Agricultorii care vor să aplice regimul special de TVA trebuie să depună la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) o notificare în acest scop. Totodată, pot cere și scoaterea din evidența plătitorilor de TVA, potrivit procedurii publicate de ANAF.
Procedura de trecere la regimul special de TVA pentru agricultori a fost publicată într-un proiect de ordin care prevede modelul și conținutul formularului de înregistrare/anulare a înegistrării în scopuri de TVA (087).
Agricultorii (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale) care realizează activități de producție agricolă și servicii agricole pot opta pentru regimul special de taxă de la 1 ianuarie 2017, porivit OUG 84/2016.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Care sunt principalele elemente ale regimului
- Agricultorii nu deduc TVA pentru achiziții, dar nici nu colectează TVA pentru vânzări de produse agricole/prestări de servicii agricole, indiferent de cifra de afaceri realizată și nu țin nici un fel de evidențe în scopuri de TVA (cu excepția operațiunilor intracomunitare).
- Agricultorii vor fi înscriși într-un registru special, iar beneficiarii acestora vor avea obligația să menționeze achizițiile efectuate de la agricultori într-o evidență distinctă.
- Regimul este opțional, agricultorii putând opta pentru a aplica regimul normal de TVA dacă îi avantajează.
- Cei înregistrați în scopuri de TVA pot renunța în favoarea aplicării regimului special pentru agricultori.
- Trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA doar agricultorii care desfășoară și alte activități economice decât cele agricole (care nu pot intra sub incidența regimului special), dacă din acele activități depășesc plafonul de 220.000 de lei (de exemplu un agricultor realizează și servicii de restaurant din care depășește plafonul de 220.000 lei).
Cum procedează
Agricultorii care optează pentru regimul special depun la ANAF competent o notificare în acest sens. ANAF organizează Registrul agricultorilor care aplică regimul special și îl publică pe site-ul instituției.
Agricultorii vor fi înscriși în Registru de către ANAF, până la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost depusă notificarea. Totodată, pot cere scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea aplicării regimului special. Solicitarea se poate depune între data de 1 și 10 a fiecărei luni următoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabilă, anularea înregistrării fiind valabilă de la data comunicării deciziei privind anularea înregistrării în scopuri de TVA.
Agricultorii pot reveni la regimul normal de taxă tot printr-o notificare în acest sens. În aceste cazuri, ANAF îi radiază din Registrul agricultorilor care aplică regimul special până la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost depusă notificarea.
Regimul simplificat a fost introdus în Codul fiscal pentru că agricultorii au dificultăți în aplicarea regimului normal de TVA, conform Ministerului de Finanțe. Pentru livrările de produse agricole/serviciile agricole, agricultorii nu vor avea obligațiile ce revin celor care aplică regimul normal de TVA, respectiv: să se înregistreze în scopuri de TVA după depășirea plafonului de scutire de 220.000 lei, să colecteze TVA, emită facturi, să țină jurnale de vânzare/cumpărare sau alte evidențe în scopuri de TVA, să depună decontul de TVA, etc.