și vrea împrumut de 100 milioane euro, garantat de Guvern. Ar putea lichida titluri de stat CITEȘTE ȘI ROMATSA este din nou în dificultate, din cauza reducerii traficului aerian, și vrea împrumut de 100 milioane euro, garantat de Guvern. Ar putea lichida titluri de stat

Autoritatea de concurență a constatat că, în perioada 2010-2019, concesionarul rețelei Netcity ar fi abuzat de poziția sa dominantă prin impunerea unor condiții inechitabile. Acestea fac referire, printre altele, la modalități de tarifare dependente de gradul de ocupare a unei bucle funcționale (operatorii plăteau invers proporțional cu lungimea de tubeta contractată) și obligarea clienților de a contracta lungimi minime de infrastructură-suport.

În plus, potrivit Autorității, condițiile se referă și la impunerea de branșamente FTTB (tubulatură pre-echipată de către Netcity Telecom cu fibră optică), în condițiile în care acestea sunt opționale pentru clienți. Totodată, Consiliul a constatat limitarea opțiunii operatorilor de a instala, în condiții clare și transparente, în subteran linie de transmisie pentru comunicații (nu puteau instala alte cabluri în afară de fibra optică), dar și durate contractuale mai mari decât doreau clienții finali (5 ani chiar dacă ei doreau 1-2 ani) și plata chiriei aferente contractului de 5 ani.

Netcity Telecom a recunoscut săvârșirea faptei anticoncurențiale.

EXCLUSIV Regulile pentru turiști în Turcia: tot all inclusive, dar trebuie să stea doar la mese și să aștepte ospătarii. Acces în camere cu telefonul mobil, după ce vor fi testați de COVID CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Regulile pentru turiști în Turcia: tot all inclusive, dar trebuie să stea doar la mese și să aștepte ospătarii. Acces în camere cu telefonul mobil, după ce vor fi testați de COVID

”Așa cum am spus și cu alte ocazii, noi nu contestăm utilitatea proiectului, care are ca scop atât creșterea calității serviciilor de transmisii de date, cât și îmbunătățirea aspectul vizual al orașului, dar trebuie respectate regulile din domeniul concurenței astfel încât costurile suportate de operatori (și transferate consumatorilor) să nu fie inechitabile. O companie mare, care deține o poziție de monopol, trebuie să aibă un comportament echitabil față de partenerii săi și să creeze proceduri clare, transparente și rezonabile pentru condițiile de acces la rețeaua sa”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Netcity Telecom a recunoscut săvârșirea faptei anticoncurențiale și a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15%.

”În cadrul aceleiași investigații, Consiliul Concurenței a constatat că, în perioada 26.11.2013 – 26.10.2016, administrația Municipiului București, prin Primarul General și Consiliul General al Municipiului București, nu a făcut demersurile necesare în procesul de reglementare a condițiilor de acces la infrastructura Netcity. În acest fel (neacționând), Primăria București a încălcat reglementările în domeniul concurenței (art. 8 din Legea Concurenței), favorizând continuarea abuzului de poziție dominantă a Netcity Telecom până în anul 2016, când au intrat în vigoare prevederile referitoare la regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice, precum și cele privind stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării rețelelor de comunicații electronice (Legea nr. 159/2016)”, se arată în comunicat.

”Având în vedere că la ora actuală, în mai multe orașe din țară există proiecte similare pentru dezvoltarea unor rețele de tip <Netcity>, concluziile din acest caz reprezintă o atenționare pentru toți actorii implicați, companii și primării”, a mai adăugat președintele Consiliului Concurenței.

EXCLUSIV Rădulescu, Vodafone: România se află în centrul unui ciclon, acum este soare, este frumos, nu bate vântul. Dar dacă vine vârtejul direct peste noi? CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Rădulescu, Vodafone: România se află în centrul unui ciclon, acum este soare, este frumos, nu bate vântul. Dar dacă vine vârtejul direct peste noi?

Consiliul reamintește că investigația privind un posibil abuz de poziție dominantă al Netcity a fost declanșată în anul 2016, la plângerea Ines Group, și a fost conexată cu investigația declanșată în luna aprilie a anului 2019, la plângerea Interlan Internet Exchange.

În prezent, Netcity Telecom face parte dintr-un grup de cinci companii active în domeniul infrastructurii de energie și telecomunicații. La sfârșitul primului semestru al anului 2019, infrastructura Netcity includea 1.520 de kilometri de rețea subterană de fibră optică, la care sunt racordate 20.300 de clădiri.

Din total, doar 560 de kilometri de rețea au fost construiți de Netcity Telecom de la începutul anului 2018 și până la finalul lui iunie 2019, infrastructură la care au fost racordate 7.500 de clădiri. În prezent, lucrările continuă, cu precădere, pe străzile secundare.

Netcity Telecom a raportat în 2019 afaceri în scădere, la 41,73 milioane de lei, de la 47,26 milioane în 2018. Și profitul net a coborât, de la 18,87 milioane de lei la 7,73 milioane de lei.

Interlan Internet Exchange a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1,92 milioane de lei, de la 1,53 milioane în 2018. Profitul net s-a dublat, la aproape 210.000 lei, potrivit www.termene.ro.

Compania este controlată de Asociația Interlan - 99%.

viewscnt
Afla mai multe despre
netcity
primaria
interlan