CEC Bank anunță prima din piață rezultatele la 9 luni, cu cifre neauditate: profit brut 204 milioane lei, creșteri la credite și depozite

CEC Bank anunță prima din piață rezultatele la 9 luni, cu cifre neauditate: profit brut 204 milioane lei, creșteri la credite și depozite
Oana Osman
Oana Osman
scris 5 oct 2017

CEC Bank, instituția bancară deținută integral de stat prin Ministerul Finanțelor, a reușit în primele trei trimestre un profit brut de 203,9 milioane de lei, aproape dublu față de cel înregistrat la jumătatea anului și de 7 ori mai mare decât cel de anul trecut. Cifrele anunțate azi de bancă, înaintea oricărei alte instituții financiare din piață și neobișnuit față de practica de comunicare de până acum, nu sunt auditate.

Cu o valoare totala netă a bilanțului de 28,59 mil. lei la finele lunii septembrie, în creștere cu 1,54% față de finele lui 2016, CEC Bank și-a majorat cota de piață, de la 7,16% din total active bancare la 31 decembrie 2016, la 7,23% la jumătatea acestui an. La acest nivel, CEC ocupă poziția a șaptea în topul bancilor locale, pe o piață în care au avut loc mai multe achiziții și fuziuni (operațiuni care determină creșterea imediată a cotei de piață a băncilor achizitoare), precum și în condițiile în care unele bănci din sistem au beneficiat de majorări ale capitalului social din partea acționarilor, arată banca într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

Portofoliul de credite în sold acordate persoanelor juridice a crescut cu 5,3%, peste creșterea de 2,9% înregistrată la nivelul întregii piețe (date la 31 august). În cazul împrumuturilor acordate persoanelor fizice, creșterea a fost de 10% față de anul precedent, deasemenea peste creșterea la nivelul întregului sistem, de 5,6%. “În ambele cazuri însă, creșterea reală a soldului aferent acestor credite a fost de circa 8,5% (comparativ cu creșterea de 4,3% înregistrată la nivelul sistemului la 31 august), dar aceasta a fost diminuată de operațiunile de reducere directă a valorii contabile brute a creditelor („write-off”)”, precizează reprezentanții băncii.

O creștere mult mai mare, de 33,5% a avut loc la nivelul volumului de credite noi acordate în anul 2017, acesta ajungand la o valoare de circa 4,8 miliarde de lei în primele 9 luni.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

De la începutul anului, CEC Bank a acordat clienților persoane juridice un număr de 4.793 credite punte tip APIA în valoare de 278,5 mil lei. Tot persoanelor juridice, banca le-a acordat 4.071 credite noi, în valoare de circa 3.302,41 mil lei, incluzând și suplimentări de linii de credit, facilități de tip descoperit de cont pe card business, plafoane de creditare.

EXCLUSIV BCR va merge la arbitraj internațional cu Fiscul, dacă nu-i sunt anulate impozitele suplimentare plătite CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BCR va merge la arbitraj internațional cu Fiscul, dacă nu-i sunt anulate impozitele suplimentare plătite

Pentru persoane fizice, în primele trei trimestre, CEC Bank a acordat un numar de 37.723 credite, în valoare de 1.223,76 mil. lei (inclusiv credite acordate prin card). Jumătatea din valoarea totală, respectiv 625,48 milioane de lei, au fost împrumutată prin credite imobiliare, ipotecare, Prima Casa (3.463 la număr).

Banca a acordat până la finele lunii septembrie un numar de 42.119 facilități de credit pentru proiecte de accesare fonduri europene și credite punte pentru prefinanțarea subvențiilor. Valoarea însumată a granturilor pentru acestea se ridica la 12,7 miliarde de lei.

Banca este implicată și în Programul Start-Up Nation, oferind pachete Start-Up IMM și credite punte.

Depozitele atrase de la clientela nebancareă crescuseră în sold, la finele lunii seprembrie, cu doar 2,1% față de finele lui 2016, la 24,3 miliarde de lei, banca explicând avansul modest prin faptul că deține suficiente lichidități și că a aplicat o politică de temperare a atragerii acestor surse.

Banca a continuat să îmbunătățească, pe parcursul lui 2017, calitatea activelor. Rata expunerilor neperformante (NPE Ratio), calculată potrivit cerințelor Autorități Bancare Europene (EBA), coborâse la 7,3% la finele lunii septembrie, de la 8,4% la sfârșitul lui 2016.

EXCLUSIV Un gigant din lumea financiară și două nume mari din România, investigate de Consiliul Concurenței. De la ce a pornit totul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un gigant din lumea financiară și două nume mari din România, investigate de Consiliul Concurenței. De la ce a pornit totul

Rata creditelor neperformante din împrumuturi și avansuri acordate clienților persoane fizice se situa, la aceeași dată, la doar 3,6%. Pentru întregul portofoliu, nivelul este 10,91% la 30 septembrie, în scădere cu 1,05 p.p. față de finele anului trecut.

Banca avea un nivel al ratei fondurilor proprii totale de 15,37%. Fondurile proprii ale CEC Bank au fost constituite integral din fonduri proprii de nivel I de baza.

„Rezultatele înregistrate în primele nouă luni ale anului demonstrează, o dată în plus, succesul strategiei de dezvoltare anunțate în 2007, care prevedea că, pe termen lung, CEC trebuie să devină o bancă comercială universală puternică, un competitor real pe toate segmentele pieței bancare (retail, IMM-uri, finanțarea activităților agricole și chiar a marilor corporații). Vom continua să susținem cu precădere IMM-urile, agricultura și administrațiile publice locale. O atenție deosebiăa vom acorda și cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri europene. Pentru finalul de an ne-am propus să continuăm evoluția ascendentă, în special în zona creditării”, spune Radu Grațian Ghețea, președinte – director general CEC Bank. Ghețea a precizat că o preocupare majoră a băncii este adaptarea activității în contextul digitalizarii.

viewscnt
Afla mai multe despre
cec bank
profit
depoyite
credite