Bunurile aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale vor putea fi valorificate și prin constituirea unui drept de superficie, respectiv statul va rămâne proprietar pe teren, în timp ce un terț va putea deține, pe o anumită perioadă, construcții.
Măsura este avansată printr-un proiect de lege, analizat de Profit.ro, cu scopul de a promova ”o soluție eficientă pentru dezvoltarea unor proiecte de interes public sau privat, fără a se pierde dreptul de proprietate asupra terenului”.

De ce este important: Potrivit Codului civil, superficia este dreptul de a avea sau de a edifica o construcție pe terenul altuia, deasupra ori în subsolul acelui teren, asupra căruia superficiarul dobândește un drept de folosință.
Inițiatorii proiectului arată că în forma actuală, Codul administrativ nu prevede în mod expres posibilitatea valorificării bunurilor aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale prin constituirea unui drept de superficie.
”Această lacună legislativă limitează capacitatea autorităților administrației publice de a gestiona eficient și de a pune în valoare patrimoniul pe care îl dețin, în special în ceea ce privește atragerea de investiții și dezvoltarea de proiecte imobiliare sau economice”, arată autorii proiectului.
Potrivit acestora, dreptul de superficie reprezintă un instrument juridic modern și flexibil, care permite separarea dreptului de proprietate asupra terenului, de dreptul de proprietate asupra construcțiilor edificate pe acesta. Prin urmare, constituirea acestui drept poate reprezenta o soluție eficientă pentru dezvoltarea unor proiecte de interes public sau privat, fără a se pierde dreptul de proprietate asupra terenului.

Astfel, proiectul introduce în mod expres în Codul administrativ posibilitatea de constituire a dreptului de superficie asupra bunurilor din domeniul privat al administrațiilor publice locale: ”Bunurile proprietate privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale pot fi date in administrare, concesionate, închiriate ori asupra lor se poate constitui și un drept de superficie”.
Totodată, conform proiectului, bunurile menționate vor putea fi ”valorificate prin constituirea unui drept de superficie în favoarea persoanelor ce au dobândit în proprietate o construcție edificată pe domeniul privat al unității administrativ-teritoriale, fără a deține și un drept de folosință asupra imobilului-teren”.
Inițiatorii arată că măsura va sprijini dezvoltarea economiei locale, prin facilitarea accesului la terenuri aparținând domeniului privat al administrației publice locale, fără a afecta dreptul de proprietate al autorității.