Avertisment S&P despre majorarea pensiilor cu 40%: “România mușcă mai mult decât poate mesteca”

Avertisment S&P despre majorarea pensiilor cu 40%: “România mușcă mai mult decât poate mesteca”
scris 30 sep 2020

Majorarea pensiilor cu 40% va declanșa o corecție bugetară “dezordonată”, cu repercursiuni asupra redresării economiei României, puternic afectată de pandemie, avertizează S&P Global Ratings.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat, săptămâna trecută, o serie de amendamente la proiectul de lege care aprobă rectificarea bugetară pe acest an, stabilind majorarea punctului de pensie anul acesta cu 40%, în loc de 14%, cât stabilise Guvernul Orban anterior.

Urmărește-ne și pe Google News

În replică, liberalii au anunțat că vor ataca proiectul de rectificare bugetară la CCR.

România poate stabili o premieră în UE - să fie anul următor primul și singurul stat care dă pe salariile bugetarilor și pensii mai mult decât strânge din taxe, impozite și contribuții CITEȘTE ȘI România poate stabili o premieră în UE - să fie anul următor primul și singurul stat care dă pe salariile bugetarilor și pensii mai mult decât strânge din taxe, impozite și contribuții

“Credem că, dacă majorarea (cu 40% -n.r.) rămâne în picioare, România va fi mușcat mai mult decât poate mesteca, fiscal vorbind”, potrivit analiștilor S&P, citați de Reuters.

Agenția de evaluare financiară, care va anunța următoarea sa decizie privind ratingul de țară al României la începutul lunii decembrie, estimează că majorarea pensiilor, alături de alte cheltuieli sociale, va împinge deficitul bugetar la peste 10% din PIB, unde va rămâne pentru următorii doi ani.

“Dacă va fi implementată, o asemenea creștere a cheltuielilor permanente va fi în detrimentrul performanțelor fiscale și externe ale României și va provoca, probabil, o corecție bugetară dezordonată, cu repercursiuni asupra revenirii fragile a economiei post-Covid-19”, arată S&P într-un comunicat.

Deficitul bugetar s-a adâncit la 5,18% din PIB după primele opt luni ale anului, de la un deficit de 2,07% din PIB în perioada similară a anului trecut, mai mult de jumătate din deficit fiind rezultatul cheltuielilor cu măsurile de combatere a crizei cauzate de pandemia de Covid-19.

Pentru întreg anul, Guvernul estimează un deficit de 8,6% din PIB, însă procentul ar putea crește considerabil în urma majorării pensiilor cu 40%.

viewscnt
Afla mai multe despre
s&p global ratings
agentia s&p
majorare pensii
deficit bugetar
pandemie
criza coronavirus