GUEST WRITER Suciu Popa: Regimul sancționator prevăzut de Legea energiei și gazelor a fost recent modificat. Amenzile în cuantum de până la 10% din cifra de afaceri devin posibile

GUEST WRITER Suciu Popa: Regimul sancționator prevăzut de Legea energiei și gazelor a fost recent modificat. Amenzile în cuantum de până la 10% din cifra de afaceri devin posibile
scris 23 oct 2020

Dan Ciobanu, Parner, Suciu Popa

Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 a fost modificată în dată de 25.09.2020, sancțiunile pe care autoritatea de reglementare ANRE le poate aplică fiind majorate în cazul faptelor de manipulare sau chiar tentativă de manipulare a pieței. Practic, participanții la piață angro vor putea fi sancționați cu amendă în cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuală, fără a mai avea posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii.

Urmărește-ne și pe Google News

ANRE a aprobat prin Ordinul nr. 25/2017 Regulamentul pentru organizarea și desfășurarea activității de investigație în domeniul energiei privind funcționarea pieței angro de energie.

Scopul adoptării Regulamentului l-a constituit reglementarea modului de organizare și desfășurare a activității de investigație în vederea asigurării respectării regulilor de piață și promovarea unei concurente deschise și echitabile pe piață angro de energie în beneficiul consumatorilor finali.

Ulterior, în mai 2018, serviciul de investigații a fost organizat că entitate distinctă în cadrul ANRE, în subordinea președintelui autorității. Serviciul este format din investigatori, persoane cu pregătire de specialitate în domeniile economic, juridic sau tehnic, care pot avea calitatea de agenți constatatori.

Investigații efectuate de către ANRE prin acest serviciu specializat au loc fie din oficiu (pe baza informațiilor provenite de la participanții la piață, operatorii platformelor electronice de tranzacționare de energie electrică și gaze naturale, instituții sau autorități naționale sau europene etc.), sau că răspuns la o plângere formulată cu privire la încălcarea prevederilor legale privind bună funcționare a pieței angro de energie sau la solicitarea Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în domeniul Energiei (ACER).

Urmare a finalizării investigației, echipa de investigație întocmește un raport preliminar care este comunicat participantului la piață investigat, în termen de 10 zile de la dată finalizării, în vederea formulării de obiecțiuni cu privire la conținutul acestuia.

Participantul la piață poate transmite către ANRE obiecțiunile sale în termen de 15 zile de la dată comunicării raportului de investigație. Ulterior, echipa de investigație întocmește raportul în formă finală și îl supune aprobării președintelui ANRE.

După primirea raportului de investigație în formă finală, președintele ANRE poate dispune, după caz, pentru fiecare participant la piață investigat, prin decizie de finalizare a investigației, una sau mai multe măsuri care pot varia de la aplicarea de sancțiuni contravenționale la suspendarea licenței sau sesizarea instanțelor de judecată competențe cu solicitarea de a pune sechestru pe activele participantului la piață care a fost investigat.

În termen de 15 zile de la finalizarea investigației, participantul la piață este convocat la sediul ANRE în vederea comunicării raportului final și a deciziei de finalizare a investigației.

De la momentul înființării și până în prezent serviciul specializat din cadrul ANRE a finalizat 17 investigații (14 cu privire la participanți pe piață angro de energie electrică, iar 3 cu privire la participanți pe piață angro de gaze naturale), iar alte 16 investigații (12 cu privire la participanți pe piață angro de energie electrică, iar 4 cu privire la participanți pe piață angro de gaze naturale) sunt în curs.

Că urmare a investigațiilor încheiate, amenzile dispuse au fost în cuantum total de 6.600.000 lei, aplicate în cazul a 11 din cei 17 participanți la piață angro de energie investigați. Aspectele reținute în rapoartele de investigație întocmite de ANRE au constat în:

–        încălcarea prevederilor art. 5 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparență pieței angro de energie (REMIT), care la rândul sau interzice manipularea sau tentativă de manipulare a pieței pe piețele angro de energie. Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ANRE în aceste cazuri a fost de 3.000.000 lei. Interesant este că ANRE a stabilit că tranzacțiile de tip wash trade, respectiv tranzacții considerate ,,de spălare de tip A-B-A”, au fost pentru prima oară încadrate că atare de către ANRE, prin acesta autoritatea subsumand practică de acest tip unei conduită în tranzacționare considerată ,,manipulare de piață”. Tranzacțiile de acest tip constau în schimbarea pozițiilor contractuale și sunt calificate că manipulare de piață deoarece sunt de natură a oferi indicații false sau înșelătoare privind oferta, cererea sau prețul produsului tranzacționat.

–           încălcarea prevederilor art. 15 din Regulamentul (CE) nr. 714/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009, coroborate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 543/2013 al Comisiei din 14 iunie 2013. Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ANRE a fost în cuatum de 3.600.000 lei, concretizată în obligația participanților la piață de a publică în timp util informațiile privilegiate datorate cererilor operative de retragere din exploatare a echipamentelor energetice, creând astfel un dezechilibru la nivelul funcționarii Sistemului Energetic Național, cu riscul că operatorul de transport și sistem să nu poată asigura cantitățile de energie necesare furnizorilor de energie electrică pentru clienții finali.

Un material Legal Marketing

viewscnt
Afla mai multe despre
suciu popa
legea energiei și gazelor