Când și cum poate fi demis Mișu Negrițoiu de la ASF. Consens politic pentru interesul național: De ce să ajungă banii românilor la anumite state străine!?

Când și cum poate fi demis Mișu Negrițoiu de la ASF. Consens politic pentru interesul național: De ce să ajungă banii românilor la anumite state străine!?
scris 24 oct 2016

Comisia economică a Camerei Deputaților l-a audiat astăzi pe președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, într-o ședință care a arătat, mai degrabă, ca o condamnare fără drept de apel a șefului ASF. Președintele comisiei, Mihai Tudose (PSD), a fost susținut de mai mulți colegi, mai ales de cei aparținând PNL, iar argumentul naționalist a fost cel care a primat în intervențiile deputaților, indiferent de partid sau de vârstă. 

Pentru că Negrițoiu a refuzat să demisioneze, deputații au anunțat că vor declanșa procedurile de demitere. Comisia economică este aceeași care l-a desemnat și apoi confirmat pe Negrițoiu, în mai multe rânduri, în poziția de șef al ASF.

Parlamentarii îl pot înlătura pe Negrițoiu de la șefia ASF în două moduri, ambele presupunând formarea unor comisii speciale.

Urmărește-ne și pe Google News

În primă fază, comisia economică va elabora un raport negativ asupra activității lui Negrițoiu la Autoritate, prin care să ceară demiterea acestuia. Mai departe, va fi nevoie fie de o comisie specială de anchetă, fie de o comisie pentru demitere.

A doua variantă este mai rapidă și va fi, probabil, și cea aleasă de deputați. Dacă respectiva comisie va decide să ceară, la rândul ei, demiterea, atunci se va trece direct la votul în plen. În condițiile în care cele două mari partide parlamentare par să fii ajuns la o înețelegere în această privință, Mișu Negrițoiu va putea fi demis chiar și luna viitoare.

EXCLUSIV Mișu Negrițoiu: Tariful RCA calculat pe 15 septembrie de față cu transportatorii va fi modificat. Probabil va crește CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mișu Negrițoiu: Tariful RCA calculat pe 15 septembrie de față cu transportatorii va fi modificat. Probabil va crește

Deputații din comisia de buget, având ca purtători principali de mesaj pe Mihai Tudose (PSD) și Andreea Paul Vass (PNL), i-au adus președintelui ASF aceleași reproșuri ca și la precedentele audieri: lipsa de transparență în deciziile de ridicare a licențelor Astra și Carpatica Asig, precum și pierderea de sub control a pieței RCA, în detrimentul consumatorilor și în folosul companiilor străine.

Reprezentanții celor două mari partide au subliniat, pe rând, că, prin falimentarea Astra și Carpatica, ASF a distrus capitalul românesc favorizând companiile străine. Pe aceste teme, Mișu Negrițoiu a dat și declarații la DNA și ar avea depusă la adresa sa, conform unor surse, și o plângere la Parchet.

Cea mai radicală intervenție în sensul atacului pe care Negrițoiu l-ar fi comis la adresa capitalului românesc a avut-o Andrei Daniel Gheorghe (29 de ani), deputat PNL și cel mai tânăr membru al Comisiei.

“Ce nevoie mai avem de ASF dacă nu protejează economia românească? Nu sunt un adept al reglementării, dar acest mecanism de la ASF acționează împotriva statului român. Nu este normal ca banii pe care românii îi dau pe RCA să ajungă la companii străine și la anumite state străine”, a subliniat cel mai tânăr parlamentar de sex masculin.

Într-un interviu pentru Profit.ro, Mișu Negrițoiu a încercat să demonteze, pe rând, argumentele aduse de adversarii săi în ceea ce privește falimentul Astra.

Pe de altă parte, deputații i-au reproșat lui Negrițoiu că nu a reușit să controleze suficient piața și că, din această cauză, s-a ajuns la stabilirea un tarif maxim pentru RCA care dezavantajează majoritatea șoferilor din România.

"Noi mai putem răbda, dar 5,5 milioane de clienți nu!.... Sunteți complet depășit de responsabilitatea funcției pe care o aveți. O să ne asumăm noi să schimbăm inclusiv ordonanța", a exclamat Mihai Tudose.

Negrițoiu a încercat să răspundă arătând că plafonarea tarifelor nu este o inițiativă a ASF și că prețurile calculate nu dezavantajează persoanele fizice.

EXCLUSIV Prețul fix la RCA lovește în plin brokerii. Generali a redus de 12 ori comisioanele, urmează Allianz Țiriac și Groupama CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prețul fix la RCA lovește în plin brokerii. Generali a redus de 12 ori comisioanele, urmează Allianz Țiriac și Groupama

“Nu avem de-a face cu un control al costurilor de pe persoane juridice pe persoane fizice, iar primele maximale pe care le-am stabilit nu conduc la creșterea primelor pentru persoane fizice, dimpotrivă (...) Sunt tarifele maximale, nu trebuie să se ajungă acolo. Uitați-vă la comparația pe cele opt societăți de asigurări! Toate tarifele maximale sunt sub primele medii practicate de societăți, cu două excepții: City Insurance și Euroins (...) Noi ne-am întâlnit astăzi (luni - n. r.) cu Consiliul Concurenței și, ca să avem un control pe primele individuale, să nu ajungă la tarifele maximale, am propus să reflectăm în hotărârea de guvern înghețarea tuturor primelor la nivelul notificărilor către ASF sub prima maximală, să nu ajungem la tarifele maximale", a precizat Negrițoiu.

Ca răspuns, președintele comisiei economice i-a repoșat lui Negrițoiu că nu înțelege ce se întâmplă în piață și a exemplificat cu un calcul propriu care demonstra că tarifele RCA vor crește în loc să scadă. 

Singurul membru al comisiei care a avut o poziție mai echilibrată a fost Aurel Vainer, reprezentantul comunității evreiești din România, care a spus despre Negrițoiu că îl cunoaște de multă vreme, ca un bun profesionist, din “diverse organisme și organizații”. Totuși, și Vainer i-a cerut demisia.

La rândul său, Negrițoiu a dorit să puncteze că a fost solicitat pentru șefia ASF, că alegerea sa i-a schimbat radical traseul în carieră și că, la numire, a primit asigurări că "își poate face treaba în sensul aplicării legii".

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
negritoiu
demitere negritoiu