Dacă totalul consumului de carne de porc s-ar reduce de la 80% la 50%, efectele s-ar resimțit în tot sectorul agricol și finanțarea bancară s-ar dubla de la nivelul actual de 32 de miliarde de lei, spune Bogdan Alexandrescu, directorul direcției AGRI din CEC Bank. Banca de stat a înregistrat o creștere a creditelor agricole de 44% în ultimul an. Cel mai căutat produs este Creditul Fermierului, cu subvenție de dobândă. Alexandrescu explică și cum au evoluat costurile al înființarea culturilor și vânzarea cărnii, dar și care a fost impactul secetei.
„Dacă nu am mai avea 80% import la carne de porc și am consuma 50% de la noi, dau un exemplu, soldul creditelor pe agricultură s-ar dubla în sistemul bancar. Toate băncile au undeva la 32 de miliarde de lei”, spune Alexandrescu, la Maratonul Agriculturii, ediția a III-a. „Toți marii jucători din industrie ar câștiga”, organizat de Profit.ro TV.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Agricover Credit, CEC Bank, Intervenții Active în Atmosferă
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Alexandrescu arată că CEC Bank a ajuns pe locul 3 în topul băncilor din România și aproape și-a triplat activele față de 2019, la 93 de miliarde de lei. Cea mai mare creștere recentă, de la final de iunie 2023-final de iunie 2024, a fost în industria agroalimentară, de peste 44%, la un sold de peste 7 miliarde de lei.
„Este o industrie strategică, tot timpul va fi nevoie de mâncare, de produse de calitate”, spune Alexandrescu.
Creditele cu subvenții sunt cele mai căutate de către agricultori
„În general caută produsele care se potrivesc cel mai mult pentru activitatea lor. Acum Creditul Fermierului este cel mai căutat produs și în general produsele cele mai căutate sunt cele cu o componentă de ajutor, o subvenție de dobândă, o garanție de stat – că există programe guvernamentale care sunt valabile tot timpul, care au o garanție de stat, dacă sunt fermier și nu am să pun garanție, pot să apelez la FGCR, astfel încât statul să garanteze creditele prin această instituție”, spune Alexandrescu.
Ca număr, cele mai multe sunt creditele acordate pe subvenție, între 18.000 și 20.000 sunt credite APIA, din care CEC are circa 7.000, undeva la 30% din piață. „Sunt simple de accesat și cele mai folosite”, adaugă el.
Creditul Fermierului, de până la 280.000 de euro, este foarte popular, explică Alexandrescu, pentru că are dobânda subvenționată. Dintr-un cost cu dobânda format din ROBOR la 3 luni + 1,95%, fermierul plătește doar 1,95% pe an băncii, partea de ROBOR (5,7% în trimestrul al treilea) fiind achitată de stat.
„Acest credit îi ajută să se echilibreze un pic, adică datoriile acestea pe care le au, având în vedere seceta și având în vedere problemele din Ucraina, le întinzi pe o perioadă mai lungă, astfel încât să poată să le plătească și să-și continue activitatea”, adaugă directorul direcției de agricultură a CEC Bank.
Ce costuri sunt cu culturile, ce șocuri au fost în agricultură
„Când a început războiul din Ucraina, costul gazului a crescut foarte mult. Iar 80% din prețul inputurilor agricole e dat de gaz. Inputurile s-au au avut o creștere fantastică. Dacă în 2021 te costa să înființezi un hectar undeva între 2.000 și 2.500 de lei, în 2022 costul era undeva între 5.000 și 6.000 de lei, deci mai mult decât dublu”, explică Alexandrescu.
CITEȘTE ȘI VIDEO Nicușor Dan prezintă cu ajutorul unei pizza modul în care sunt cheltuiți banii în CapitalăCheltuiala medie pe hectar a ajuns acum la 3.000 – 4.000 de lei.
Cu toate că agricultura a fost afectată de secetă, „beneficiarii au fost serioși și au plătit” creditele, spune Alexandrescu.
„O parte din fermieri au fost afectați. Ne-am dat seama de acest lucru în iulie-august și nu am așteptat să vină ratele acum și am încercat să găsim soluții înainte. Din ce am analizat, am găsit soluții pentru 80% dintre ei, nu i-am lăsat să întârzie, am încercat să vedem ce soluții găsim astfel încât și ei să-și continue activitatea, să-și plătească creditele, dar și noi să respectăm toate procesele. Pentru restul vom încerca să găsim o soluție, să rămână creditabili și profitabili”, arată Alexandrescu.
Prețurile la carne
În cazul cărnii de porc, crescătorii de animale beneficiază acum de o creștere a prețurilor, explică Alexandrescu.
„În 2021, prețul mediu cu care vindeau acești beneficiari era la 4,5 lei, un preț în care profitabilitatea nu era atât de mare. Acum, în august prețul a fost la 11 lei, acum e 8-9 lei. Noi studiem toate bursele, și bursa de cereale, bursa cărnii”, spune el.
CITEȘTE ȘI VIDEO Momentul în care sunt dezmembrate două aeronave Tarom scoase din uz„Acum vedem progrese în zona de pui, beneficiarii, care știu să facă tehnologie și care aplică corect, cei care vând cu 5-6 lei kilul de carne în viu, au început să facă profit. Stăm lângă ei, înțelegem dacă apare secetă, pestă, gripă, suntem lângă ei și încercăm să-i menținem sănătoși”.
Fermierii sunt în general mici și foarte mici
Pe zona de cultura mare, fermierii înscriși care sunt înscriși la APIA și beneficiază de această subvenție sunt undeva la 700.000-800.000. Din care cei care lucrează mai mult de 500 de hectare sunt maxim 5.000-6.000, arată Alexandrescu. Acești fermieri mici sunt vulnerabili, dar nici nu accesează credite mari, având în vedere că lucrează suprafețe mici, explică el.
„Nu sunt atât de bancabili pentru că nu au neapărat forme de organizare, lucrează ca persoane fizice cu un certificat de producător agricol. Dar, an de an, acest număr scade, numărul beneficiarilor de APIA scade... cei mici devin un pic mai mari, cei mari devin mai mari. Tendința e ca exploatațiile să crească”, spune el.