Banca Națională a României a atras depozite de 2,5 miliarde de lei de la bănci într-o nouă operațiune săptămânală. Sumele sunt în scădere cu circa 0,5 miliarde de lei față de săptămâna trecută, în condițiile în care statul a răscumpărat azi o emisiune de obligațiuni ajunsă la scadență de 9 miliarde de lei, una dintre cele mai mari din acest an.
Ratele interbancare pe termen foarte scurt au crescut astăzi la 2,7%, cu circa un punct procentual mai sus pentru scadența overnight, față de vineri, după ce în ultimele trei zile din săptămâna trecută căzuseră sub rata cheie de 2,5%.
BNR a anunțat gestiunea strictă a lichidității din sistemul bancar, la ultima ședință de politică monetară, în condițiile în care inflația s-a reinflamat și a sărit de 4% pe an, peste ținta băncii centrale de 2,5% +/- un punct procentual. De altfel, BNR estimează că va rata ținta de inflație în acest an.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, BNR a anunțat și că va veni cu noi instrumente pentru gestiunea lichidității, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum.
Ministerul Finanțelor a returnat băncilor aproape 9 miliarde de lei astăzi, ultima mare emisiune care atinge scadența în acest an, după ce o sumă similară în titluri de stat a ajuns la scadență la finele lunii aprilie și a dus atunci la o scădere abruptă a ratelor.
Analiștii ING se așteaptă ca infuzia de lichiditate din sistem să mențină ratele cash în apropierea dobânzii de politică monetară.
Împrumuturi mai mari ale statului
Statul a împrumutat, săptămâna trecută, aproape 2 miliarde de lei de la bănci, cu circa 1,2 miliarde de lei mai mult față de sumele planificate.
Astăzi, Finanțele au venit cu o emisiune de 500 de milioane de lei scadentă în septembrie 2023, pentru care băncile primesc un randament mediu de puțin peste 4%.
Împrumuturile mai mari ale Ministerului de Finanțe reduc din lichiditatea în exces din sistemul bancar pe care BNR încearcă să o controleze.
Dacă ratele interbancare au fost în creștere în ultimele 20 de luni, ratele la depozitele atrase de la populație nu au crescut într-un ritm susținut și sunt în continuare sub inflație.
Guvernatorul Mugur Isărescu declara, recent, că se așteaptă ca băncile să înceapă să plătească dobânzi mai mari pentru economisiri în această vară.