CEO-ul Agricover Credit IFN, Serhan Hacisuleyman, este optimist cu privire la evoluția agriculturii în 2025, după problemele din ultima perioadă, și spune că cel mai important lucru pentru acest domeniu este sprijinirea micilor fermieri, spre care au început să se îndrepte și băncile, deși finanțarea acestor clienți este mult diferită față de operațiuni bancare curente.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Agricover Credit, CEC Bank, Intervenții Active în Atmosferă
„Agricultura a avut o serie de probleme în acest an, date de situația din Ucraina și de seceta care a afectat anumite zone. Așteptarea este să recuperăm ultimul an și jumătate, dar din păcate în timp ce unele părți ale țării încep să-și revină, din nou din cauza secetei aproape o treime din țară încă are probleme. Suntem la finalul celei mai importante perioade din agricultură, cele 5-6 luni care cuprind culturile de primăvară și de toamnă, și pot spune că este mai bine decât anul trecut, dar trebuie să ne pregătim și să ne organizăm pentru următorii 2-3 ani”, a afirmat Hacisuleyman la Maratonul Agriculturii, ediția a III-a. „Toți marii jucători din industrie ar câștiga”, organizat de Profit.ro TV.
Fermierii au nevoie de capital de lucru pentru achiziția de inputuri și pregătirea culturilor, dar și de bani pentru investiții, de exemplu creșterea suprafețelor exploatate, îmbunătățirea tehnologiei sau a parcului de echipamente, sistemele de irigații sau instalații fotovoltaice, explică CEO-ul Agricover Credit.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
IFN-ul se află, de altfel, într-o perioadă de trecere de la împrumuturi pe termen scurt (capitaluri de lucru) la cele pe termen mediu.
“Problemele apărute în ultimii ani le gestionăm pe termen lung, așa că noile noastre produse și noile înțelegeri se bazează pe asta. Iar pentru capitalul de lucru încercăm să ne concentrăm întotdeauna pe fluxul real de venituri al clienților, pentru a nu le crea probleme”, detaliază Serhan Hacisuleyman.
El spune că abordarea Agricover Credit IFN, dar și a industriei finanțărilor agricole în general, este una multianuală, pe termen îndelungat, comparând acest domeniu de activitate cu “un dans de lungă durată” cu clienții.
În ceea ce privește evoluția agriculturii în 2025, managerul se așteaptă la o perioadă de începere a recuperării, la o mai mare stabilitate a piețelor și la o creștere a investițiilor.
Portofoliul Agricover Credit IFN include circa 5.000 de fermieri mari, cu care derulează proiecte semnificative, pentru că este vorba despre clienți care urmăresc o creștere a dimensiunii exploatației, ceea ce implică o durată de minimum 7-10 ani. Alte proiecte - irigații de exemplu pentru anumite zone sau parcele - acestea pot fi unele mici, pe 3-4 ani, sau chiar mai puțin în cazul achiziției de echipamente.
“Cel mai important lucru este și pentru agricultura românească să sprijinim fermierii mici și pe cei micro, în număr mult peste 5.000. Este un segment semnificativ al comunității agricole. Acum și băncile sprijină fermierii mici și micro, ceea ce este minunat. Apreciez asta, dar…
Când oferi finanțare agricolă, așa cum face Agricover, nu este ca în cazul cardurilor de credit din buzunarele noastre sau ca în cazul împrumuturilor, cu rate de rambursare lunare. În finanțarea agricolă, fermierul sau compania rambursează în funcție de recolte. Și sezoanele principale, de primăvară și de toamnă, nu sunt egale, așa că dacă sezonul de toamnă aduce 70% din venitul clientului plățile sunt corelate în consecință. Când primește banii, nu când recoltează”, spune Hacisuleyman.
Agricover Credit IFN, parte a Grupului Agricover, este cea mai mare instituție financiară non-nancară activă în agricultură și locul 3 în clasamentul general al IFN-urilor, după valoarea totală a finanțărilor acordate.
Agricover Credit IFN este partener pentru 5.000 de fermieri din România și oferă credite de capital de lucru pentru finanțarea ciclului de producție, credit de investiții pentru dezvoltarea fermelor, precum și faciități de scont și factoring.
IFN-ul a lansat Cardul Fermier, primul card de credit dedicat fermierilor mici și mijlocii din România, cu focus pe asigurarea unei finanțări rapide și accesibile, iar în 2024 a lansat și platforma My Agricover, care oferă fermierilor acces online la finanțare, simplu și eficient.