Cel mai mare producător de energie electrică din România, Hidroelectrica, controlat de stat prin Ministerul Economiei cu 80% din capital, ar putea acorda acționarilor dividende suplimentare de 750 milioane lei, pe lângă cele de peste 1,25 miliarde lei avute deja în vedere, dacă propunerea în acest sens a Fondului Proprietatea, care deține 20% din acțiunile companiei, va fi aprobată și de acționarul majoritar.
Astfel, la solicitarea Fondului Proprietatea, pe ordinea de zi a AGA Hidroelectrica din 26 mai a fost introdusă o propunere de distribuire către acționari a sumei totale de 750 milioane lei din rezultatul reportat al companiei, reprezentând surplus realizat din rezerve de reevaluare, plata urmând să se facă până pe 30 septembrie.
În caz de vot pozitiv, statul român va încasa 600 milioane lei din această distribuire suplimentară, iar FP – 150 milioane lei. Cu tot cu distribuirea propusă inițial, de 1,253 miliarde lei, valoarea totală a dividendelor acordate de Hidroelectrica s-ar ridica la peste 2 miliarde lei.
CITEȘTE ȘI 21 de muncitori din Sri Lanka de la o fabrică de confecții din Focșani au COVID-19Tot la cererea FP, la AGA se va mai discuta raportul Consiliului de Supraveghere al companiei privind activitatea de administrare desfășurată în 2019, raportul anual al Comitetului de nominalizare și remunerare privind remunerațiile și alte avantaje acordate anul trecut membrilor Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului, precum și evaluarea anuală a activității membrilor Consiliului de Supraveghere și aprobarea gradului total de îndeplinire de către aceștia a indicatorilor cheie de performanță, financiari și nefinanciari, pe anul 2019.
Este cert 100% că listarea la bursă a celui mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica, controlat de statul român, nu va fi anul acesta, din cauza efectelor pandemiei de COVID-19, a declarat, pentru Profit.ro, Karoly Borbely, membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și fost secretar de stat în Ministerul Energiei, actualmente al Economiei.
Hidroelectrica a terminat anul trecut cu un profit operațional EBITDA de peste 3 miliarde lei, la o cifră de afaceri de 4,14 miliarde lei. Ca urmare a abrogării celebrei și controversatei OUG nr. 114/2018, acționarul minoritar FP și-a reevaluat în creștere participația de 20% din capitalul companiei, de la 4,144 miliarde lei în noiembrie 2019 la 4,886 miliarde lei în decembrie anul trecut. La 31 decembrie 2018, evaluarea era de 3,885 miliarde lei. La această evaluare, întreaga companie ar valora circa 24,4 miliarde lei.