În contrast cu falimentele recente și răsunătoare în turism, un document oficial arată că, în urma controalelor efectuate de Fisc, nu au fost constatate practici de sustragere de la plata obligațiilor fiscale. Mai mult, ANAF arată că vor fi organizate acțiuni de antifraudă fiscală în sectorul agențiilor de turism doar dacă ”analizele de risc” vor indica date semnificative.
Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI
Anul trecut, doi mari turoperatori - Genius Travel și Mareea - au intrat în insolvență, la cerere, după ce și-au anunțat clienții că nu le mai pot onora vacanțele deja plătite, iar anul acesta, patronul Omnia Turism s-a sinucis deoarece firma ajunsese la o pierdere de peste 7 milioane de euro doar din vânzarea pachetelor turistice pentru 2018.
Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) a retras, în 2016, peste 1.000 de licențe în domeniu, iar anul acesta au fost retrase alte 88 de licențe.
În luna octombrie, imediat după cazul agenției Omnia, Ministerul Turismului anunța că Agenția Națională de Admnistrare Fiscală întreprinde acțiuni de verificare a datelor financiare furnizate de departamentul de vânzări al agenției Omnia Turism, pentru identificarea cuantumului sumelor achitate de fiecare client în parte și pentru stabilirea prejudiciului cauzat agențiilor de turism partenere.
CITEȘTE ȘI Majoritatea românilor rămân în țară de 1 Decembrie. Cât au plătit pentru minivacanțăChestionată cu privire la posibilitatea inițierii unor controale la nivel național cu privire la activitatea fiscală și destinația sumelor încasate de agențiile de turism, ANAF se arată însă acum extrem de rezervată cu privire la astfel de controale, apreciind că nu există elemente care să indice nereguli în ceea ce privește datoriile la buget.
”În timpul controalelor antifraudă efectuate până în prezent, nu au fost identificate elemente care să contureze la nivel de fenomen utilizarea unor practici în legătură cu pachetele turistice comercializate de operatorii de turism cu scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale”, arată Fiscul, într-un document redactat la mijlocul acestei luni și prezentat acum de Profit.ro
”În măsura în care analizele de risc derulate la nivelul Direcției Generale Antifraudă Fiscală vor conduce la concluzii cu privire la existența unui nivel ridicat de neconformare fiscală în domeniul menționat sau la aspecte concrete, respectiv elemente semnificative de risc care pot fi incluse ca obiective în cadrul unui plan de acțiune la nivel național, vor fi organizate astfel de acțiuni de control antifraudă fiscală”, mai arată ANAF în documentul citat.
CITEȘTE ȘI Trei hoteluri de pe litoral ale fraților Micula au fost scoase la vânzare de Fisc. Cei doi frați au încercat să le vândă la începutul anuluiÎn urma falimentelor mai multor agenții de turism, înregistrate în ultimii doi ani, Ministerul Turismului a promovat, în luna august, un proiect de ordonanță de Guvern, adoptată pe 30 august, prin care a fost creat cadrul legal necesar stabilirii mecanismelor financiare de garantare a pachetelor turistice, în sensul obligării agențiilor care comercializează pachete turistice de a asigura întreg volumul de vânzări.