Noua Politică Agricolă Comună aduce incertitudini pentru sectorul agricol românesc. Unul dintre cele mai importante aspecte este reducerea bugetului destinat agriculturii. În plus, este posibil ca decizia asupra distribuirii acestor fonduri să fie lăsată la latitudinea fiecărui stat membru, a spus Marius Nicu, vicepreședintele Federației Naționale Pro Agro, la Profit.ro TV Maratonul Agriculturii.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Agricover Credit, CEC Bank, Intervenții Active în Atmosferă
“Noua Politică Agricolă Comună aduce numeroase provocări și incertitudini pentru sectorul agricol românesc. Ne aflăm într-o fază incipientă, în care se conturează bazele noii politici agricole pentru perioada post 2027. Unul dintre cele mai importante aspecte este reducerea bugetului destinat agriculturii, o tendință în creștere de la un exercițiu financiar la altul. Această diminuare înseamnă că statele membre, inclusiv România, ar putea primi mai puține fonduri pentru agricultură. În plus, este posibil ca decizia asupra distribuirii acestor fonduri să fie lăsată la latitudinea fiecărui stat membru, ceea ce ar putea crea priorități diferite, cum ar fi infrastructura sau chiar domeniul militar”, a spus Marius Nicu.
Tradițional, subvențiile erau acordate fermierilor în funcție de suprafața de teren lucrat, având ca obiectiv siguranța alimentară. Însă, acum se propune o schimbare către un sistem bazat pe producție – adică subvențiile ar putea fi alocate în funcție de cantitatea efectiv obținută. Aceasta este o provocare majoră pentru România, mai ales în contextul secetelor frecvente și al efectelor crizelor economice, a subliniat Nicu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
O altă problemă discutată în legătură cu viitorul PAC este convergența externă, adică egalizarea nivelului subvențiilor pentru toate statele membre. În acest moment, subvențiile variază între țări, iar România primește sume sub media europeană. O astfel de convergență ar ajuta fermierii români să fie susținuți la un nivel comparabil cu cel al fermierilor din alte state membre.
În acest context complex, România va trebui să identifice soluții în cadrul noii PAC, care va intra în vigoare după 2027, pentru a susține fermierii locali și pentru a răspunde provocărilor specifice din regiune, inclusiv presiunea geopolitică și efectele schimbărilor climatice asupra producției agricole, a încheiat reprezentantul Pro Agro.