Fondul de Garantare a Asiguraților: nu există o bombă cu ceas în piața asigurărilor. Explozia a fost anulată

Fondul de Garantare a Asiguraților: nu există o bombă cu ceas în piața asigurărilor. Explozia a fost anulată
scris 26 iun 2017

FGA precizează că are resursele necesare pentru a plăti toți creditorii de asigurări rezultați în urma falimentelor Astra, Carpatica, Forte și LIG și anunță că a provizionat deja sumele necesare despăgubirilor. Fondul subliniază că cele peste 2.500 de procese în care este implicat nu îi afectează activitatea de bază și că, indiferent de finalitatea litigiilor, își va putea respecta obligațiile. 

“Prin natura activității, Fondul de garantare a asiguraților a fost și este implicat în procese, atât cu păgubiții persoane fizice, cât și cu creditorii de asigurare-persoane juridice, inclusiv procese pe regrese, cu asigurătorii. Discuțiile apărute în spațiul public pe tema proceselor nu au influențat și nici nu pot influența activitatea și misiunea fondului. Procesele se desfășoară în instanțe, nu în presă ori în alte medii, iar FGA nu are competența și nici nu are de gând să si-o aroge, de a judeca în locul instanțelor. Deciziile definitive ale acestora vor fi respectate de către Fond, inclusiv în ceea ce privește apariția unor obligații suplimentare de plată. Sarcina instanțelor este, într-adevăr, una dificilă. Legea 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților este relativ nouă iar practica judiciară pe spețe legate de activitatea curentă a Fondului de garantare este și ea la început. Putem spune chiar că activitatea Fondului este una de pionierat în Europa. “, transmite FGA într-un răspuns la textul publicat de Profit.ro, “Bomba cu ceas din piața asigurărilor”.

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul spune că, cel puțin pe termen scurt, este exclusă o majorare a contribuției asigurătorilor, acest lucru fiind opțiune doar într-un context mai larg.

“Este important de știut că evoluția plăților, a resurselor financiare precum și activitatea pieței asigurărilor dau stabilitate Fondului de garantare a asiguraților. Fondul are constituite provizionalele necesare iar una dintre prioritățile instituției este aceea de a gestiona eficient resursele, pentru buna desfășurare a activității, în orice scenariu. Disponibilitățile financiare ale Fondului de garantare, la 16 iunie 2017, erau de aproximativ 892 milioane de lei. Resursele financiare ale fondului sunt reprezentate, conform legii, de contribuțiile asigurătorilor. Lunar, resursele sunt alimentate prin contribuția asigurătorilor.  Putem afirma, cu certitudine, că în următoarea perioadă FGA nu intenționează să solicite creșterea contribuțiilor. Pe viitor, dacă situația o va impune, o creștere va fi, dar cu siguranță nu va fi una semnificativă”, transmite FGA.

FGA are preluate la acest moment, 86.902 dosare de la Astra Asigurări, Forte Asigurări și Carpatica Asig. De asemenea, Fondul a deschis 27.154 dosare de daună. Practic, peste 100.000 de dosare preluate sau deschise de către Fond.

La 31 mai 2017, FGA avea înregistrate 89.251 cereri de plată, pentru cele patru companii de asigurare, deja menționate. Nu mai puțin de 45.686 de cereri de plată au fost deja instrumentate.

Cererile de plată depuse atât de păgubiți persoane fizice sau juridice din România sau străinătate au însemnat, până la sfârșitul lunii mai 2017, plăți în valoare de 225 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
fga
bomba cu ceas asigurari
rca
falimnet astra