ANALIZĂ Sfârșitul iluziei protecționiste. Ofertele de pe piața liberă a electricității sunt mai avantajoase decât prețurile de pe piața reglementată

ANALIZĂ Sfârșitul iluziei protecționiste. Ofertele de pe piața liberă a electricității sunt mai avantajoase decât prețurile de pe piața reglementată
scris 28 iun 2017

Orice consumator responsabil compară diferitele prețuri existente pe piață ale unui produs comercializat de mai mulți furnizori, în cazul produselor alimentare existând chiar și oameni care sunt dispuși să străbată cartiere pentru a se aproviziona din piețe agroalimentare mai ieftine. Cu o singură excepție: cea a utilităților, în special a curentului electric, despre care marea majoritate a populației crede că este îndreptățită să beneficieze fără a efectua niciun efort de documentare și la un preț minim.

Așa se face că majoritatea clienților casnici sunt afectați, deși nu ar trebui, de decizia de vineri a Autorității de Reglementare din Domeniul Energiei (ANRE), care a avizat o creștere a tarifelor de tip componentă de piață concurențială (CPC) la energie electrică percepute de furnizorii de ultimă instanță (ENEL Muntenia, Banat, Dobrogea, E.ON, CEZ și Electrica Muntenia Nord, Transilvania Nord și Transilvania Sud - companiile de furnizare aferente operatorilor de rețele monopoliști din respectivele zone) cu procente cuprinse între 6,1% și 14,7%. Cu o singură excepție, Electrica Transilvania Sud, ale cărei tarife s-au micșorat cu 5,1%, probabil ca urmare a diminuării componentei de distribuție în urma neefectuări investiților la care s-a angajat.

Urmărește-ne și pe Google News

Ceea ce nu știu decât consumatorii informați este că decizia ANRE n-are niciun efect asupra consumatorilor care au renunțat la iluzia că un preț reglementat este automat mai bun decât unul obținut pe piața liberă. Motivul - de la 1 iulie, momentul la care vor fi efectuate respectivele scumpiri, doar 10% din prețul energiei facturate va mai fi reglementat, iar restul de 90% va fi de tip componentă de piață concurențială (CPC). Iar de la 1 ianuarie 2018, oricum va fi eliminat în totalitate prețul reglementat la energia electrică, iar consumatorii care nu au optat pentru negocierea cu mai mulți furnizori a unui preț liber vor rămâne arondați automat furnizorilor de ultimă instanță la tarifele stabilite de aceștia, fie că vor fi sau nu avizate de ANRE.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul reia un proiect de reformă a subvențiilor pentru energia \ CITEȘTE ȘI Guvernul reia un proiect de reformă a subvențiilor pentru energia "curată" moștenit de la tehnocrați. Cernavodă 3-4, principalul beneficiar

În urma majorării de tarife, prețul reglementat al curentului electric devine mai mare decât cel al ofertelor făcute pe piața liberă nu numai de concurență, ci chiar de către aceiași furnizori de ultimă instanță. Astfel, potrivit calculelor E-nergia.ro, în urma deciziei ANRE, factura “reglementată” pentru un client casnic din București cu un consum de 102 KWh/lună va crește de la 52,04 lei la 58,08 lei. În același timp, același furnizor, Enel Muntenia, are pentru clienții săi din București o ofertă pe piața liberă (Enel Fix Online - un abonament de 0,16 lei/zi și un preț fix de furnizare al KWh de 0,153 lei) care ar conduce la o factură de 52,62 lei pe lună. În pus, oferta tip abonament de pe piața liberă a Enel mai are un avantaj: prețul fix al KWh (cu peste 0,05 lei mai mic decât cel avizat de ANRE), ceea ce va conduce la o micșorare a facturii în lunile de iarnă.

Iar ceilalți concurenți ai Enel, mai mulți de 100, furnizori de electricitate, au oferte și mai atrăgătoare, cu procente cuprinse între 5 și 10% sub prețul actual al energiei electrice practicate de compania italiană, înainte de majorarea de la 1 iulie. Campioană în acest sens este în continuare compania telecom RCS-RDS.

Însă și aici clienții ar trebui să fie atenți la prețul de pe bursă al energiei electrice, pentru că, cel puțin la prima vedere, companiile cu prețuri extrem de atrăgătoare vor trebui să-și asume, cel puțin o perioadă, pierderi. Altfel cum ar putea vinde clienților un KWh cu preț fix de 0,16 lei (doar componenta de furnizare, fără cea de transport, sistem, certificate verzi, cogenerare) în condițiile în care prețurile pe piața pentru ziua următoare (PZU) sunt și în prezent de peste 200 lei/MWh (sau 0,2 lei/KWh), iar iarna trecută au ajuns și la 620 lei/KWh?! De altfel, evoluția prețului de pe PZU este și principala explicație pentru care Furnizorii de ultimă instanță (FUI) au solicitat, iar ANRE a avizat vineri majorarea componentei de piață concurențială (CPC) la energie electrică.

Astfel de pierderi vor putea fi suportate temporar doar de companii puternice financiar, celelalte urmând a intra în faliment, așa cum s-a întâmplat în această iarnă cu mai multe astfel de companii furnizoare de electricitate. Este adevărat că, potrivit legislației, chiar și în cazul falimentului furnizorului, clientul nu rămâne fără curent, însă, până la semnarea unui alt contract cu un alt furnizor, va trebui să achite facturi către furnizorii de ultimă instanță care-i preiau temporar, la prețul la care aceștia cumpără electricitate de pe piață.

viewscnt
Afla mai multe despre
preyt
electricitate
curent
majorare
liberalizare