Sinteza modificărilor fiscale pregătite de Guvern: facilități promise, dar compensate prin creșteri de taxe. Intervenție în sectorul bancar

Sinteza modificărilor fiscale pregătite de Guvern: facilități promise, dar compensate prin creșteri de taxe. Intervenție în sectorul bancar
scris 8 aug 2017

Guvernul va schimba Codul Fiscal pentru a acorda facilități destinate medicilor și beneficiarilor de dividende, promise prin programul de guvernare și asumate public în repetate rânduri, compensând însă pierderea la buget prin majorări de taxe, cea mai importantă fiind creșterea accizei la carburanți. În același timp, intervine în sectorul bancar și introduce o limită în care băncile își vor mai putea deduce pierderea din vânzarea de credite neperformante.

Astfel, într-o sinteză a modificărilor pregătite la Codul Fiscal, una dintre principalele măsuri pregătite este majorarea considerabilă a accizelor la carburanți din luna septembrie, șoferii urmând să achite astfel cu 0,45 de lei mai mult pe litrul de benzină sau de motorină și cu 18 lei mai mult pe alimentarea cu 40 de litri a rezervorului mașinii personale.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministerul Finanțelor își justifică decizia pe constatarea că, în opinia sa, nivelurile actuale ale accizelor practicate în România, raportat la cursul leu/euro publicat în prima zi lucrătoare din luna octombrie 2016 sunt foarte aproape de limita minimă prevăzută de legislația Uniunii Europene. Datele relevă însă că, în primul semestru al anului 2017, încasările din accize aferente produselor energetice au scăzut cu 767,6 milioane lei.

Studiu: Bucureștiul - pe locul 8 la prețuri Rent-A-Car. În ce Capitale pot fi închiriate cel mai ieftin mașini și cum pot fi evitate taxele suplimentare CITEȘTE ȘI Studiu: Bucureștiul - pe locul 8 la prețuri Rent-A-Car. În ce Capitale pot fi închiriate cel mai ieftin mașini și cum pot fi evitate taxele suplimentare

În același timp, Guvernul va interveni și în sectorul bancar și va stabili că băncile își vor putea deduce cheltuieli reprezentând valoarea creanțelor înstrăinate în limita unui plafon de 30% din valoarea creanțelor înstrăinate la care se adaugă valoarea venitului realizat din înstrăinarea acestora. În prezent, băncile își pot deduce integral aceste cheltuieli la calculul rezultatului fiscal, iar această prevedere a fost criticată de oficiali guvernamentali în ultima perioadă pentru că ar fi permis băncilor timp de mai mulți ani să evite plata de impozit pe profit.

Ministerul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat, săptămâna trecută, că o parte din băncile din România au înregistrat pierderi nejustificate în ultimii ani prin transferul de credite neperformante (NPL) pentru a evita plata taxelor.

Tot de anul viitor, proprietarii de terenuri agricole lucrate vor fi scutiți de la plata impozitului pe teren, în schimb pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv impozitul va putea fi majorat de consiliul local cu până la 100 lei/hectar, începând cu al treilea an.

Sunt însă pregătite și facilități pentru medici, care vor fi scutiți de impozit pe venit începând cu prima zi a anului viitor.

De asemenea, impozitul pe dividende, în prezent de 5%, va fi eliminat de la 1 ianuarie 2018.

Plătitorii de venituri din dividende vor avea obligația de a completa și depune declarația informativă pentru fiecare beneficiar de venit.

Finanțe: Doar 4,7 milioane din totalul de 6,2 milioane de salariați plătesc impozite. Guvernul caută în statistici ce au făcut vecinii cu investițiile după ce au schimbat impozitarea CITEȘTE ȘI Finanțe: Doar 4,7 milioane din totalul de 6,2 milioane de salariați plătesc impozite. Guvernul caută în statistici ce au făcut vecinii cu investițiile după ce au schimbat impozitarea

Potrivit prevederilor legale actuale, veniturile obținute de persoanele fizice sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final.

Proiectul prevede și scutirea de impozit pe venitul din dividende obținut din România de persoanele fizice nerezidente și juridice străine, rezidenți într-un stat membru al UE sau într-un stat cu care România are încheiată o convenție pentru eliminarea dublei impuneri. Cota de impunere de 5% aplicată veniturilor din dividende se menține pentru persoanele fizice nerezidente și juridice străine, rezidente în alte jurisdicții.

De asemenea, veniturile încasate din străinătate în urma unor activități independente desfășurate în România vor fi considerate ca obținute în țară și impozitate în consecință, excepție de la aplicarea acestei reguli urmând să facă veniturile din drepturi de proprietate intelectuală.

viewscnt
Afla mai multe despre
codul fiscal
taxe
impozite