VIDEO Profit.ro TV Smart City România - Marian Coman, președinte Framinor Group: Cluj-Napoca va fi primul oraș din lume accesibilizat total pentru persoane cu deficiențe de vedere. Totul pleacă de la bani

Smart City Romania   
VIDEO Profit.ro TV Smart City România - Marian Coman, președinte Framinor Group: Cluj-Napoca va fi primul oraș din lume accesibilizat total pentru persoane cu deficiențe de vedere. Totul pleacă de la bani

România a făcut pași uriași în ceea ce privește îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități în cadrul comunităților sale, spune, la emisiunea Smart City România de la Profit.ro TV, Marian Coman, președinte Framinor Group. Astfel că, adaugă el, viața persoanelor cu dizabilități din România este o “viață nu foarte rea”, dar care trebuie îmbunătățită.

“Dacă toți ne punem ambiția, ne punem energiile să contribuim la mișcarea lucrurilor, lucrurile se vor întâmpla”, subliniază acesta.

Urmărește-ne și pe Google News

El punctează în primul rând importanța tehnologiei pentru cei care suferă de dizabilități, fiind tot mai necesară și având un impact semnificativ în calitatea vieții pe care aceștia o duc.

“Dacă mă raportez strict la persoane cu deficiențe de vedere, la nevăzători, majoritatea folosesc telefon, computer, aplicații care îi ajută să-și desfășoare activitatea profesională. Au tehnologii asistive cu voce sintetică care-i ajută să se orienteze în ceea ce vor să facă. Deci, lucrurile sunt într-o dinamică. Ar trebui să se uite ce-a fost acum 25 de ani, să-și dea seama ce înseamnă tehnologia în viața lor.

Profit.ro TV – Smart City România. Florian Burnar, APPFE: „Avem nevoie de 30 de miliarde euro pentru apă și canalizare. Directiva europeană nu ne va aștepta.” CITEȘTE ȘI Profit.ro TV – Smart City România. Florian Burnar, APPFE: „Avem nevoie de 30 de miliarde euro pentru apă și canalizare. Directiva europeană nu ne va aștepta.”

Dacă ne ducem spre alte categorie, într-adevăr, avem foarte multe lucruri de pus la punct în primul rând și după aceea de schimbat. Mă refer la cei cu handicap locomotoriu. Aici situația este puțin mai complicată pentru că este nevoie de investiții în infrastructură, este nevoie de proiecte integrate pe termen scurt, mediu și lung. Dar și aici sunt schimbări bune făcute în viața lor”, mai spune Marian Coman.

Cea mai mare problemă însă în dezvoltarea proiectelor comunitare pentru persoanele cu dizabilități și nu numai, observată de acesta, o reprezintă proasta comunicare sau lipsa ei.

“Aș vrea să umblăm împreună tot la îmbunătățirea comunicării dintre părți. Pentru că acolo eu am identificat că e cea mai mare problemă.

În momentul în care toată lumea este de acord că trebuie să facem ceva, să găsim soluții, când oamenii s-au așezat la masă, atunci s-au găsit și soluții. Imediat, chiar.

Am avut întâlniri cu 30-40% din membrii autorităților locale, iar în 5 ani de întâlniri, într-un singur loc am întâlnit o abordare negativă. Restul, toți au fost pozitivi”, precizează acesta.

Profit.ro TV – Smart City România. Cornel Eftenoiu, Darkom Energy: România are peste 5.000 MW în fotovoltaic. „Prosumatorii pot stabiliza sistemul energetic. Stocarea devine esențială.” CITEȘTE ȘI Profit.ro TV – Smart City România. Cornel Eftenoiu, Darkom Energy: România are peste 5.000 MW în fotovoltaic. „Prosumatorii pot stabiliza sistemul energetic. Stocarea devine esențială.”

Marian Coman mai spune și că pentru dezvoltarea proiectelor pentru persoanele cu dizabilități “totul pleacă de la bani”, iar principalele “două pârghii financiare” sunt fondurile europene și fondul de handicap, pe toate unitățile mari îl plătesc la bugetul de stat.

“Am prins niște proiecte fantastic de bune cu care ne mândrim. Un proiect este cel de accesibilizare integrală a orașului Cluj-Napoca. Deci, practic, Cluj-Napoca, începând de la sfârșitul anului, pentru că acum implementăm, va fi primul oraș din lume accesibilizat pentru persoane cu deficiențe de vedere. Total.

Un alt proiect, tot cu o autoritate publică, este la nivelul sectorului 4 din București. Aici, în afară de clădirile care aparțin de autoritatea locală, dânșii au decis să se construiască și rute de deplasare, plecând de la locuința nevăzătorului până unde vrea el să ajungă.

Astfel încât, probabil că, spre mijlocul verii, tot sectorul 4 va fi ca un fel de pânză de păianjeni cu senzori, astfel încât nevăzătorii să poată folosi telefonul să se deplaseze undeva. Sunt proiecte foarte complexe, dar cum? Cu ajutorul fondului de handicap. Deci, practic, Ministerul de Finanțe plătește. Nici măcar autoritatea locală nu trebuie să aloce fondul”, explică el.

VIDEO Profit.ro TV Smart City România – Ionuț Pucheanu, Primarul Municipiului Galați: Gradul de mulțumire a celor care interacționează cu primăria a crescut consistent. Am eliminat celebrul dosar cu șină CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Smart City România – Ionuț Pucheanu, Primarul Municipiului Galați: Gradul de mulțumire a celor care interacționează cu primăria a crescut consistent. Am eliminat celebrul dosar cu șină

Marian Coman mai precizează că vor exista schimbări semnificative pentru persoanele cu dizabilități în toate localitățile din România, mai ales că legislația s-a modificat, astfel că  toate instituțiile publice sunt obligate să respecte anumite condiții.

“Una dintre condiții o reprezintă însăși accesibilizarea acestor spații cu un anumit standard de rampe, care trebuie să fie conforme și au apărut și alte instrumente, precum ghidajul audio pentru cei care au probleme de auz, semafoare, transportul public care trebuie, de asemenea, să fie conform astfel încât ușor-ușor instituțiile publice comunitățile locale sau cei care se ocupă, trebuie să-și dea seama că trebuie să respecte legislația.

VIDEO Profit.ro TV Smart City România – Cosmin Drăgoi, expert fonduri europene: Primăriile s-au aglomerat cu proiecte finanțate european și când apar apeluri cu efect multiplicator, nu mai au bani de co-finanțare CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro TV Smart City România – Cosmin Drăgoi, expert fonduri europene: Primăriile s-au aglomerat cu proiecte finanțate european și când apar apeluri cu efect multiplicator, nu mai au bani de co-finanțare

Mai mult decât atâta, discutăm de fonduri europene. Niciun proiect de digitalizare nu are cum să fie eligibil dacă nu respectă legislația din România. Dacă legislația din România a suferit modificări, atunci și proiectul trebuie să respecte efectiv ceea ce scrie în modificare”, afirmă el.

“Cred că unul dintre obiectivele majore ale celor care suntem implicați în zona de mobilitate urbană o reprezintă faptul că trebuie să mutăm din cei 950.000 de persoane cu dizabilități care stau acasă, în zona de activitate profesională”, completează Marian Coman.

Cu o experiență de 25 de ani, Framinor Group este jucător în domeniul producției și tratării aerului comprimat, oferind soluții integrate pentru aer industrial și sisteme de climatizare de înaltă performanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
marian coman
framinor group
smart city