Durata arendei ar urma să fie fixată la minimum 7 ani, prevede un proiect de lege care amendează Codul Civil, aflat pe ordinea de zi a următorului plen al Camerei Deputaților, a anunțat Florentin Bercu, director executiv al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV), la Profit.ro TV Maratonul Agriculturii.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Agricover Credit, CEC Bank, Intervenții Active în Atmosferă
Arenda este acum un subiect fierbinte și urmează să fie pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților de săptămâna viitoare, a anunțat Florentin Bercu, director executiv al Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) și vicepreședinte COGECA.
“Este considerat cel mai important proiect legislativ din ultimii 35 de ani pentru agricultură. Fermierii și cooperativele din România au nevoie de predictibilitate, de o perioadă de arendare de minim șapte ani, pentru a permite schimburi între fermieri. Aprobarea acestui proiect legislativ va introduce o lege specială, care include și un contract cadru național, echilibrat pentru toți actorii implicați – proprietarii de teren, cei care lucrează terenul și autoritățile.
Termenul de șapte ani este văzut ca necesar pentru stabilitatea planurilor de business, dar unii proprietari de terenuri sunt reticenți. Aceștia pot ieși din contract dacă doresc, având în vedere că arenda pe șapte ani oferă predictibilitate pentru investiții și permite obținerea de garanții la bancă. Acel contract cadru echilibrat va aduce stabilitate inclusiv pentru proprietarii de terenuri, dacă este corelat cu clasa de fertilitate a terenului”, spune Bercu.
Pe ordinea de zi a Camerei Deputaților se află un proiect de lege care schimbă Legea 287/2009 privind Codul Civil , introducând obligativitatea arendării unui teren agricol pe minimum 7 ani. Proiectul a fost respins de Senat.
În prezent, arendarea este făcută pe durată nedeterminată. Arendarea se consideră a fi făcută pentru toată perioada necesară recoltării fructelor pe care bunul agricol urmează să le producă în anul agricol în care se încheie contractul.
Reprezentantul asociației cooperatiste a făcut un apel către grupurile parlamentare să sprijine adoptarea acestei legi.
“În prezent, am realizat discuții și informări cu reprezentanții din Parlament, și avem o promisiune de susținere la nivelul grupurilor parlamentare.
De exemplu, la PSD și AUR. Știm că există o majoritate care susține inițiativa în cadrul PNL, dar deocamdată nu s-a luat o decizie formală la nivel de grup. Există anumite reticențe în partea USR și din partea unor deputați independenți sau afiliați cu Forța Dreptei. Sperăm să obținem sprijinul tuturor, deoarece acest proiect legislativ este esențial pentru agricultura din România. Prin contractul cadru, lucrurile se vor omogeniza și vor asigura o conviețuire mai bună între fermieri și proprietarii de terenuri, oferindu-le amândurora siguranță și stabilitate”, a precizat Bercu.