ENGIE susține că solicitarea de intrare în insolvență a Elcen va afecta investițiile în rețea

ENGIE susține că solicitarea de intrare în insolvență a Elcen va afecta investițiile în rețea
scris 26 sep 2016

ENGIE Romania, grup energetic care deține Distrigaz Sud Rețele, prestator al serviciului de distribuție a gazelor naturale către Electrocentrale București SA (ELCEN), transmite că a luat act, cu surprindere și preocupare, de decizia Consiliului de Administrație al ELCEN de a iniția procedura de insolvență a companiei și apreciază că această decizie, luată fără consultarea tuturor părților implicate, va avea consecințe negative asupra situației financiare a Distrigaz Sud Rețele, periclitând realizarea investițiilor necesare exploatării în condiții de siguranță a rețelei de distribuție a gazelor naturale, atât la nivelul Municipiului București, cât și al întregii zone operate de companie.

Joi, Consiliul de Administrație al Elcen, companie controlată de Ministerul Energiei, a decis să solicite intrarea societății în insolvență ca urmare a hotărârii de miercuri a consilierilor generali ai Capitalei de intrare în insolvență a RADET. Insolvența trebuie decisă în instanță.

Urmărește-ne și pe Google News

RADET are datorii de peste 3,5 miliarde lei către Elcen, companie care, din cauză că nu primește banii de la RADET, are datorii restante către furnizorii de gaze - Romgaz și filiala grupului francez Engie. 

În 8 septembrie, Distrigaz Sud Rețele, filială a grupului francez Engie, a pus poprire pe toate conturile Elcen, poprirea fiind extinsă și la clienții companiei de stat, inclusiv RADET, anunța compania Elcen, care a susținut că, din această cauză, ar fi putut fi obligată să oprească producția de energie electrică și termică începând din 10 septembrie.

Fondul Proprietatea vrea să vândă participațiile deținute la subsidiarele Electrica și la alți distribuitori de electricitate și gaze CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea vrea să vândă participațiile deținute la subsidiarele Electrica și la alți distribuitori de electricitate și gaze

În mesajul transmis luni, Engie afirmă că valoarea totală a datoriilor exigibile acumulate de ELCEN față de Distrigaz Sud Rețele se cifrează în prezent la 155 milioane de lei și vor crește semnificativ pe durata sezonului rece.

"Pe întreaga durată a relației contractuale, Distrigaz Sud Rețele și-a dovedit, în repetate rânduri, disponibilitatea pentru dialog și pentru identificarea unor soluții viabile, cum ar fi reeșalonarea datoriilor ELCEN coroborată cu finanțarea acestora de către acționarul său majoritar. In plus, în ciuda acumulării unor creanțe importante, Distrigaz Sud Rețele a adoptat în permanență o atitudine constructivă și responsabilă, găsind soluții care să nu aibă nicio consecință negativă asupra alimentarii cu apă caldă și caldură a clienților RADET. Singura soluție durabilă menită să evite falimentul ELCEN și RADET și să garanteze, pe termen lung,  aprovizionarea cu apa caldă și caldură a locuitorilor din București consistă în mobilizarea imediată a unor mijloace financiare importante, atât de către statul român cât și de Primăria Municipiului București", transmite ENGIE.

Elcen este controlată de Ministerul Energiei și produce și distribuie energie termică și energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producția la nivelul țării și 90% din producția din București.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului București și este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social și industrial (instituții publice și companii).

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
insolventa
radet