FOTO Proprietarul Elsid și Electrocarbon, nu demult cumpărător de energie ieftină de la Hidroelectrica, își vinde un imobil ultracentral ipotecat la BCR pentru a-și plăti ratele

FOTO Proprietarul Elsid și Electrocarbon, nu demult cumpărător de energie ieftină de la Hidroelectrica, își vinde un imobil ultracentral ipotecat la BCR pentru a-și plăti ratele Galerie foto

Imobilul aflat în proprietatea Elsid din str. Puțul de Piatră nr. 3. Sursă foto: Google Maps

scris 17 sep 2016

Omul de afaceri prahovean Mihai Tufan, care deține firmele Elsid și Electrocarbon, cunoscute mai ales ca traderi de energie electrică și în special pentru contractele cu producătorul de stat Hidroelectrica, vrea să scoată la vânzare un imobil al Elsid situat într-o zonă ultracentrală din Capitală, în apropiere de Calea Victoriei, clădire ipotecată la BCR, pentru a-și plăti ratele la un credit contractat de la bancă în 2013, când controla cele două companii împreună cu Mihai Anastasescu, de care s-a "despărțit" juridic anul trecut. 

Tufan controlează Elsid prin intermediul firmei Vektor Elements SRL, unde este asociat unic. Vektor Elements SRL deține 99,88% din acțiunile Elsid. La Electrocarbon, Vektor Elements SRL are 55,02% din capital.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, pe ordinea de zi a AGA Elsid programată pe 30 septembrie se află "aprobarea vânzării de către societate a imobilului proprietatea sa situat în str. Puțul de Piatră nr. 3, sectorul 1, București, înregistrat în cartea funciară cu nr. 217596, reprezentând clădire de birouri și teren în suprafață de 500 mp, ipotecat în favoarea BCR în vederea garantării obligațiilor asumate de către împrumutați și utilizarea oricăror venituri obținute din această vânzare în vederea rambursării parțiale a datoriilor societății către BCR".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

FOTO Proprietarul Elsid și Electrocarbon, nu demult cumpărător de energie ieftină de la Hidroelectrica, își vinde un imobil ultracentral ipotecat la BCR pentru a-și plăti ratele
Orașul Timișoara a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii 2021 CITEȘTE ȘI Orașul Timișoara a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii 2021

Ipoteca BCR asupra imobilului din str. Puțul de Piatră nr. 3 este aferentă unui contract de credit cu valoare neprecizată încheiat în 2013 între bancă, în calitate de creditor, și Elsid și Electrocarbon, în calitate de împrumutați. Pe ordinea de zi a AGA se mai află modificarea respectivului contract pentru prelungirea scadențelor și pentru schimbarea condițiilor de rambursare  ale unor linii de credit acodate celor două companii de către BCR în baza contractului respectiv.

În imobilul Elsid din str. Puțul de Piatră nr. 3 pe care compania vrea să-l vândă își au sediul social mai multe firme care, până anul trecut, erau controlate în comun de oamenii de afaceri Mihai Tufan și Mihai Anastasescu, cum ar fi Ecowatt Invest SRL, Diamant Consult SRL sau Cemart Invest SRL. La aceeași adresă figurează și firma Smart Business Advice SRL, aparținând actualului director de dezvoltare al Hidroelectrica, Emil Crișan, fost director general al Elsid și fost președinte al Consiliului de Administrație al Electrocarbon.

Vara trecută, Mihai Tufan, pe de o parte, și soții Mihai și Emilia Anastasescu au încheiat un acord de separare a bunurilor și activităților comerciale, în care se stipula că părțile semnatare “își separă activitățile comerciale și bunurile și, în general, încetează orice formă de asociere între și/sau control direct sau indirect al acestora asupra și/sau în legătură cu societățile, bunurile, activele și pasivele descrise în acordul de separare”. Documentul citat făcea referire la companiile Elsid, Metaleuroest, MHC Water Power, Vivaio, Hidrotehnica Galați, Soceram, Dobromin, Electrocarbon, Cemart Invest, Ecowatt Invest și Cemrom, controlate împreună, direct, indirect și prin acționariat încrucișat, de părțile semnatare ale acordului de separare.

sursă foto: http://casecarenumaiplang.ro/

sursă foto: http://casecarenumaiplang.ro/

Reducerea birocrației, după 2 luni: predomină încă plata în numerar, facilitățile electronice fiind utilizate de puține persoane CITEȘTE ȘI Reducerea birocrației, după 2 luni: predomină încă plata în numerar, facilitățile electronice fiind utilizate de puține persoane

Ulterior, în decembrie, Consiliul Concurenței a aprobat tranzacțiile prin care, în urma separării, Mihai Tufan a preluat controlul asupra Elsid și Electrocarbon, iar Mihai Anastasescu a dobândit controlul asupra companiilor Metaleuroest și MHC Water Power. După tranzacție, sediile sociale ale ambelor firme, Elsid și Electrocarbon, au fost mutate în Snagov, la aceeași adresă. Anterior, acestea își aveau sediul în Titu (Dâmbovița), respectiv Slatina (Olt). 

În ianuarie anul acesta, Consiliul Concurenței a sancționat Hidroelectrica și pe zece dintre partenerii săi contractuali cu amenzi în valoare totală de 165.843.604 lei (aproximativ 37 milioane euro) pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața producerii și comercializării de energie electrică, potrivit unui comunicat al autorității de concurență.

Printre cumpărătorii de energie de la Hidroelectrica amendați s-au numărat și Elsid și Electrocarbon, care au primit sancțiuni de 570.000, respectiv 193.000 euro. Cele două firme, alături de Hidroelectrica, au recunoscut săvârșirea faptelor anticoncurențiale și, ca urmare, au beneficiat de reducerea amenzilor.

sursă foto: http://casecarenumaiplang.ro/

sursă foto: http://casecarenumaiplang.ro/

Unilever ar putea cumpăra The Honest Company, co-fondată de Jessica Alba CITEȘTE ȘI Unilever ar putea cumpăra The Honest Company, co-fondată de Jessica Alba

În noiembrie anul trecut, Elsid și Electrocarbon au pierdut definitiv procesul în care reclamau, cerând despăgubiri, măsura de aplicare, în anul 2012, a clauzei de forță majoră în contractul de furnizare energie electrică încheiat cu Hidroelectrica, prin care Hidroelectrica a redus cantitățile de curent livrate acestora, din cauza secetei, care a afectat semnificativ producția hidrocentralelor.

În momentul intrării în insolvență a producătorului de energie hidro, în 2012, Elsid și Electrocarbon cumpărau energie la prețul fix de 103 lei/MWh, mai mic decât costul de producție al Hidroelectrica, de 187 lei/MWh și decât prețul pieței la acel moment, de circa 220 lei/MWh, se arată în raportul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, privind cauzele intrării în insolvență a companiei de stat. Potrivit aceleiași surse, contractele cu Elsid și Electrocarbon au provocat Hidroelectrica o pierdere cumulată de 200 milioane lei în perioada 2006-2012.

Pe lângă tradingul de energie, Elsid și Electrocarbon au ca obiect principal de activitate producția de electrozi. Elsid a terminat anul trecut cu un profit net de 36,62 milioane lei, cu 41% mai mare față de cel raportat în 2014, la o cifră de afaceri de 358,82 milioane lei, în creștere marginală, cu 0,4% față de anul anterior. Electrocarbon a obținut în 2015 un profit net de 1,59 milioane lei, în urcare cu 15% comparativ cu 2014, și o cifră de afaceri de 90,95 milioane lei, cu aproape 25% mai mică față de anul anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
elsid
electrocarbon
hidroelectrica
baietii destepti din energie
mihai tufan
mihai anastasescu
euro insol
remus borza