Firmele de stat și cele private cu peste 50 de angajați vor fi obligate să prevadă în structura organizatorică "un expert în egalitate de șanse". În cazul în care nu identifică o persoană cu pregătire corespunzătoare, firmele pot repartiza în sarcina unui salariat, prin fișa postului, aceste atribuții. Decizia a fost anunțată astăzi de premierul Viorica Dăncilă și confirmă informațiile transmise de Profit.ro în luna noiembrie.
Prim-ministrul a precizat că obligația va fi introdusă pentru persoanele juridice din sistemul public și cel privat cu peste 50 de angajați.
Nerespectarea obligației va atrage o amendă de la 3.000 lei la 100.000 lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Argumentul este că, la nivel mondial, 35% dintre femei sunt victime ale violenței de gen la locul de muncă, iar între 40% și 50% dintre ele sunt supuse unor avansuri sexuale nedorite, unor contacte fizice nedorite sau altor forme de hărțuire sexuală. 45% dintre femeile din UE declară că au suferit cel puțin o dată de pe urma violenței de gen, iar între 40% și 45% declară că au fost victime ale hărțuirii sexuale la locul de muncă.
Conform proiectului de lege pregătit, persoana desemnată cu atribuții în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați beneficiază de cursuri de formare într-o perioadă de 2 ani de la data desemnării.
Proiectul nu include detalii în acest sens, care vor fi stabilite, probabil, prin norme de aplicare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Control la Romgaz: Sporuri date unor directori fără să se știe exact cât au muncit, decontări de vacanțe în țări exotice pentru unii angajați. UPDATE Precizările RomgazÎn desfășurarea activității, expertul, tehnicianul sau persoana desemnată cu atribuții în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați au ca atribuții principale:
a) analizează contextul de apariție și evoluție a fenomenului de discriminare de gen, precum și nerespectarea principiului egalității de șanse între femei și bărbați și recomandă soluții în vederea respectării acestui principiu;
b) formulează recomandări/observații/propuneri în vederea prevenirii/gestionării/remedierii contextului de risc care ar putea conduce la încălcarea principiului egalității de șanse între femei și bărbați, cu respectarea principiului confidențialității;
c) propune măsuri privind asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați, evaluează impactul acestora asupra femeilor și bărbatilor,
d) elaborează planuri de acțiune privind implementarea principiului egalității de șanse între femei și bărbați în care să fie cuprinse cel puțin: măsuri active de promovare a egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și eliminarea discriminării directe și indirecte după criteriul de gen, măsuri privind prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă, măsuri privind egalitatea de tratament în ceea ce privește politica de remunerare, promovare în funcții și ocuparea funcțiilor de decizie.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Fiscul explică firmelor, într-un ghid, ce pot face atunci când vine la ele în inspecție fiscalăe) elaborează, fundamentează, evaluează și implementează programe și proiecte în domeniul egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați;
f) acordă consultanță de specialitate pentru aplicarea prevederilor legislației naționale și comunitare în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați.
Obligația va trebui aplicată în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.
Fiind vorba de o lege, proiectul trebuie aprobat și de Parlament pentru a fi aplicat.