Interviu realizat de Andrei Stoian, Editor-in-Chief
Cum a arătat momentul declanșării acelui „spark” antreprenorial care a condus la nașterea Bora & Banu | Attorneys at Law ?
Irina Bora: „Scânteia” a fost mai degrabă un proces. De fapt, rezultatul unui proces întins pe mai mult de 14 ani în care am acumulat o experiență solidă în mai multe domenii ale dreptului și am trecut prin toate fazele de ascensiune profesională în cadrul unei firme internaționale de avocatură. Plecarea în antreprenoriat a venit firesc, atunci când, din poziția de avocat „corporatist”, balanța s-a înclinat în favoarea caracterului liber profesionist al profesiei de avocat.
Bora & Banu | Attorneys at Law a venit apoi ca un pas firesc și ca o reunire a echipei pe care am format-o încă de pe când lucrăm în cadrul firmei anterioare. Cu Ioana mă completam foarte bine din punct de vedere profesional și amândouă suntem animate de același țel: să practicăm o avocatură de excelență, centrată pe fiecare client în parte.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ioana Banu: Ideea de a combina într-o singură persoană rolul de antreprenor cu cel de avocat suna aproape fantezist. Antreprenorul de succes e un pragmatic care trece curajos la treabă ca să-și îndeplinească visul. De multe ori este absolut necesar să ignore anumite riscuri asociate obiectivelor lui. Birocrația nu e pasiunea lui. Dacă un antreprenor s-ar poticni în toate detaliile și s-ar gândi constant la ce poate merge prost, visul lui ar muri în fașă.
La polul opus avem avocatul. Misiunea lui e să vadă constant riscuri, cum altfel le-ar putea anihila? Avocatul ia în cârca toată birocrația pe care antreprenorul o detestă și îi taie din elan când mai sunt lucruri juridice de pus la punct până la înfăptuirea visului.
Aș zice că în general te naști sau nu cu aptitudini de antreprenor. Ca să le dobândești pe cele de avocat, îți trebuie multă răbdare, mintea trebuie reprogramată, ea vrea să ignore și tu trebuie să o educi să nu mai ignore nimic și să aibă o startegie pentru orice posibil scenariu delicat.
Cu „spark” antreprenorial m-am născut și trainingul de avocat nu mi l-a putut ucide. Ideea Bora & Banu | Attorneys at Law s-a format când am cunoscut-o pe Irina la o firmă de avocatură franceză unde am lucrat împreună. Irina este un avocat excepțional și am fost compatibile din prima. Ceea ce ne-a unit să pornim firma în 2018 este faptul că orgoliul nostru este alimentat de același lucru: succesul clienților noștri.
Ce înseamnă pentru voi „smart lawyering”?
Ioana Banu: Să răspunzi la întrebarea clientului cu da sau nu și să-i recomanzi ce să facă. Când este posibil, să acționezi tu pentru el.
Avocații sunt cunoscuți pentru opiniile legale interminabile la finalul cărora nu ai un răspuns clar la problema, ci disclaimere care să apere avocatul dacă e ceva greșit în analiza lui. Când știi răspunsul, îl dai, nu te eschivezi. Clienții vor avea nevoie din ce în ce mai mult de avocați care să le rezolve concret problemele (în loc să le creeze mai multe).
Am un procentaj de câștig de 100% în instanță, și asta nu pentru că am servit judecătorului teze de doctorat ci pentru că adevărul clientului a devenit adevărul meu absolut și am luptat pentru el așa cum aș lupta pentru adevărul meu.
Irina Bora: Eficiența bazată pe experiență, expertiză și informație. Așa cum spunea și Ioana: să rezolvi problemele, nu să creezi altele.
Ce tipologie de leadership i se potrivește avocatului de succes din prezent Transformațional, tranzacțional, adaptativ?
Irina Bora: Adaptiv și inovativ. Întotdeauna informat și disponibil. Concentrat pe client și pe rezultate.
Ioana Banu: Un leadership cu tot orgoliul îndreptat spre a câștiga pentru client, nu intern, în firmă. Pentru asta îți trebuie o echipă formată din avocați rechini (nu supuși) și un mediu relaxat unde avocații au curaj să împărtășească și o strategie juridică nemaivăzută. Nu cred că poți pretinde progres dacă oamenilor le e teamă să îți spună ce idei au și din păcate asta se întâmplă în multe firme de avocatură din România. Autoritatea poate fi proiectată natural astfel încât să atragă și inspire o echipă pentru un scop comun.
Cum ați descrie Bora & Banu | Attorneys at Law din punct de vedere al culturii organizaționale?
Ioana Banu: Ne conducem echipa așa cum ne-am dori să fim conduse: inspirând nu persecutând.
Irina Bora: Atunci când am pornit pe cont propriu a prevalat aspectul liber profesionist al profesiei de avocat. Nu ne plac constrângerile, nici în gândire și nici în acțiune, așadar gradul de libertate în cadrul organizației este unul ridicat. Însă fiecare știe ce are de făcut iar profesionalismul și conștiinciozitatea ne sunt atribute inerente.
Care sunt ariile de practică fanion ale Bora & Banu | Attorneys at Law?
Irina Bora: Lucrând o lungă perioadă de timp într-o firmă internațională de avocatură am avut oportunitatea să fim expuse unor proiecte complexe în varii domenii ale dreptului. Și ne-am format aptitudinile de a face corelări între aspecte care țin de domenii diferite și de a trata integrat chestiuni care la prima vedere ar necesita implicarea mai multor avocați specializați.
În cadrul Bora & Banu | Attorneys at Law avem un nucleu comun de expertiză în dreptul societăților/fuziuni și achiziții, dreptul muncii, data protection și litigii. Mai departe, eu intervin în mod regulat pe aspecte care țin de dreptul asigurărilor, de drept aerian, de contencios administrativ și de dreptul Uniunii Europene.
Ioana Banu: Ne asistăm clienții în domeniile cruciale pentru funcționarea oricărui business: drept societar și comercial, M&A, drept imobiliar, dreptul muncii și protecția datelor cu caracter personal.
În ultimii ani lucram cu succes pe foarte multe litigii de malpraxis medical și protecția consumatorilor.
Din ce domenii provin clienții Bora & Banu | Attorneys at Law?
Irina Bora: Aria e destul de largă. Din perspectiva experienței noastre internaționale, lucrăm cu investitori străini sau cu filialele acestora din România. Lucrăm de asemenea cu antreprenori români – inclusiv cu cei pe care i-am asistat în extinderea internațională. În același timp, avem clienți și persoane fizice – în principal salariați cu funcții de conducere pe care îi asistăm în procesele de exit sau în litigii de muncă sau pacienți care au fost victime ale malpraxisului medical.
Ioana Banu: Majoritatea clienților noștri activează în IT, inteligență artificală, fintech, DLT și e-commerce.
Cum a transformat pandemia dinamica M&A în România și la ce evoluții vă așteptați în privința revenirii volumului tranzacțional?
Irina Bora: La fel ca majoritatea activităților, sectorul M&A a fost lovit puternic de COVID-19. Incertitudinea cu privire la perspectivele viitoare a determinat amânarea multor tranzacții. Companiile încă profitabile care vor să creeze o valoare semnificativă pe termen lung după COVID-19 vor căuta obiective de achiziție atractive și vor profita de prețuri mai avantajoase.
Ioana Banu: Pe lângă problemele evidente, crizele aduc oportunități extraordinare. Investitorii cu cash vor profita de prețuri de criză pentru a-și diversifica portofoliul sau a-și extinde afacerile. Estimăm că în domeniul tehnologic volumul tranzacțiilor va crește semnificativ în 2021, fiind nevoie de soluții inovative care să înlocuiască modele tradiționale care nu mai pot funcționa în lumea post-COVID-19. Însă finalul crizei sanitare nu va însemna finalul crizei economice.
Care vor fi sectoarele cele mai atractive pentru investitori?
Irina Bora: Pandemia a mutat multe business-uri în online, cu forța. Domeniile vedetă sunt IT, e-commerce, e-pay, e-health și cyber security.
Ioana Banu: În fruntea priorităților investitorilor vor fi medical & pharma, crypto, fintech și în general online-ul.
Cum vedeți competiția avocat – Inteligență Artificială? Care este acea abilitate / aptitudine care poate asigura succesul avocatului?
Irina Bora: Cred că obiectivul avocatului este de a integra elementele de inteligență artificială pentru a-i ușura munca. Inteligența artificială are informația și este programată să o extragă, avocatul este însă cel care trebuie să o analizeze și să o folosească în cadrul raționamentului său, întotdeauna adaptat la speță sau la problematica expusă. În domeniul dreptului, nu cred că inteligența artificială poate funcționa autonom, fără inteligența avocatului.
Ioana Banu: Nu văd competiție între avocat și AI. Dimpotrivă. Nu îmi doresc să fac task-uri repetitive. AI să le preia în timp ce noi ne ocupăm de lucruri mai creative.
Ce obiective vizați pentru anul 2021?
Ioana Banu: Să îmi păstrez intact procentajul de succes de 100% în litigii și tranzacții.
Irina Bora: Să continuăm să practicăm avocatura în stilul în care ne caracterizează, cu entuziasm și dedicare. Și trimiteri preliminare câștigate la CJUE.
Un material Legal Marketing